Proslava Bogojavljenja u osječkoj Retfali uz Puhački orkestar DVD-a Valpovo |
Đakovačko-osječka nadbiskupija

Proslava Bogojavljenja u osječkoj Retfali uz Puhački orkestar DVD-a Valpovo |

OSIJEK (TU)  – Svetkovina Bogojavljenja (Sveta tri kralja), 6. siječnja 2024., svečano je četirima misama proslavljena u Osijeku u retfalačkoj Župi Uzvišenja sv. Križa gdje je večernju misu svirao Puhački orkestar Dobrovoljnog vatrogasnog društva Valpovo uz ravnanje maestra Dalibora Košutića, prof. voditelja Glazbene škole pri valpovačkoj OŠ Matije Petra Katančića, a pjevao Mješoviti župni zbor uz orguljsku pratnju Vjere Kurtović i ravnanje Ivana Bošnjaka.

Nakon euharistijskog slavlja, koje je predvodio domaći župnik Ivan Jurić, Puhački orkestar DVD-a Valpovo održao je koncert s repertoarom božićnih i novogodišnjih skladba, a pjevanje su pratili retfalački crkveni pjevači. Koncertni je program priredila i vodila Marija Pušić, prof. klavira u valpovačkoj Glazbenoj školi. Posebno oduševljene brojnih vjernika potaknula je pjesma Bijeli Božić (autor stihova i glazbe Zdenko Runjić) u izvedbi dirigenata Bošnjaka i Košutića praćena orkestrom i zborom. Poslušane su skladbe:  kršćanska duhovna Amazing Grace, Božić u svijetu, Bijeli Božić (skladatelj Irving Berlin, 1940.), White Christmas, An der schonen blauen Donau (Na lijepom plavom Dunavu; Johann Strauss mlađi, 1866.) i na kraju koncerta s publikom je otpjevana pjesma Zvončići (James Pierpoint, 1857.).

Uz koncertnu radost publika je upoznala jedan od najstarijih puhačkih orkestara u Hrvatskoj Puhački orkestar DVD-a Valpovo osnovan 1890. godine, koji je od prvoga nastupa 4. svibnja na blagdan svog zaštitnika s. Florijana 1891. ostvario brojne nastupe na domaćim i međunarodnim koncertnim pozornicima (npr. 1895. u Zagrebu prigodom boravka cara Franje Josipa i otvaranja zgrade HNK-a, 1987. u Zagrebu na Univerzijadi, a u posebnom sjećanju je 2000. godina s gostovanjem u Rimu i audijencija u Vatikanu kod Svetog Oca Ivana Pavla II., 2004. gostovanje u Austriji, 2006. u Italiji u Milanu i Veroni te na hodočašću u Lurdu i diljem Europe, u BiH, Makedoniji).

„S obzirom na specifičnost orkestriranja Puhačkog orkestra, bilo je puno nastupa na raznim sportskim događanjima širom Domovine, sudjelovanja na raznim komemoracijama, obilježavanjima značajnih datuma, karnevalima i crkvenim svečanostima. Prigodom 120. obljetnice izdana je Povjesnica orkestra. Puhački orkestar DVD-a Valpovo redoviti je sudionik državnih smotri vatrogasnih orkestara, regionalnih smotri puhačkih orkestara Slavonije i Baranje, a dvaput državnog natjecanja amaterskih puhačkih orkestara u Novom Vinodolskom. U programu orkestar njeguje klasičnu glazbu, operne arije, popularne svjetske klasike, sakralnu glazbu i klasične koračnice. Orkestar trenutno ima tridesetak aktivnih članova, a nekoliko djece polazi osnovnu glazbenu školu. Zahvaljujući dirigentu prof. Daliboru Košutiću, uspostavljena je odlična suradnja sa osnovnom glazbenom školom u Valpovu, tako da je to najbolji zalog za uspješnu budućnost u radu ovoga orkestra. Osim dirigenta orkestra Košutića, u stručnom vođenju mladih glazbenika sudjeluje i profesor Denis Ravlić“, rekla je voditeljica Pušić. Orkestarskoj svirci pridružio se i Željko Batrnek iz DVD-a Retfala, koji redovno nastupa s Valpovčanima, dok je Filip Glavaš, tajnik valpovačkog orkestra naglasio kako većinu Puhačkog orkestra čine amaterski glazbenici, vatrogasci, a posebna radost su svirači osnovci Glazbene škole u Valpovu. Naposljetku koncerta izvođačima je zahvalio župnik Jurić pripominjući kako njihov nastup u Retfali nije slučajan jer ih je upoznao u Milanu gdje su izvedbama zadivili slušatelje, a zajedništvo je nastavljeno druženjem uz trpezu i pjesmu.  

Slavlju Sveta tri kralja 5. siječnja (petak) je prethodio svečani obred blagoslova vode te misa bdjenja koju je predvodio župnik Jurić, a suslavio župni vikar Vladimir Sabo, dok je misu pjevao Mješoviti župni zbor. Nevenka Špoljarić

Hvaljen Isus i Marija 👋
Drago nam je što Vas vidimo!

Pretplatite se na naš bilten s vijestima!

Ne šaljemo neželjenu poštu!

Povezani članci

Prvo hodočašće i susret poljodjelaca u Svetištu Gospe Šumanovačke |

Katoličke vijesti

Nadbiskup Hranić primio predsjednika udruge „Hrvatska za život“ Antu Čaljkušića |

Katoličke vijesti

Tekst i figure za postaje križnog puta s. Margite Gašparovsky |

Katoličke vijesti
Katoličke vijesti