Proslava nebeskog zaštitnika župe u Slobodnici |
Đakovačko-osječka nadbiskupija

Proslava nebeskog zaštitnika župe u Slobodnici |

SLOBODNICA (TU) – Svetkovinu svog nebeskog zaštitnika sv. Marka Evanđelista proslavila je u četvrtak, 25. travnja 2024., istoimena župa u Slobodnici. Jutarnje misno slavlje i obred blagoslova polja predvodio je domaći župnik Ilija Janjić.

Središnje slavlja predvodio je domaći sin Željko Čabaj, župnik u Drenju. Uz župnika Janjića suslavili su Josip Kalmar, župnik u Odvorcima i sibinjski dekan, domaći sin fra Ante Perković, Miro Tomas župnik u Levanjskoj Varoši, o. Josip Brnić, upravitelj župe u Sibinju, Filip Maršić, župnik u Boći u Bosanskoj Posavini i Branko Vincetić, svećenik u miru.

Posvjestivši na početku homilije kako je sv. Marko bio vjeran učenik sv. Petra ukazao je na važnost poniznosti, na koju nas sv. Petar poziva. “Poniznost je stav suzdržanosti prema samome sebi. Poniznost je dati Bogu prvo mjesto u vlastitom životu. Nije slučajno da  Petar – govoreći o poniznosti – potiče na molitvu te poziva da svu soju brigu povjerimo Gospodinu koji se brine za nas”, rekao je propovjednik.

U nastavku je pojasnio kako treba moliti. “Molitva je svjedočenje naše zahvalnosti Bogu za dar koji primamo i molba da nam udijeli ono što po svom ponašanju nismo zavrijedili. Molitva za kišu i urod polja svjedočenje je kako priroda nije naš proizvod niti nam je dana posvema na raspolaganje, nego kao Božje stvorenje ima dimenziju onostranosti, označena tajnom umiranja radi života i rasta. Molitva za kišu i blagoslov polja nije nešto sporedno, kako bi pomislili oni koji smatraju da mogu sve, nego je čin usklađivanja nas ljudi s Bogom i njegovom zamisli o nama, te s prirodom koja traži ponizne suradnike, a ne umišljene korisnike”, zaključio je vlč. Čabaj.

Slavlje je pjevanjem animirao župni zbor. Svetkovini je prethodila trodnevna duhovna priprava od ponedjeljka, 22. do srijede 24. travnja koju je predvodio župnik Janjić. B. Lukačević

Hvaljen Isus i Marija 👋
Drago nam je što Vas vidimo!

Pretplatite se na naš bilten s vijestima!

Ne šaljemo neželjenu poštu!

Povezani članci

Vazmeno bdijenje u đakovačkoj katedrali |

Katoličke vijesti

Korizmeni koncert Ansambla Lado |

Katoličke vijesti

Slavlje polnoćke u đakovačkoj prvostolnici |

Katoličke vijesti
Katoličke vijesti