Projekt „Moja obitelj ili mobitel” održan u Bakarskom dekanatu – Riječka nadbiskupija
Riječka nadbiskupija

Projekt „Moja obitelj ili mobitel” održan u Bakarskom dekanatu – Riječka nadbiskupija

Osamdesetak sudionika iz Bakarskog dekanata, krizmanika i roditelja, okupilo se subotu, 17. veljače u Župi sv. Bartola na Cerniku kako bi sudjelovali u projektu “Moja obitelj i mobitel” kojega je organizirao Caritas Riječke nadbiskupije. Krizmanici su s roditeljima došli iz župa: Bakar, Hreljin, Škrljevo, Kukuljanovo i Jelenje.

Projekt je osmišljen tijekom rada s mladima, osobito u pastoralu, gdje je primijećeno da korištenje mobitela loše utječe na mentalno zdravlje mladih i njihove obiteljske odnose. Zato su u projekt uključeni i mladi i roditelji, kako bi zajedno otkrili uzroke navezanosti, ali i mogućnosti drugačijeg korištenja slobodnog vremena koji će pridonijeti boljem razumijevanju i sretnijem zajedničkom životu obitelji.

Na početku je sve okupljene pozdravio dekan Bakarskog dekanata i župnik Župe sv. Andrije u Bakru, Nikica Jurić, zaželjevši dobrodošlicu i zahvaljujući kako organizatorima, Caritasu Riječke nadbiskupije, župniku domaćinu Domagoju Duvnjaku, tako i okupljenim krizmanicima i roditeljima. Susretu su nazočili Marko Šarić, župnik župe sv. Jurja na Hreljinu i đakoni Apolinar Barbiš i Dalibor Peričić. Voditelj ureda za pastoral mladih, Ivan Seletković i voditeljica projekta s. Šarbela Miočić uveli su sve sudionike u ono što ih očekuje, osobito pripremljene radionice posebno za krizmanike, posebno za roditelje.

Radionicu za krizmanike je vodila psihoterapeutkinja i rehabilitatorica Zorica Janković, dok je za roditelje voditeljica bila teologinja, psihologinja i psihoterapeutkinja Sanda Smoljo Dobrovoljski. Po njihovom završetku bila je zajednička radionica na kojoj su se iznijeli rezultati. Obje radionice pokazale su koliko je veliki utjecaj društvenih mreža na obitelj, koliko vremena oduzimaju mladima, ali i roditeljima. Svi su se sudionici složili kako je potrebno provoditi više vremena zajedno, dajući prijedloge zajedničkih aktivnosti koje donose radost, ugodu, veću povezanost, a ne uključuju mobitel i društvene mreže, od sporta, kreativnih radionica, društvenih igara do zajedničke molitve koja je neizostavni dio vjerničke obitelji.

Nakon radnog dijela susreta slavila se misa koju je predvodio dekan Bakarskog dekanata, a susret zaokružen zajedničkim objedom i druženjem svih sudionika. Idući susret bit će održan za krizmanike i roditelje Opatijskog dekanata, 24. veljače u Župi Krista Kralja na Matuljima. Roditelji s krizmanicima mogu se prijaviti u župama Opatijskog dekanata ili putem e-mail adrese: [email protected].

(Katarina Isailović)

Objavljeno: 19. veljače 2024.

Hvaljen Isus i Marija 👋
Drago nam je što Vas vidimo!

Pretplatite se na naš bilten s vijestima!

Ne šaljemo neželjenu poštu!

Povezani članci

Nova godina će biti bolja ako nešto naučimo iz protekle, uz zahvalnost za sve dobro. – Riječka nadbiskupija

Katoličke vijesti

Izjava Komisije HBK Iustitia et pax u povodu predstojećih parlamentarnih izbora – Riječka nadbiskupija

Katoličke vijesti

Oratorij „Za križen“: hvarska procesija u riječkog katedrali – Riječka nadbiskupija

Katoličke vijesti
Katoličke vijesti