Prolaznost s pogledom u budućnost » Tekstovi
Kršćanski život

Prolaznost s pogledom u budućnost » Tekstovi

Početak i kraj liturgijske godine povezani su istom temom: vječnosti i smisla. Završetak liturgijske godine s blagdanom Krista Kralja poziva nas na razmišljanje „o posljednjim stvarima“, dok nas došašće priprema ne samo za Isusovo rođenje nego i za najavljeni Kristov ponovni dolazak koji će dati smisao svemu stvorenom.

Završetak kalendarske godine i početak nove protječu pak u drugačijem ozračju. Govore o prolaznosti vremena. S pogledom u budućnost. Kraj kalendarske godine uvijek je poticaj za prisjećanje na događaje u protekloj godini kako bi u narednoj nastojali ponoviti ono što je bilo dobro i izbjegli ono loše. Krenemo li tom logikom, mogli bi i iz godine na izmaku izdvojiti najvažnije događaje za Riječku nadbiskupiju iz kojih možemo nešto naučiti za budućnost.

Riječkoj nadbiskupiji prošla je godina donijela mnogo dobroga iako je bilo i neugodnih trenutaka. Izdvojiti bi svakako trebalo onaj najbolniji. Bila je to spoznaja da je i među svećenicima ove mjesne Crkve bilo onih koji su upali u zlo pedofilije, seksualnog zlostavljanja maloljetnika. Jedan je svećenik sam sve priznao, za drugoga postoji osnovana sumnja, ali za obojicu ne postoji presuda jer je nastupila zastara. Upravo zato što ti slučajevi nisu na vrijeme rješavani otvoren je golemi prostor za mnoge druge optužbe i govorkanja.

No i taj je bolni trenutak u konačnici urodio dobrim. Nadbiskup Mate Uzinić odlučan je u transparentnom obračunavanju s tim zlom. To je jedini način da takve optužbe budu ili potvrđene ili odbačene i ne ostave prostora govorkanjima i ogovaranjima. Da ne postanu nerazrješivi čvor koji godinama, čak desetljećima, drži uteg za vratom mjesne Crkve. Stoga je na svaki znak sumnje ili  optužbe odlučio pokrenuti i kanonske i civilne istrage kako bi dobio konačni odgovor, jesu li optužbe istinite? Dragocjeni plod takvog pristupa stigao je upravo krajem ove godine. U slučaju jednog svećenika, na civilnom sudu odbačene su sve optužbe i sada može čista srca i bez utega nastaviti svoje svećeničko poslanje.

U cijeloj je Katoličkoj Crkvi ova godina bila u znaku pripreme i održavanja Biskupske Sinode, „Sinode o sinodalnosti“, kako su ju nazvali. S obzirom da su najavljivane teme koje i inače polariziraju društvo, žustra se polemika otvorila i među katoličkim svećenicima i vjernicima. Temeljno pitanje oko kojeg se lome razmišljanja je: Hoće li Crkva promijeniti svoj nauk, vječne istine o Bogu i čovjeku, ako se prilagodi znakovima vremena, promijeni način na koji te istine naviješta i kome ih naviješta. Pitanje zapravo nije novo, u povijesti Crkve prisutno je od samih početaka, kada su apostoli raspravljali treba li evanđelje naviještati poganima. Pitanje je to i za kršćane danas: možemo li i kako naviještati evanđelje onima koje držimo grešnima, nevjernima ili “poganima” i pozvati ih da uđu u zajedništvo s Kristom? Jer Isusova radosna vijest vječnog života upućena je svim ljudima.

Iako su se o tim temama i prije i poslije Sinode vodile brojne rasprave, sama Sinoda o sinodalnosti nije donijela nikakve revolucionarne odluke za djelovanje Crkve. Ali možemo reći da se značajna promjena dogodila već u samom odvijanju Sinode u kojoj više nisu sudjelovali samo biskupi i koja je pokazala novi smjer, donijela nov način razgovora o ključnim temama suvremenog čovječanstva.

U svijetu, u prošloj je godini započeo još jedan veliki rat. Za sada ograničen na uski pojas Gaze, ali potencijalna prijetnja velikih razmjera. Pred ovom činjenicom kao da sva naša nastojanja stvaranja boljeg svijeta padaju u ponor besmisla. I sumnjam da iz toga možemo išta nova ili dobra naučiti.

Da ne ostanemo u beznađu, na kraju ipak podsjetimo i na naš jubilej, 60 godina od izlaska prvog broja mjesečnika Zvona, kojeg smo proslavili u rujnu. U godini jubileja dogodile su se i značajne promjene. Prije svega u većem broju ljudi koji sudjeluju u stvaranju mjesečnika i dva nova člana uredništva. S novom godinom nadbiskupijski mjesečnik obukao je novo odijelo, odnosno promijenio izgled i obogatio sadržaj, a dostupan je i u web izdanju. Nova Zvona, otvarajući nove teme, sa sve većim brojem novih suradnika, žele obogatiti vjernički život onih koji ih pročitaju. Promjenama tu nije kraj i vidjet ćemo koja nas iznenađenja čekaju u sljedećoj godini.

[email protected]

Hvaljen Isus i Marija 👋
Drago nam je što Vas vidimo!

Pretplatite se na naš bilten s vijestima!

Ne šaljemo neželjenu poštu!

Povezani članci

5 nevjerojatnih katoličkih mjesta koja treba posjetiti u Tennesseeju

Katoličke vijesti

Započeo ljeni kamp ministranata Vrhbosanske nadbiskupije

Katoličke vijesti

Najava: Budi i ti dio duhovnih izazova!

Katoličke vijesti
Katoličke vijesti