Proslava Gospe Fatimske u Tordincima |
Đakovačko-osječka nadbiskupija

Proslava Gospe Fatimske u Tordincima |

TORDINCI – U Župi Presvetog Trojstva u Tordincima svečano je 13. svibnja 2024. proslavljena Gospa Fatimska. Misno slavlje predvodio je vlč. Krešimir Šaf, župnik u Ivankovu uz koncelebraciju župnog upravitelja vlč. Josipa Erjavca. Prije mise molila se Gospina krunica te su vjernici imali priliku za ispovijed.

Na početku misnog slavlja vlč. Šaf istaknuo je kako smo okupljeni oko stola Gospodnjeg, Riječi Gospodnje te kako nas na poseban način okuplja Isusova i naša nebeska majka. „Kroz liturgijsku godinu slavimo puno njenih naziva, a sada Crkva pred nas stavlja Gospu iz Fatime. Onu koja je pozivala na mir, koja je pozivala, u najtežim razdobljima za čovjeka, a to su ratna razdoblja, da se moli za mir. Ne samo odsustvo rata nego da Krist zasja ponovno u našim srcima, u srcu svakog čovjeka“ rekao je vlč. Šaf.

U svojoj propovijedi podsjetio je na različite Marijine nazive u litanijama. Rekao je da smo u uvodnoj molitvi i kroz čitanja stavili naglasak na naziv Majka. Isus nam je s križa dao Mariju za majku i sve nas stavio pod njezinu zaštitu. Osvrnuo se na evanđelje o svadbi u Kani Galilejskoj u kojem Marija dolazi Isusu sa stavom da je ona učenica, a Isus Učitelj. „Kad razmišljamo o svom odnosu prema Bogu i mi se tako trebamo postaviti – da je On učitelj, On mene uči. A kad razmišljamo o svom odnosu s nebeskom Majkom ona je učiteljica moga života. Ja sam i njen učenik, i njena kćer, i sin, i njeno dijete. Ja imam učiti od nje. Zato što su njene riječi upućene onima koji su bili kraj nje na svadbi – Što god vam rekne, učinite. Što god Isus kaže, napravite. Ona je samo uputila na Krista. Ona je samo pokazala smjer. Ne samo da od Marije možemo naučiti kako biti ponizni, nego možemo od Marije naučiti ovu dimenziju – sklanjam se da ovdje ispred mene staje Krist jer na prvo mjesto dolazi Bog. Marija nas uči da Krist bude na prvom mjestu, a onda ja i moji bližnji. Fatimska Gospa objavila se najmanjima, troje djece ju je vidjelo. Zašto djeca? Zato što su nevina, jednostavna, čista srca, neiskvarena srca. Kad se objavila? Objavila se u najteže doba ljudske povijest – kada je bio Prvi svjetski rat. Potaknula je da se moli krunica, da se moli za mir. Ne samo da se puška zaustavi nego da u srcima ljudi zasja opet Krist. On je rekao Mir vam svoj ostavljam, mir vam svoj dajem ne kao što ga svijet daje nego ja dajem drugačije, ja dajem sebe. Ona je pozvala da takav mir nađemo. Pozvala je da se molimo za obraćenje grešnika. Ona je kroz cijelu povijest dala jedno od najjačih oružja, a to je krunica“, naglasio je vlč. Šaf. 

Prije završne procesije domaći župnik Josip Erjavac pročitao je dopis koji je u župu u Tordince stigao 19. travnja 1958. godine. Govori o pribavljanju kipa te dogovoru oko blagoslova kipa Gospe Fatimske. Ovim dekretom proglašava se župna crkva u Tordicima proštenišnom crkvom Majke Božje Fatimske za Vinkovački dekanat. Kao glavni dan hodočašća biskup Bäuerlein određuje 13. svibnja kada se Gospa prvi puta ukazala djeci 1917., a župnu crkvu u Tordincima odredio je neka bude uz Aljmaš, Tekije, Ilaču  drago svetište gdje će se okupljati dobra djeca Marijina da po zagovoru Gospe Fatimske izmole mnoge milost koje su im potrebne. Misno slavlje završilo je svečanom procesijom s Marijinim kipom oko crkve uz marijanske pjesme te molitvom litanija i blagoslovom. Tatjana Adžić / Ivana Vidinović

Hvaljen Isus i Marija 👋
Drago nam je što Vas vidimo!

Pretplatite se na naš bilten s vijestima!

Ne šaljemo neželjenu poštu!

Povezani članci

Završetak proslave 25. godišnjice osnutka Isusovačke klasične gimnazije u Osijeku |

Katoličke vijesti

Vrtić u akciji za Socijalnu samoposlugu |

Katoličke vijesti

Deveti molitveni susret unutar četvrtog ciklusa “Lectio divina”

Katoličke vijesti
Katoličke vijesti