Proslava „Ljetnoga“ sv. Nikole Tavelića u Svetištu u Šibeniku
Šibenska biskupija

Proslava „Ljetnoga“ sv. Nikole Tavelića u Svetištu u Šibeniku

Dana 21. lipnja 2024. godine u Hrvatskom nacionalnom svetištu sv. Nikole Tavelića proslavljena je 54. obljetnica kanonizacije našega prvoga kanoniziranog sveca i njegove braće. Svečanu svetu misu predslavio je mons. Ante Ivas, šibenski biskup u miru i svjedok događaja kanonizacije i domovinske proslave; koncelebrirao je fra Josip Ivanović, rektor Svetišta.

Započinjući svoju homiliju mons. Ivas prisjetio se najvažnijih podataka iz života sv. Nikole Tavelića i svih onih koji su aktivno radili na procesu kanonizacije. Iskazao je svoju zahvalnost biskupima šibenskim, tadašnjem nadbiskupu zagrebačkom Alojziju Stepincu, nadbiskupima i biskupima Šeperu i Arneriću, ali i posebno fra Pija Polonija, fra Ante Crnice, don Krešimira Zorića i drugih.

Podsjećajući na dane rimske proslave Tavelićeve kanonizacije mons. Ivas je istaknuo na riječi homilije biskupa Arnerića, postulatora Zorića, a tako i na riječi pape Pavla VI. kako na veličanstvenom prijemu u Damazovu dvorištu tako i u samom svečanom euharistijskom slavlju kanonizacije.

„Bili su to dani“ – istaknuo je mons. Ivas – „kada nam se činilo da iz grobova ustaju bezbrojne žrtve… kao da su rijeke prolivene krvi jednoga mučeničkoga naroda skrenule svoje tokove i u Rimu tih dana našle svoje ušće da zajedno s nama čuju: Ovdje je jedan narod, hrvatski narod, često oklevetan, doživio svoju obranu i iskupljenje od nepravedno mu nametnutih krivnja. Sveti Nikola kao da je postao plamen i svjetionik nama i svijetu osvijetlio nepoznati i česte i često olujne pučine naše povijesti, naše sudbine, ali i našega bogatstva i vjernosti.“

Svoju homiliju mons. Ivas zaključio je riječima: „Zaista smo uvjereni da – zahvaljujući dobrom Bogu milosrdnom, zahvaljujući zagovoru naše Gospe Majke i zagovoru naših svetaca i blaženika, mučenika sv. Nikole i Alojzija Stepinca, i hrabrosti naših branitelja – možemo i danas živjeti i graditi svekoliko bogatstvo života, kako osobnog tako obiteljskog i društvenog… ne na klimavim ljudskim zakonima, nego na Božjim temeljima zakona koje je on svojom rukom ugradio u bit i narav ljudskoga bića, i u svekoliko ljudsko društvo. Na temelju zakona koji ne ovisi ni o kakvoj samovolji i egoizmu, mudrovanju ili hirovima ljudskim, nego na Božjoj volji koja je ljubav… jer Bog je ljubav, kako nam je svojim životom posvjedočio i sveti Nikola Tavelić.“

Poslije popričesne molitve uslijedila je hodočasnička gesta (molitva i preporuka) pred slikom s kanonizacije koju je Svetište dobilo u trajno vlasništvo.

Zahvaljujući mons. Anti Ivasu na predslavljenju ovoga spomen-slavlja fra Josip Ivanović čestitao mu je i 60. obljetnicu svećeničkoga ređenja (5. srpnja 1964. – 2024.) uručivši mu prigodne darove.

Ovom lipanjskom/ljetnom proslavom želimo se prisjetiti događaja kanonizacije, potaknuti svjedoke događaja da dostave svoja svjedočanstva i milosti primljene po zagovoru sv. Nikole Tavelića. Također, podsjećamo na mogućnost organizacije hodočašća i vodstva u kompleksu Svetišta te slavlja svetih misa i drugih molitvenih čina.

tekst: Svetište sv. Nikole Tavelića, Šibenik

Hvaljen Isus i Marija 👋
Drago nam je što Vas vidimo!

Pretplatite se na naš bilten s vijestima!

Ne šaljemo neželjenu poštu!

Povezani članci

Preminuo dugogodišnji djelatnik Biskupskog ordinarijata u Šibeniku Zvonko Najev.

Katoličke vijesti

Adventski susret redovnica Šibenske biskupije.

Katoličke vijesti

Održano treće županijsko stručno vijeće vjeroučitelja Šibenske biskupije

Katoličke vijesti
Katoličke vijesti