Proslava svetkovine apostolskih prvaka sv. Petra i Pavla u Kaptolu
Požeška biskupija

Proslava svetkovine apostolskih prvaka sv. Petra i Pavla u Kaptolu

Na svetkovinu apostolskih prvaka sv. Petra i Pavla, u subotu 29. lipnja 2024. godine, požeški biskup Ivo Martinović je pohodio Župu sv. Petra i Pavla Apostola u Kaptolu i ondje predvodio središnje euharistijsko slavlje prigodom svetkovine zaštitnika Župe. Uz domaćeg župnika Marija Rašića u slavlju su sudjelovali svećenici Kaptolačkog dekanata na čelu s dekanom Robertom Mokrim, požeško-slavonska županica Antonija Jozić, načelnik kaptolačke općine Mile Pavičić te vjernici kaptolačke župe.

Na početku misnog slavlja župnik Rašić se obratio nazočnim svećenicima i vjernicima uputivši im riječi dobrodošlice. S osobitom radošću je pozdravio biskupa Martinovića kojemu je ovo prvi pastirski pohod Župi Kaptol. Istaknuo je, među ostalim, kako su proslavom zaštitnika župe službeno okončani radovi na vanjskoj obnovi župne crkve. Uz brojne domaće vjernike i hodočasnike iz obližnjih župa pozdravio je članove različitih društava i udruga: vatrogasce, lovce, zajednicu Čeha u Kaptolu, sportaše, KUD „Ivo Čakalić“, branitelje, udrugu Slavonac i zajednicu Hrvata iz Bosne. Potom su predstavnici vjernika biskupu uručili prigodni dar i cvijeće u znak zahvalnosti  i dobrodošlice. Zahvaljujući na daru i srdačnoj dobrodošlici, biskup Ivo je čestitao župniku i vjernicima svetkovinu njihova nebeskog zaštitnika, načelniku Dan općine, a prisutnim kanonicima dan njihova zaštitnika. Istaknuo je kako je proslava apostolskih prvaka započela sinoćnjim koncertom u drevnoj ruševnoj crkvi sv. Jurja, a nastavila se okupljanjem vjernika u novoj župnoj crkvi te je kaza: „Isti je Krist Gospodin i naši nebeski zaštitnici koji nas okupljaju u starom i novom. Danas želimo proslaviti njihovu svetkovinu i moliti njihov zagovor da ono što je u nama staro postane novo te se milost Božja još više nastani u našim životima“, poručio je biskup Ivo pozivajući vjernike da se oslone na Isusa Krista kako bi mogli slijediti uzor sv. Petra i Pavla.

Prigodnu homiliju biskup je započeo ističući primjere sv. Petra i Pavla koji su temelj Crkve, a čija se svetkovina u Kaptolu slavi već stoljećima. Kazao je potom kako naviještena svetopisamska čitanja danas i nama govore o važnosti njihova apostolskog poslanja, ali našeg  vjerničkog života i poslanja. Potom se osvrnuo na evanđeoski ulomak i ukazao na važno pitanje koje je Isus postavio apostolima o tome tko je on za njih. Pozvao je vjernike da u svom srcu potraže odgovor i usporede ga s Petrovim. Zatim kao ključno u Petrovu odgovoru biskup je istaknuo Isusove riječi u kojima On govori o Bogu Ocu. „Bog Otac po svojoj milosti i nadahnuću dao je Petru da ispovijedi tko je Isus Krist. Bog Otac koji je poslao Sina Isusa, sad opet djeluje po učeniku koga je Isus izabrao za apostola. Objava Božja se nastavlja u Sinu i po Sinu u životu apostola. Bog objavljuje sebe. To je bilo važno ne samo za Petra i Pavla nego i za nas“, zaključuje biskup naglasivši kako su apostoli imali iskustvo Očeve prisutnosti u Isus Kristu i njegovom životu, u njegovoj vjernosti Ocu, u muci i uskrsnuću, te da je sve to temelj njihove vjere, učeništva i mučeništva. Podsjećajući vjernike na mučeničku smrt apostolskih prvaka koja ih ujedinjuje i govoreći o njihovu poslanju biskup je napomenuo kako su Petar i Pavao bili veoma različiti i da nas takvi pozivaju da budemo svjesni bogatstva darova i različitosti po kojima Bog djeluje i po kojima je prisutan u životu Crkve i vjernika. Različitost može biti dar, izvor milosti i bogatstva u životu vjere i slavljenju Boga, poručio je biskup te nastavio: „Kako je potrebno prepoznati to bogatstvo u našoj redovitosti, u našim obiteljima i na poslu. Mi često ne doživljavamo darove drugih kao bogatstvo, nego kao nešto što nam smeta ili nas opterećuje, što umanjuje moju veličinu, moj ugled i što ne dopušta da budem u centru. Koliko je u obitelji napetosti, problema i poteškoća zbog toga. Mi bismo htjeli biti mjerilo i kriterij svega. To nas razara i uništava..“, zaključio je biskup Ivo te pozvao vjernike da su primjeru različitosti Petra i Pavla prepoznaju milost i bogatstvo Crkve. Podsjećajući da je obitelj Crkva u malom, kazao je kako smo pozvani prepoznavati veličinu i vrijednost svih svojih ukućana: očeva, majki, djece, djedova i baka, staraca i bolesnih.

U nastavku homilije biskup Ivo se osvrnuo na Isusovo imenovanje Petra Stijenom te je potaknuo vjernike na razmišljanje o temeljima vjere. „Temelj crkve kao građevine je nevidljiv. Temelje ne vidimo jer su ispod zemlje. Tako je i temelj obitelji ono duhovno, nevidljivo, vjera koja je utemeljena na Isusu Kristu“. Potom je istaknuo drugu sliku iz evanđelja koja je vezana uz osobu sv. Petra, a to je znak ključa. „Ključ je vidljivi znak koji nas upućuje na ono što je unutra – nevidljivo. Prostor u kući može biti ispunjen mnogočime, u crkvi je prostor ispunjen Bogom, živim Isusom Kristom u tajni presvete euharistije, koja je treba biti temelj naše nutrine i naše vanjštine. Ova crkva je sa svojim zaštitnicima stoljećima bila temelj vjere i duhovnosti vjernika. Neka to bude danas i ubuduće ne samo vama, nego i svim članovima vaših obitelji i budućih pokoljenja da slijede primjer svetih apostola Petra i Pavla te na kraju života mogli reći: ‘Dobar sam boj bio, trku završio, vjeru sačuvao’ (2 Tim 4, 7)“, zaključio je biskup Martinović.

Na svršetku misnog slavlja biskup je zahvalio svim sudionicima na čelu sa župnikom Rašićem. Spominjući se završetka materijalne obnove crkve, poželio im je da ona bude mjesto gdje ćemo dolaziti i obnavljati svoju vjeru. „Neka ova crkva bude mjesto na kojem ćete sa svojim župnikom rasti u milosti i ljubavi prema Gospodinu i jedni prema drugima. Budite uvijek svjesni da je Krist temelj svake Crkve, žive Crkve, svake obitelji i svakog vjernika. Nema u životu ničega što ne bismo mogli pobijediti uz pomoć Krista Gospodina“, poručio im je biskup te im poželio da ih u svim nastojanjima prati zagovor za štita sv. Petra i Pavla.

Hvaljen Isus i Marija 👋
Drago nam je što Vas vidimo!

Pretplatite se na naš bilten s vijestima!

Ne šaljemo neželjenu poštu!

Povezani članci

SJEDNICA EKONOMSKOG VIJEĆA POŽEŠKE BISKUPIJE

Katoličke vijesti

BOŽIĆNA PORUKA BISKUPA ANTUNA | Požeška biskupija

Katoličke vijesti

Biskup Martinović predvodio hodočasničku misu u Podmilačju

Katoličke vijesti
Katoličke vijesti