Proslava svetih zaštitnika župe Grožnjan, S. Vida, Modesta i Krešencije
Porečka i Pulska biskupija

Proslava svetih zaštitnika župe Grožnjan, S. Vida, Modesta i Krešencije

U subotu, 15. lipnja, svečanom svetom misom u čast svetih zaštitnika župe Grožnjan proslavljen je Dan župe, koji je ujedno i Dan Općine Grožnjan – Grisignana.

Središnje svečano misno slavlje predvodio je vlč. Maksimilijan Buždon, novigradski župnik.

U vrlo nadahnutoj homiliji vlč. Maksimiljan posebno je istakao ljubav, ljubav prema bližnjima, ljubav prema Isusu, ali i ljubav prema svojim progoniteljima, neprijateljima. To je ona posebna ljubav koju je Isus iskazao tijekom svog mučeništva i zamolio Oca da oprosti svim svojim mučiteljima.

Vlč. Maksimilijan je rekao da takvu istinsku ljubav je iskazao je i Sveti Vid koji je bio vođen Duhom Božjim, te između ostaloga rekao.

„On ne proklinje iako je osuđen nepravedno na smrt. Zlo koje mu je nametnuto on pobjeđuje radikalnim dobrom. Krug osvete i zla prekida oproštenjem i ljubavlju. Sveci se bore protiv zla koje im se nameće, potpunim povjerenjem u Krista.

Dok je ljudi, dok je svijeta i vijeka, ta će borba trajati. Ona se odvija u nama. Mi smo oni koji se borimo s pomoću molitve, vjere i ljubavi protiv snage zla, mržnje i uništavanja. Ali mi smo i oni koji često puta bivaju pobijeđeni u toj borbi kada se udaljimo od naše duhovne snage – Boga. Pa i mi vjernici koji imamo riječi istine kao da ne znamo puno puta što je ispravno i krivo, što je dobro i loše. Nekada je to ljudima bilo jasno, puno jasnije nego danas. Znale su se granice dobra i zla. Današnje vrijeme je i tu čudno jer želi izbrisati te granice. Želi stvoriti privid da dobra i zla nema, nego je sve to stvar ljudskog izbora.

Sv. Vid nas podsjeća koliko je danas to potrebno. Iako svijet ima svoje poglede i načine, iako želi ušutkati glas Crkve koja naviješta istinu, slobodu i radost, moramo biti Kristovi.

Biti vjeran Bogu u svojoj obitelji, životu i službi danas te postupati po evanđelju – je li to moguće? Jest, s Božjom pomoći. Ponekad se čini da samo kršeći Božje i ljudske zakone, možemo opstati i ne propasti. Ali kada smo u kušnji da steknemo neku korist za sebe, često puta podlegnemo kušnji. Što više to činimo to više naše društvo pretvara u divlju džunglu a odnosi među ljudima se pogoršavaju – nitko u nikoga nema povjerenja.

Mi vjernici trebamo biti spremni napraviti žrtve kako bismo sačuvali svoje vjerničko dostojanstvo i dokazali da nas evanđelje nadahnjuje i vodi. Ponekad su možda mogući određeni kompromisi ali nekih stvari se moramo držati pod svaku cijenu. Upravo nam je to danas potrebno u našem društvu. Bilo bi puno bolje i zdravije, bilo bi puno manje mržnje, nepoštenja i loših međuljudskih odnosa.

Sveti Vid je najveću kušnju svoga života izdržao i tako danas nama pokazuje da niti svoj zemaljski život ne smijemo smatrati važnijim od vječnoga. Od nas se ne traži život, ali traži se vjernost, i onda kada je to lako i onda kada nije. Pa i onda kada treba podnijeti i određenu žrtvu. Ništa ne može platiti vrijednost naše besmrtne duše i za ništa ju ne smije prodati ili mijenjati.

Utecimo se svetima u molitvi i molimo da nas ojačaju u vjernosti onome  kome je on bio potpuno vjeran – Isusu Kristu našem Spasitelju.“

Uz predvoditelja koncelebrirao je župnik domaćin, vlč. Miroslaw Paraniak, koji je pri kraju misnog slavlja zahvalio vlč. Maksimilijanu, pjevačima, onima koji su svečano pripremili crkvu, pozdravio općinskog načelnika Claudia Stocovza  zahvalio za pomoć za  djelomični popravak krova župne crkve.

Na kraju misnog slavlja vlč. Maksimilijan je blagoslovio sve prisutne uz relikvije Sv. Vida.

Nakon misnog slavlja uslijedio je domjenak i druženje na obnovljenom platou ispred crkve.

Valerija Dešković Mirosav

Hvaljen Isus i Marija 👋
Drago nam je što Vas vidimo!

Pretplatite se na naš bilten s vijestima!

Ne šaljemo neželjenu poštu!

Povezani članci

Umag proslavio sv. Peregrina

Katoličke vijesti

Vjeronaučna olimpijada održana u Labinu

Katoličke vijesti

Proslava svetkovine Rođenja Ivana Krstitelja u Labincima

Katoličke vijesti
Katoličke vijesti