Prezbitersko ređenje u Bjelovaru
Bjelovarsko-križevačka biskupija

Prezbitersko ređenje u Bjelovaru

U subotu, 08. lipnja 2024. godine, mons. Vjekoslav Huzjak u bjelovarskoj katedrali Svete Terezije Avilske, za prezbitere je zaredio trojicu đakona, vlč. Lucijana Čanagdžiju iz župe Svete Ane u Bjelovaru, vlč. Maria Perinca iz župe Pohoda BDM u Cirkveni i vlč. Alena Zelčića iz župe Uznesenja BDM u Gornjoj Rijeci.

Na početku Misnoga slavlja, Biskup je pozdravio sve okupljene a na poseban način ređenike, njihove obitelji i sve one koji su sudjelovali u njihovom odgoju i formaciji. Izrazio je radost cijele Crkve bjelovarsko-križevačke što u svoj prezbiterij prima trojicu novih članova.

Nakon navještaja Evanđelja, mons. Vlado Bogdan, generalni vikar Bjelovarsko-križevačke biskupije, pozvao je kandidate da pristupe i zatražio od Biskupa da ih zaredi za prezbitere.

U prigodnoj homiliji, biskup Vjekoslav rekao je okupljenima kako Krist poziva da ostanemo u njegovoj ljubavi. Nije to nikakva zaljubljenost nego pravo sebedarje, ljubav koja je kadra predati se potpuno u službu drugoga, kao što je to On sam učinio.

Biskup je rekao kako u Crkvi postoje mnoge službe i mnogi darovi. Svakome je Gospodin namijenio njegovu ulogu u tijelu Crkve. Danas to tijelo Crkve postaje bogatije jer primamo dar trojice prezbitera, koje je Gospodin odredio da budu djelitelji njegovih tajni, sakramenata, i da navještaju njegovu Riječ.

Biskup se obratio i ređenicima koje je potaknuo da u vlastitom srcu gaje ljubav koju nam Krist preporuča i koju zapovijeda. Biskup je ohrabrio ređenike neka nikada, posebno u trenutcima teškoća i slabosti, ne izgube iz vida onu ljubav kojom ih Krist ljubi i za kojom su pošli kako bi ga slijedili u službi Svetog reda prezbiterata.

Slavlje su na poseban način pratili obitelji, rodbina i prijatelji ređenika, ali i mnogobrojni vjernici iz njihovih rodnih župa i iz župa gdje su vršili pastoralni praktikum.

Uz svećenike domaće biskupije, slavlju su prisustvovali i preč. Željko Faltak, rektor zagrebačke bogoslovije, preč. Stjepan Radić, rektor đakovačke bogoslovije, preč. Marija Pavlaković, rektor dječačkog sjemeništa na Šalati i o. Ivan Antunović, rektor Fakulteta filozofije i religijski znanosti u Zagrebu.

Na kraju euharistijskog slavlja, u kojemu su novozaređeni svećenici po prvi puta koncelebrirali, svim nazočnima udijelili su mladomisnički blagoslov.

Slavlje je animirao katedralni zbor pod vodstvom mo. Ivane Matkov.

Hvaljen Isus i Marija 👋
Drago nam je što Vas vidimo!

Pretplatite se na naš bilten s vijestima!

Ne šaljemo neželjenu poštu!

Povezani članci

Održan susret svećenika

Katoličke vijesti

Molitveno bdjenje uoči prezbiterskog ređenja

Katoličke vijesti

Uskrsna čestitka biskupa Vjekoslava

Katoličke vijesti
Katoličke vijesti