Proslava Presvetog Srca Isusova u Reftali |
Đakovačko-osječka nadbiskupija

Proslava Presvetog Srca Isusova u Reftali |

OSIJEK (TU) – Svetkovina Presvetoga Srca Isusova svečano je proslavljena 7. lipnja 2024. u Osijeku uz kapelicu svečaricu retfalačke Župe Uzvišenja sv. Križa gdje je održana večernja procesija djece s cvijećem, molitva krunice i svečano pjevano euharistijsko slavlje. Tradicionalno vjerničko čašćenje Srca Isusova ovdje je počelo 1. lipnja 1936. godine uz posvetu zavjetne kapelice u Psunjskoj ulici i trajalo je do 1952. godine stoljeća kada je komunistički režim zabranio javno održavanje pobožnosti, tek su svijeće ispred kapele gorjele na svetkovinu, dok je skupina vjernica molila, a prvo misno slavlje s mnoštvom vjernika uz obnovljenu kapelicu održano je 1995. godine.

„Već godinama ovdje dolazimo pred kapelicu Srca Isusovog i sada tražimo snagu i jakost od Boga. S nama su naša dječica koja nas žele pozdraviti i prije svega zajedno s nama moliti Boga“, kazao je uvodno Ivan Jurić, retfalački župnik. Dječji duhovni recital, na tekst Blanke Bagarić Kundakčić koja je sa odgojiteljicom Zdenkom Beker uvježbala nastup, izvela su djeca: Iva Kundakčić, Šimun Kundakčić, Šimun Mikolin, Martina Pašalić, Anja Pašalić, Petra Cembauer, Patrik Kračun, Sara Migić, Sara Mihalj, Sara Šimić, Hana Mihalj, Laura Laptoš, Lovre Radovanović, Maura Kračun, Jona Bajs, Anja Nenadović, Elen Dašić, Elis Dašić, Paula Čolić, Hana Kujundžić, Anamarija Reba. Prije nastupa na misi djeca su hodila u procesiji Čvrsničkom ulicom do kapelice časteći Isusa pjesmom uz gitarsku pratnju studentice KBF-a Anamarije Reba, koja odmalena nastupa na proslavi svetkovine. U propovijedi je župnik Jurić istaknuo sabranost vjernoga naroda Božjeg „nasred ulice gdje osjećamo da Bog svjedoči istinu da je uz nas i da smo mi njegovi“ te je promišljao o otajstvenoj Božjoj ljubavi koju prepoznajemo i u našim životima jer, kazao je, „Bog je tako ljubio svijet da je nama dao jedinorođenog Sina i zapovijed ljubavi da ju živimo po njegovim načelima“.

„Kapelica i križeva krajputaša ima mnoštvo po našoj Slavoniji i tako u Hrvatskoj. Ljetujem na otoku Cresu gdje ima dvije do dvije i pol tisuće vjernika i pored tri crkve imaju šezdesetak kapelica. Pitao sam zašto toliko? Odgovoriše da su sve darovi pomoraca koje je Bog spasio na moru ili u različitim tjeskobama života. Kod nas se kapelice obično nalaze na raskrižjima i uvijek su posvećene ili Isusu ili Gospi ili nekomu od svetaca, a ovdje Srcu Isusovu, na križanju puta. Na križanju puta dogodi se i puno sudara, nesreća i često nam se križaju putovi i budemo na križanju svoga života i treba nam Bog! I ova nam kapelica govori, baš na križanju ovih ulica, a rekao bih i na križanju dviju velikih župa gornjogradske i retfalačke, da nas Bog spaja, ali da je na našem životnom putu Bog, a ovdje nam još snažnije govori njegovo Srce koje nas ljubi i voli. Uvijek imajmo na umu, kad’ prolazimo ovim ulicama, da je Boga tako ljubio svijet da nam je dao samoga sebe i da nam je dao svoje Srce. Zato često recimo: ‘Srce Isusovo, smiluj nam se!’! Dječice razigrana, hvala i vama, poručio je na kraju mise župnik Jurić.

Misno slavlje pratio je Župni zbor uz ravnanje Ivana Bošnjaka. Oltarni prostor uz kapelicu u stoljetnom liporedu natkriven je svodom ukrašenim slavonskim šlinganim motivima i cvijećem koje su kao i ozvučenje za misu priredili sin i majka Tomislav i Katica Đukić nastavljajući obiteljsku tradiciju priprave za slavlje. Svetkovini je prethodila sedmodnevna večernja molitvena pobožnost stanovnica okolnih ulica uz kapelicu s kipom Isusa kojima su se pridružili članovi župnih molitvenih skupina i Zajednica Vjera i Svjetlo – Plamen ljubavi. Slavlju su pribivale i redovnice Družbe sestara Naše Gospe te je svetkovanje završeno osobnom pobožnošću pred kapelicom Srca Isusova. Naposljetku su djeca stihovima zahvalila svećenicima župniku Juriću i župnomu vikaru Vladimiru Sabi (ispovijedao je prije i tijekom mise) stihovima i cvijećem te ih je župnik Jurić pohvalio jer „žele biti njegovi u Božjoj školi“, a na sve, posebice stanovnike i obitelji u Psunjskoj ulici, zazvao je Božji blagoslov. Nevenka Špoljarić

Hvaljen Isus i Marija 👋
Drago nam je što Vas vidimo!

Pretplatite se na naš bilten s vijestima!

Ne šaljemo neželjenu poštu!

Povezani članci

SKAC Osijek poziva mlade na Pašman |

Katoličke vijesti

Koncert Pjevačkog zbora Akademije za umjetnost i kulturu Osijek |

Katoličke vijesti

Osmi molitveni susret unutar četvrtog ciklusa “Lectio divina” |

Katoličke vijesti
Katoličke vijesti