Proljetna korona svećenika Sutješkog dekanata
Biskupska konferencija BiH

Proljetna korona svećenika Sutješkog dekanata

U srijedu, 24. travnja 2024. održana je redovita proljetna korona svećenika Sutješkog dekanata na kojoj su sudjelovala devetorica svećenika koji djeluju u ovom dekanatu. Domaćin susreta bila je župa sv. Barbare u Brezi, na čelu sa župnikom i sutješkim dekanom preč. dr. Perom Brkićem. Susret je počeo uvodnom molitvom i radnim dijelom, kojim je moderirao dekan. Predavanje pod nazivom Neizostavnost braka i obitelji za život i poslanje Crkve održao je vlč. Ante Vrhovac, nadbiskupijski povjerenik za pastoral braka i obitelji i predavač na ovogodišnjem ciklusu proljetnih korona.

Kao i na prethodnim korona po drugim dekanatima, u predavanju je istaknuta temeljna motivacija Crkve za brigu oko braka i obitelji, koja je teološke naravi. Brak je, naime, za kršćane sakrament, što znači da Crkva ne može a da se ne brine o toj stvarnosti, ukoliko Crkve nema bez sakramenata, a time je nema ni bez sakramenta braka. Iz ove teološke neizostavnosti braka i obitelji rađaju se i temeljne postavke pastorala braka i obitelji. Upozorivši prije svega na neke nezdrave oblike pastorala (pragmatizam brojeva, funkcionalizam, princip problem-rješenje problema, privilegiranje kriterija hitnosti nauštrb kriterija bitnosti), predavač je istaknuo kako je temelj pastorala spomenutih stvarnosti čovjekov temeljni poziv na ljubav, koji se otkriva u osobnom susretu s Bogom, koji čovjeka poziva na obraćenje i obećava mu puninu života. Zbog toga pastoral braka i obitelji treba računati s Duhom Svetim kao glavnim protagonistom. Treći dio predavanja bio je posvećen kritičkoj analizi dosadašnjeg djelovanja Ureda za brak i obitelji Vrhbosanske nadbiskupije, te planiranju budućih djelatnosti Ureda. Neki od naglasaka bili su: potreba formiranja obitelji koje će postati s vremenom nositelji bračnog i obiteljskog pastorala, realizacija zaključaka Prve sinode Vrhbosanske nadbiskupije, praćenje smjernica opće Crkve, proširenje djelovanja Ureda na pastoral svih životnih staleža, povezivanje pastorala braka i obitelji s pastoralom mladih.

Nakon predavanja uslijedila je konstruktivna i plodonosna rasprava prisutnih svećenika, a radni dio susreta nastavljen je potom dogovorima oko pastoralnih planova i termina unutar dekanata. Izabran je i novi zapisničar, vlč. Marcel Tunjić, župnik župe Uzvišenja Svetog Križa u Jelaškama.

Prisutni svećenicu su po završetku radnog dijela zajedno slavili sv. Misu kojom je predsjedao vlč. Vrhovac, po završetku koje su se okupili i oko obiteljskog stola. (kta/a.v.)

Hvaljen Isus i Marija 👋
Drago nam je što Vas vidimo!

Pretplatite se na naš bilten s vijestima!

Ne šaljemo neželjenu poštu!

Povezani članci

Obilježeno 100 godina Franjevačkog biblijskog instituta

Katoličke vijesti

Nadbiskupijski centar za mlade poziva volontere za sudjelovanje u humanitarnoj akciji “Mladi protiv gladi”

Katoličke vijesti

XXX. sabor svećenika Vrhbosanske nadbiskupije

Katoličke vijesti
Katoličke vijesti