PROSLAVA CRKVENOG GODA U GIBARCU
Srijemska biskupija

PROSLAVA CRKVENOG GODA U GIBARCU

20. svibanj 2024.

Svečanim euharistijskim slavljem u župnoj crkvi sv. Ivana Nepomuka u Gibarcu proslavljen je crkveni god

Živimo po uzoru nebeskog zaštitnika

GIBARAC (TU) – Svetu misu predvodio je srijemski biskup mons. Fabijan u Svalina u zajedništvu s preč. Nikicom Bošnjakovićem župnikom domaćinom. Biskupov dolazak u Gibarac bio je znak potpore ovoj župnoj zajednici i blagoslov radova na staroj župnoj kući iz 1811. godine. Godine 2010., uz odobrenje i odluku tadašnjeg biskupa mons. Đure Gašparovića, župna kuća dana je na obnovu kao zavičajna kuća za Gibarčane, one koji su ostali tu živjeti i one koji su ratnih devedesetih iselili iz ovog sela. Radovi na kući započeti su zahvaljujući darežljivosti Đure Martinovića, gibaračkog župljanina. On je dragovoljno donirao sredstva da se kuća obnovi i stavi na raspolaganje svima koji u njoj žele boraviti.

Hodajmo stazom naših predaka

Prije početka svete mise, biskup Svalina zahvalio je preč. Bošnjakoviću i župljanima na pozivu i sudjelovanju na euharistijskom slavlju. Također je izrazio želju uključiti u svetu misu i sve one koji su raseljeni diljem svijeta, kako bi bili istinski pravi svjedoci vjere onako kako je posvjedočio sveti Ivan Nepomuk.

Taj sveti velikan iz ne tako nam bliske povijesti, živo svjedoči potpuno predanje za Gospodina. Svetkovina sv. Ivana Nepomuka idealno se uklapa u ono što je Isus Krist obećao svojim učenicima da će im poslati Duha Svetoga. Kroz čitavu povijest a osobito u zadnjem stoljeću koje je iza nas, imali smo primjere života velikana koji su položili vlastite živote za uvjerenje da pripadaju Gospodinu, Crkvi i zavičaju u kojem žive. Živimo na ovim prostorima od ranih  kršćanskih vremena kada se oformila živa Crkva, živa zajednica, s tolikim dičnim velikanima kojima se mi danas ponosimo i koji su nam uzor vjerničkoga života. Čitava kršćanska povijest obilježena je krvlju, mučeništvom i predanjem za uskrslog Gospodina. Velikani su bili kadri odgovoriti na način kako se to od njih iziskivalo u prilikama kako su oni živjeli. Često se pitamo što se  traži od nas u današnjim okolnostima? Ovo vrijeme je izazovnije nego vrijeme prvih kršćana. Gospodin nam želi poručiti da je on spasitelj i da jedino on može ponuditi milost otkupljenja, odnosno spasenje. Sveti Ivan Nepomuk, iako je živio u davnim stoljećima iza nas, još uvijek inspirira ljude diljem svijeta i mnogi ga nasljeduju. Zbog potpunog uvjerenja nije htio odati ispovjednu tajnu i po cijenu vlastitog života. On inspirira i nas kršćane ovoga vremena da vidimo tko smo i gdje smo i što još možemo učiniti u okolnostima u kojima živimo. Pozvani smo svoju kršćansku, katoličku pripadnost javno posvjedočiti, javno živjeti i ne bojati se nikoga. Budimo inspiracija našim najmlađima da i oni budu spremni svoja svjedočanstva prenijeti budućim generacijama“, poručio je u propovijedi mons. Svalina i dodao da ga raduje da  jedna vjernička zajednica u Gibarcu, iako mala,  nastoji hodati putem svojih predaka prema budućnosti bez strahova, s potpunim povjerenjem u Gospodina.

Nakon misnog slavlja župljani su predvođeni biskupom Svalinom i župnikom Bošnjakovićem krenuli u procesiji do župne kuće koja se obnavlja. Biskup je blagoslovio radove u kući i izrazio želju da se dragovoljnošću župljana i uz potporu biskupije uskoro potpuno obnovi.

U znak zahvale biskupu su Gibarčani uručili prigodne darove, a baka Anica Pinterović pjesnikinja iz Gibarca, pročitala je nekoliko pjesama posvećenih biskupu, svome selu, crkvi i svim župljanima. Uslijedio je domjenak i druženje u novoizgrađenom ljetnikovcu u župnom dvorištu. Uz domaće vjernike, proslavi crkvenoga goda nazočili su i župljani iz okolnih mjesta te gosti iz Hrvatske.

S.D.

Hvaljen Isus i Marija 👋
Drago nam je što Vas vidimo!

Pretplatite se na naš bilten s vijestima!

Ne šaljemo neželjenu poštu!

Povezani članci

OBILJEŽEN 6. SVIBNJA – DAN SJEĆANJA NA PROTJERIVANJE HRVATA IZ SRIJEMA

Katoličke vijesti

U VIDOVCIMA POKOPAN PREČ. MARKO LOŠ

Katoličke vijesti

KORIZMENA DUHOVNA OBNOVA

Katoličke vijesti
Katoličke vijesti