Preminuo fra Lawrence Francis Frankovich
Biskupska konferencija BiH

Preminuo fra Lawrence Francis Frankovich

Član Hrvatske franjevačke kustodije Svete obitelji u Americi i Kanadi fra Lawrence Francis Frankovich preminuo je u srijedu 29. svibnja 2024. u Chicagu u 85. godini života, izvijestili su iz Kustodije.

Fra Lawrence je rođen u Pittsbourgu od hrvatskih roditelja koji su u Ameriku doselili iz Bosiljeva. Uz njega imali su još jednu kćer, Katarinu, koja je postala redovnica i članica je Školskih sestara franjevki u Lemontu, blizu Chicaga.

Hrvatskoj franjevačkoj kustodiji Svete obitelji se pridružio 1958. godine. Za svećenika je zaređen 9. siječnja 1966. u Teutopolisu, država Illinois. Fra Lawrence je djelovao u franjevačkoj rezidenciji u Beaver Fallsu, PA od 1966. do 1969. Zatim je nastavio poslijediplomski studij na Sveučilištu Notre Dame i stekao magisterij iz liturgijskih znanosti. Potom je bio poglavarom samostana sv. Franje u Gulf Breezeu, Florida. Tamo je bio učitelj u osnovnoj školi te služio kao kapelan u obližnjim bazama američkih zračnih snaga.

Nakon toga je bio pomoćni župnik u Župi Srca Isusova u Milwaukeeju gdje je nastavio postdiplomski studij na Sveučilištu Marquette i stekao doktorat iz patristike 1976. s tezom: Augustinova teorija o euharistijskoj žrtvi. Predavao je na istom sveučilištu, kao i godinama kasnije na učilištima: Kansas Newman Collegeu u Wichiti, KS te na Teološkom fakultetu u Yonkersu, država New York.

Djelovao je i kao župnik župa: Sv. Ante u Sharonu, PA, Sv. Josipa u Betlehemu, PA, Sv. Augustina u West Allisu gdje je ostao sve do odlaska braće franjevaca iz te župe 2022. Svoje posljednje godine života proveo je u Samostanu Sv. Ante u Chicagu. Bio je vijećnik Kustodije u tri mandata te vrlo aktivni član te franjevačke zajednice.

Fra Lawrence će biti pokopan na groblju Holy Sepulchre u Chicagu gdje počiva 50 braće hrvatskih franjevaca. Detalji o sprovodnim obredima bit će objavljeni uskoro, izvijestili su iz Kustodije. (kta/ika)

Hvaljen Isus i Marija 👋
Drago nam je što Vas vidimo!

Pretplatite se na naš bilten s vijestima!

Ne šaljemo neželjenu poštu!

Povezani članci

Kardinal Zuppi: Neprihvatljivo je civilne žrtve u ratu smatrati kolateralnom štetom

Katoličke vijesti

Kanonizacija Mame Antule dar je za sve Argentince

Katoličke vijesti

Duhovne vježbe za svećenike u samostanu Petrićevac u Banja Luci

Katoličke vijesti
Katoličke vijesti