Preminuo fra Ilija Puljić | Katolička tiskovna agencija Biskupske konferencije BiH
Biskupska konferencija

Preminuo fra Ilija Puljić | Katolička tiskovna agencija Biskupske konferencije BiH

U 83. godini života, 60. godini redovništva i 55. godini svećeništva, sinoć je u sveučilišnoj bolnici u Chicagu preminuo fra Ilija Puljić, javlja portal Dijaspora.

Fra Ilija je rođen 26. srpnja 1941. u Kamenoj u Hercegovini. Osnovnu školu završio je u rodnom mjestu, a gimnaziju u franjevačkom sjemeništu u Visokom. Studij filozofije i teologije pohađao je u Sarajevu i Daytonu (Ohio).

Za svećenika je zaređen 26. srpnja 1969. u Frohnleitenu (Austrija). Iste godine, 17. rujna, stigao je u Sjedinene Američke Države. Župnim pomoćnikom u župi Sv. Marije u Steeltonu imenovan je 1971. Nakon pet godina boravka u Steeltonu otišao je u Thunder Bay u Kanadi. Pod njegovim vodstvom zajednica je kupila pentekostalsku crkvu, a zatim je izgrađen župni stan i dvorana.

Bio je voditelj župa Sv. Leopolda Mandića u Londonu (1980. – 1982.) i sv. Ante u Sharonu (1982. – 1984.). Iz Pennsylvanije je otišao u župu Srca Isusova u Milwaukee i tamo djelovao najprije kao pomoćnik (1984. – 1985.), a onda kao župnik (1985. – 1986.). Župnikom župe sv. Ćirila i Metoda u New Yorku imenovan je 1986., a nakon tri godine župe Sv. Leopolda Mandića u Londonu (1989. – 1994.). Kratko se vratio u župu Srca Isusova u Chicagu, da bi 1995. godine bio imenovan župnikom Sv. Marka u Sudburyju.

Od 2001. do 2003. bio je župnik župe sv. Nikole Tavelića u Montrealu. Od svibnja 2003. radio je kao župni pomoćnik u župi sv. Marka u Sudburyju, a od 2006. godine kao župnik je preuzeo dvije župe u Sudburyju: sv. Marka i Presvetoga Trojstva.

Godine 2008. otišao je za pomoćnika u župu Kraljice mira u Norvalu, a 2013. u hrvatsku župu u New Yorku, gdje je djelovao do 2017. godine kada je otišao u franjevački samostan Sv. Ante u Chicagu.

Uz njega su u trenutku smrti bili fra Marko Puljić, kustos hrvatskih franjevaca i mons. Želimir Puljić, nadbiskup u miru i fra Ilijin brat.

Fra Ilija će biti pokopan u franjevačkoj grobnici na groblju Holy Sepulchre u Chicagu gdje je pokopano 49. hrvatskih franjevaca.

Pokoj vječni daruj mu gospodine!  (kta/dijaspora.hr)

Hvaljen Isus i Marija 👋
Drago nam je što Vas vidimo!

Pretplatite se na naš bilten s vijestima!

Ne šaljemo neželjenu poštu!

Povezani članci

Obavijest o redovitom javnom konzistoriju o nekim procesima kanonizacija

Katoličke vijesti

Papa: Neka vapaj žrtava potakne planove za mir

Katoličke vijesti

Susret pape Franje i izvršne direktorice UNICEF-a

Katoličke vijesti
Katoličke vijesti