Križevačka eparhija

PRIOPĆENJE UKRAJINSKE GRKOKATOLIČKE CRKVE POVODOM DEKLARACIJE “FIDUCIA SUPPLICANS” O PASTORALNOM ZNAČENJU BLAGOSLOVA

Detalji

PRIOPĆENJE UKRAJINSKE GRKOKATOLIČKE CRKVE POVODOM DEKLARACIJE “FIDUCIA SUPPLICANS”

O PASTORALNOM ZNAČENJU BLAGOSLOVA

“Odgovarajući na brojne apele biskupa, klera, redovništva, crkvenih pokreta i pojedinih laika Ukrajinske grkokatoličke crkve u povodu Deklaracije Dikasterija vjerovanja „Fiducia Supplicans“ (18. prosinca 2023.) o pastoralnom značenju blagoslova, nakon konzultacije s relevantnim stručnjacima i nadležnim institucijama, obavještavam kako slijedi:

1. Spomenuta Deklaracija tumači pastoralno značenje blagoslova u Latinskoj Crkvi, a ne u Istočnim Katoličkim Crkvama. Ne bavi se pitanjima katoličke vjere ili morala, ne daje nikakve odredbe Kodeksa kanona za istočne Crkve i ne spominje istočne kršćane. Dakle, na temelju kan. 1492. Katekizam Katoličke Crkve, ova se Deklaracija odnosi isključivo na Latinsku Crkvu i nema pravnu snagu za vjernike Ukrajinske Grko-katoličke Crkve.

2. Ukrajinska grkokatolička crkva jedna je od istočnih katoličkih Crkava, stoga ima svoju vlastitu liturgijsku, teološku, kanonsku i duhovnu baštinu koju su svi vjernici dužni obdržavati i koju moraju njegovati (KKC, kanoni 39-41). ). Značenje pojma “blagoslov” u UGCC i Latinskoj Crkvi je različito.

3. Prema liturgijskoj praksi naše Crkve, blagoslov svećenika ili biskupa je liturgijska gesta koja se ne može odvojiti od ostaloga sadržaja liturgijskih obreda i svesti samo na okolnosti i potrebe privatne pobožnosti (Katekizam sv. UGCC „Krist je naša Pasha“, paragrafi 505-509) .

4. Prema tradiciji bizantskog obreda, pojam “blagoslov” znači odobrenje, dopuštenje ili čak nalog u vezi s određenom vrstom radnji, molitvom i asketskim praksama, posebice određenim vrstama posta i molitve. Očito je da svećenikov blagoslov uvijek ima evanđeosku i katehetsku dimenziju, stoga ni na koji način ne može proturječiti nauku Katoličke Crkve o obitelji kao vjernom, neraskidivom i plodnom zajedništvu ljubavi između muškarca i žene, koju je naš Gospodin Isus Krist uzdigao na dostojanstvo svetih sakramenata ženidbe. Pastoralna ažurnost potiče nas da izbjegavamo dvosmislene geste, izjave i pojmove koji bi iskrivili ili iskrivili Božju riječ i nauk Crkve.

nadbiskup Svjatoslav Ševčuk, poglavar UGKC

Izvor: ugcc.ua

Foto: Alberto Pizzolic/AFP

Hvaljen Isus i Marija 👋
Drago nam je što Vas vidimo!

Pretplatite se na naš bilten s vijestima!

Ne šaljemo neželjenu poštu!

Povezani članci

U KRIŽEVCIMA ZAPOČEO SUSRET GRKOKATOLIIČKIH BISKUPA SREDNJE EUROPE

Katoličke vijesti

KOPTSKA LITURGIJA U KONKATEDRALI SV. ĆIRILA I METODA

Katoličke vijesti

PROSLAVLJEN DAN KRIŽEVAČKE EPARHIJE – SVETA TRI HIJERARHA

Katoličke vijesti
Katoličke vijesti