Proslava svetkovine Bogojavljenja u župi Orašje
Biskupska konferencija BiH

Proslava svetkovine Bogojavljenja u župi Orašje

U župnoj zajednici blaženog Alojzija Stepinca u Orašju u subotu, 6. siječnja 2024. svečanim misnim slavljem je proslavljena svetkovina Bogojavljenja (Sveta Tri Kralja) i Dan svetog djetinjstva.

Budući da se istoga dana obilježava i Dan Djela svetog Djetinjstva svečanost je započela molitvom Gospine krunice koju su vodili djeca župe. Također, djeca su sudjelovala i u molitvi vjernika i na kraju mise u prigodnoj molitvi za Dan svetoga djetinjstva.

Potom je upriličen obred blagoslova vode i soli, a zatim je uslijedila misa koju je predslavio župnik fra Bono Kovačević, a za oltarom je posluživao đakon Ilija Knežević koji je i propovijedao.

Evanđelje je navijestio đakon Ilija, a tradicionalni navještaj svetkovine Vazma i tijeka liturgijske godine navijestio je župnik fra Bono.

Nakon naviještenog evanđeoskog misnog odlomka pročitan je Bogojavljenski navještaj Uskrsa za 2024., a potom su upućene riječi prigodne propovijedi koje je izrekao đakon Ilija.

Đakon Ilija okupljenima je u homiliji poručio: „Današnje nas sveto evanđelje po Mateju poziva na putovanje, putovanje koje su poduzeli mudraci iz istoka tražeći novorođenog kralja židovskog. Njihova priča je putovanje nade, vjere i traženja pravog blaga u svome životu“.

U župnim oglasima pročitani su statistički podaci za proteklu godinu, osvrt na život u župi, na događanja u protekloj godini, briga za materijalna dobra, karitativno djelovanje, duhovni život župe i na koncu zahvala svima onima koji čine sve za svoju župnu zajednicu a posebno za svaki dar i prilog, kako u novcu tako i u naravi. Svoj osvrt na život župe župnik je zaključio riječima: „Hvala i slava dobrom Bogu Ocu, Sinu i Duhu Svetom, koji blagoslivlja i uzdržava svaki naš posao i svako nastojanje oko dobra naše župne zajednice i neka svima ova godina koju smo započeli bude sretna i blagoslovljena“.

Prije svečanog bogojavljenskog blagoslova djeca su se na simboličan način u spontanoj molitvi prisjetili zahvalni situacija kad su doživjeli Božju ljubav i milosrđe i odlučili biti bolji učenici u Božjoj školi ljubavi i molili ga za pomoć da ustraju u toj odluci riječima: „Gospodine, stalno govorimo o ljubavi, a ponekad je tako malo ima u našem životu. Nauči nas što je prava ljubav, davati a ne primati, činiti dobro a znati da nam nikada ne ce biti vraćeno. Takva je tvoja ljubav, jer ti si Ljubav. Neka kap te ljubavi bude razlivena i u našim srcima. Amen“.

Tijekom sv. misa u 9 i 11 sati župnik se zahvalio djeci i odraslima na prilozima za pomoć djeci tijekom došašća i na taj način podržali plemenito djelo i evanđeosko geslo „Djeca pomažu djeci“.

Nakon svete mise uslijedio je zajednički obiteljski ručak za sve suradnike u župi. Zatim poslije prelijepog zajedničkog druženja župnik je blagoslovio župnu kuću. Blagoslovom župne kuće je završio blagoslov obitelji u župi. (kta/b.k.)

Hvaljen Isus i Marija 👋
Drago nam je što Vas vidimo!

Pretplatite se na naš bilten s vijestima!

Ne šaljemo neželjenu poštu!

Povezani članci

Milosrdnice organizirale duhovnu obnovu za djevojke

Katoličke vijesti

Zajednička duhovna obnova u Bijelom Polju

Katoličke vijesti

VIDEO: Objavljen kratki film o povijesti hercegovačkih franjevaca

Katoličke vijesti
Katoličke vijesti