Proljetna korona svećenika Travničkog dekanata
Biskupska konferencija

Proljetna korona svećenika Travničkog dekanata

U utorak, 9. travnja 2024., održana je redovita proljetna korona Travničkog dekanata, na kojoj su sudjelovala 24 svećenika. Domaćin susreta bila je župa Uzašašća Gospodinova u Novom Travniku, na čelu sa župnikom vlč. Markom Majstorovićem. Susret je počeo euharistijskim slavljem, kojim je predsjedao vlč. Ante Vrhovac, nadbiskupijski povjerenik za pastoral braka i obitelji i predavač na ovogodišnjem ciklusu proljetnih korona. Na samom početku sv. Mise sve prisutne je pozdravio travnički župnik i dekan preč. Josip Lebo. Potom je uslijedio radni dio, na početku kojeg je pročitan zapisnik s prethodne korone, a zatim je vlč. Vrhovac održao predavanje pod nazivom Neizostavnost braka i obitelji za život i poslanje Crkve.

U spomenutom predavanju istaknuta je temeljna motivacija Crkve za brigu oko braka i obitelji, koja je teološke naravi. Brak je, naime, za kršćane sakrament, što znači da Crkva ne može a da se ne brine o toj stvarnosti, ukoliko Crkve nema bez sakramenata, a time je nema ni bez sakramenta braka. Iz ove teološke neizostavnosti braka i obitelji rađaju se i temeljne postavke pastorala braka i obitelji. Upozorivši prije svega na neke nezdrave oblike pastorala (pragmatizam brojeva, funkcionalizam, princip problem-rješenje problema, privilegiranje kriterija hitnosti nauštrb kriterija bitnosti), predavač je istaknuo kako je temelj pastorala spomenutih stvarnosti čovjekov temeljni poziv na ljubav, koji se otkriva u osobnom susretu s Bogom, koji čovjeka poziva na obraćenje i obećava mu puninu života. Zbog toga pastoral braka i obitelji treba računati s Duhom Svetim kao glavnim protagonistom. Treći dio predavanja bio je posvećen kritičkoj analizi dosadašnjeg djelovanja Ureda za brak i obitelji Vrhbosanske nadbiskupije, te planiranju budućih djelatnosti Ureda. Neki od naglasaka bili su: potreba formiranja obitelji koje će postati s vremenom nositelji bračnog i obiteljskog pastorala, realizacija zaključaka Prve sinode Vrhbosanske nadbiskupije, praćenje smjernica opće Crkve, proširenje djelovanja Ureda na pastoral svih životnih staleža, povezivanje pastorala braka i obitelji s pastoralom mladih.

Nakon predavanja bilo je vremena za raspravu u kojoj su prisutni svećenici dali svoje osvrte, prijedloge i kritike na rečeno, s ciljem pomoći pri osmišljavanju što boljeg pastorala braka i obitelji. Susret je završen zajedništvom oko obiteljskog stola. (kta/a.v.)

Hvaljen Isus i Marija 👋
Drago nam je što Vas vidimo!

Pretplatite se na naš bilten s vijestima!

Ne šaljemo neželjenu poštu!

Povezani članci

Posjeta župi sv. Ilije u Kiseljaku u sklopu projekta „InSpirit – DigitalYouth“

Katoličke vijesti

Tiskovna konferencija Svete Stolice o prvom Svjetskom danu djece

Katoličke vijesti

Na Rimskoj roti porastao broj zahtjeva za proglašenje ništavosti ženidbe

Katoličke vijesti
Katoličke vijesti