Proljetna korona svećenika Kreševskog dekanata
Biskupska konferencija

Proljetna korona svećenika Kreševskog dekanata

U četvrtak, 14. ožujka 2024., održana je redovita proljetna korona Kreševskog dekanata, na kojoj je sudjelovalo osamnaest svećenika. Domaćin susreta bila je župa Gospe Snježne u Deževicama kod Fojnice, na čelu sa župnikom vlč. Josipom Majićem. Susret je počeo zazivom Duha Svetog i uvodim pozdravima kreševskog dekana preč. Josipa Tomasa, OFM, nakon čega je pročitan i usvojen zapisnik sa prethodne korone. Zatim je uslijedilo predavanje pod nazivom Neizostavnost braka i obitelji za život i poslanje Crkve, kojeg je održao don Ante Vrhovac, nadbiskupijski povjerenik za pastoral braka i obitelji.

U spomenutom predavanju istaknuta je temeljna motivacija Crkve za brigu oko braka i obitelji, koja je teološke naravi. Brak je, naime, za kršćane sakrament, što znači da Crkva ne može a da se ne brine o toj stvarnosti, ukoliko Crkve nema bez sakramenata, a time je nema ni bez sakramenta braka. Iz ove teološke neizostavnosti braka i obitelji rađaju se i temeljne postavke pastorala braka i obitelji. Upozorivši prije svega na neke nezdrave oblike pastorala (pragmatizam brojeva, funkcionalizam, princip problem-rješenje problema, privilegiranje kriterija hitnosti nauštrb kriterija bitnosti), predavač je istaknuo kako je temelj pastorala spomenutih stvarnosti čovjekov temeljni poziv na ljubav, koji se otkriva u osobnom susretu s Bogom, koji čovjeka poziva na obraćenje i obećava mu puninu života. Zbog toga pastoral braka i obitelji treba računati s Duhom Svetim kao glavnim protagonistom. Treći dio predavanja bio je posvećen kritičkoj analizi dosadašnjeg djelovanja Ureda za brak i obitelji Vrhbosanske nadbiskupije, te planiranju budućih djelatnosti Ureda. Neki od naglasaka bili su: potreba formiranja obitelji koje će postati s vremenom nositelji bračnog i obiteljskog pastorala, realizacija zaključaka Prve sinode Vrhbosanske nadbiskupije, praćenje smjernica opće Crkve, proširenje djelovanja Ureda na pastoral svih životnih staleža, povezivanje pastorala braka i obitelji s pastoralom mladih.

Nakon predavanja bilo je vremena za raspravu u kojoj su prisutni svećenici dali svoje osvrte, prijedloge i kritike na rečeno, s ciljem pomoći pri osmišljavanju što boljeg pastorala braka i obitelji. Potom je bilo vremena za dogovor oko ostalih pastoralnih planova u župama dekanata. Nakon radnog dijela svećenicu su u zajedništvu sa župljanima slavili sv. Misu, koju je predvodio don Ante Vrhovac. Susret je završen zajedništvom oko obiteljskog stola. (kta/a.v.)

Hvaljen Isus i Marija 👋
Drago nam je što Vas vidimo!

Pretplatite se na naš bilten s vijestima!

Ne šaljemo neželjenu poštu!

Povezani članci

Početak devetnice sv. Antunu Padovanskom na Humcu

Katoličke vijesti

Papa primio finsku ekumensku delegaciju tijekom Molitvene osmine za jedinstvo kršćana

Katoličke vijesti

Izlet Zavoda sv. Jeronima na Montevergine i u Avellino

Katoličke vijesti
Katoličke vijesti