Pro-life zagovornici bore se protiv širenja eutanazije diljem Kanade i Australije
Svijet

Pro-life zagovornici bore se protiv širenja eutanazije diljem Kanade i Australije

Osoblje CNA, 21. veljače 2024. / 07:00 ujutro

Pro-life zagovornici diljem svijeta rade na suzbijanju stalnih nastojanja aktivista za eutanaziju da donesu i prošire zakone koji liječnicima dopuštaju da pomažu u ubijanju svojih pacijenata.

Eutanazija je dospjela na globalne naslovnice ovog mjeseca kada su se bivši nizozemski premijer Dries van Agt i njegova supruga Eugenie odlučili na eutanaziju, oboje u dobi od 93 godine. Par, koji je bio u braku više od 60 godina, “umro je ruku pod ruku ”, objavio je Nizozemski forum za prava.

Nizozemska ima jedan od najdopustljivijih zakona o eutanaziji na svijetu, koji dopušta dječacima i djevojčicama od 12 godina da okončaju vlastiti život ako su ispunjeni određeni uvjeti. Nekoliko drugih europskih zemalja – uključujući Portugal, Španjolsku i Belgiju – također su uvele liberalne režime eutanazije.

S druge strane, u Kanadi su eutanazija i potpomognuto samoubojstvo legalni već gotovo desetljeće nakon što ih je vlada počela dopuštati 2016. Trudeauova administracija ovog mjeseca odgođeno do 2027 planira proširiti program potpomognutog samoubojstva na one koji pate od mentalnih bolesti nakon što je u parlamentarnom izvješću navedeno da zdravstveni sustav zemlje “nije spreman”.

Jack Fonseca, direktor političkih operacija za Campaign Life Coalition, rekao je za CNA da njegova grupa planira “veliki prosvjed” u kanadskom parlamentu kasnije ovog mjeseca, koji će “poslati poruku premijeru i svim izabranim zastupnicima da trogodišnja odgoda u širenju eutanazije nije dovoljno dobra.”

“Želimo da vlada potpuno i trajno odustane od svojih planova da dopusti liječnicima da ubijaju mentalno bolesne pacijente i one koji su depresivni”, rekao je Fonseca.

Fonseca je rekao da je Pierre Poilievre, član parlamenta i čelnik kanadske Konzervativne stranke, obećao da će poništiti zakon C-7 zemlje ako bude izabran za premijera sljedeće godine. Taj je zakon, kada je stupio na snagu 2021., dopustio proširenje potpomognutog samoubojstva.

“Mislim da će se svaka skupina koja se zalaže za život u zemlji sada okrenuti držanju g. Poilievrea do njegovog obećanja”, rekao je Fonseca. “Ovo je osobito točno jer Trudeauov liberalni režim pada u anketama i čini se neizbježnim da će konzervativci preuzeti vlast 2025. godine.”

“Očekuje se da će Poilievreova Konzervativna stranka pobijediti na sljedećim izborima s velikom većinom”, rekao je. “Dakle, pro-life pokret će koristiti svaki mogući način da neprestano podsjeća Poilievrea i njegov klub konzervativaca da mora odmah povući Bill C-7 tijekom svog prvog mandata, unutar prvih 100 dana svoje administracije.”

U Australiji, svih šest država u zemlji trenutno dopuštaju potpomognuto samoubojstvo ili “dobrovoljno potpomognuto umiranje” (VAD). Vlada države Victoria trenutačno prolazi petogodišnju reviziju vlastitog programa potpomognutog samoubojstva, koji je prvi put provela 2019.

Taj je pregled samo operativan i ne preporučuje nikakva proširenja programa kakav trenutno stoji. Ali Jasmine Yuen, viktorijanska državna direktorica Australskog kršćanskog lobija (ACL), rekla je za CNA da ne bi “isključila buduće zakonske promjene”.

“Vjerujem da će zagovornici VAD-a dobro iskoristiti ovu reviziju kako bi progurali neke planove,” rekla je, “i da će vlada iskoristiti povratne informacije da opravda buduće promjene ili proširenje koje bi moglo uključivati ​​telezdravstvene usluge i uklanjanje klauzule o zabranjivanju kako bi se liječnicima omogućilo preporučiti VAD pacijentima.”

“Sve grupe koje se zalažu za život, uključujući ACL u Victoriji i svim državama i teritorijima, radit će protiv bilo kakvog širenja [including] uključivanje djece i drugih bolesti u shemu,” rekao je Yuen.

Druge države u Australiji dopuštaju liječnicima da započnu razgovore o potpomognutom samoubojstvu, primijetio je Yuen, iako savezni zakon o eutanaziji u zemlji nameće neke prepreke toj praksi.

“Pitanje je godina kada ćemo ići dalje niz sklisku padinu,” rekla je, “ali grupe koje se zalažu za život odustat će koliko god možemo za svetost života.”

Paul Osborne, glasnogovornik Australske katoličke biskupske konferencije, primijetio je da je “jedno od trenutno najhitnijih pitanja u Australiji nastojanje da se liječnicima omogući da poduzimaju konzultacije vezane uz eutanaziju online i putem telefona.”

“Crkva kaže da je ovo odvratno,” rekao je Osborne, “a australska vlada se u ovoj fazi slaže da je to most predaleko.”

Osborne je ukazao na dokument koji je prošle godine objavila tamošnja biskupska konferencija o temi eutanazije. “Svjedočiti i pratiti kršćansku nadu” zamišljeno je kao “usluga onima koji su pozvani brinuti se za duhovne i pastoralne potrebe pacijenata koji pristupaju ili traže pristup uslugama koje su osmišljene za okončanje nečijeg života”, kaže priručnik.

U pismu se navodi da svećenici koji dijele sakramente potencijalno suicidalnim pojedincima moraju nastojati odvratiti ih od tog izbora objašnjavajući kako ta praksa “nije u skladu s poštovanjem Božjeg dara života”.

„Ako je pacijent odlučan o smjeru djelovanja, kao što je eutanazija, koji je tako jasno i ozbiljno u suprotnosti s naukom i životom Crkve, tada – čak i ako pacijent vjeruje da je ispravno odabrao – pacijent bi ipak trebao prepoznati , ili da mu se pomogne prepoznati, da ne bi bilo ispravno da on ili ona prima sakramente”, napisali su biskupi u priručniku.

dr. Moira McQueen, izvršna direktorica Kanadskog katoličkog bioetičkog instituta, rekao je CNA ovog mjeseca da bi zakon o eutanaziji u zemlji “morao biti opozvan” kako bi se zaustavila ekspanzija mentalnih bolesti, što je ishod koji je nazvala “vrlo malo vjerojatnim”.

Daniel Zekveld, politički analitičar Kanadske udruge za reformirano političko djelovanje, rekao je u izjavi za CNA da se ta grupa protivi širenju programa samoubojstava u zemlji od 2021. putem svoje kampanje Care Not Kill.

“Kao i mnogi Kanađani, medicinski stručnjaci i druge organizacije, Care Not Kill naglašava važnost prevencije samoubojstva umjesto pomoći pri samoubojstvu”, rekao je. “Širenje eutanazije na osobe s mentalnim bolestima potiče kulturu zanemarivanja i obezvrjeđuje živote onih koji pate.”

Care Not Kill proveo je opsežnu akciju u tu svrhu, rekao je Zekveld, uključujući kampanju koja je podijelila 200.000 letaka. Grupa je također poticala politički angažman i podnijela je podneske vladinoj komisiji koja proučava proširenje.

(Priča se nastavlja u nastavku)

Pretplatite se na naš dnevni bilten

“Ovi napori će se nastaviti sve dok vlada ne zaustavi širenje eutanazije za osobe s mentalnim bolestima”, rekao je. “Uz još jedno planirano odgađanje, sada imamo tri dodatne godine da se zalažemo za brigu o osobama s mentalnim bolestima, a ne za ubijanje.”

Fonseca je u međuvremenu rekao da je Campaign Life Coalition nedavno pomogla u donošenju političke rezolucije na Nacionalnoj konvenciji Konzervativne stranke Kanade, koja je trebala dodatno ojačati stranačko stajalište protiv eutanazije u Kanadi.

“Protivimo se MAID-u [medical assistance in dying] za ljude koji žive s invaliditetom ili duševnom bolešću i žele umrijeti zbog siromaštva, beskućništva ili nemogućnosti primanja medicinskog liječenja,” stoji u politici. “Eutanazija ne smije biti napuštanje ljudi koji žive s istinskim potrebama.”

Daniel Payne

Daniel Payne je viši urednik Katoličke novinske agencije. Prethodno je radio za College Fix i Just the News. Živi u Virginiji sa svojom obitelji.

Hvaljen Isus i Marija 👋
Drago nam je što Vas vidimo!

Pretplatite se na naš bilten s vijestima!

Ne šaljemo neželjenu poštu!

Povezani članci

Fr. Faltas: kršćani podnose rat u Svetoj zemlji u vjeri i nadi

Katoličke vijesti

Drama trgovine ljudima u svijetu: 50 milijuna u ropstvu

Katoličke vijesti

Panamski kardinal José Luis Lacunza nestao je od utorka

Katoličke vijesti
Katoličke vijesti