Prelo sićanja u Subotici | Katolička tiskovna agencija Biskupske konferencije BiH
Biskupska konferencija

Prelo sićanja u Subotici | Katolička tiskovna agencija Biskupske konferencije BiH

Već četrnaestu godinu zaredom nekoliko entuzijasta, predvođeni Ivanom Piukovićem, u posljednju nedjelju pred početak korizme organizira najljepše prelo na sjeveru Bačke, a i šire, „Prelo sićanja“. Formalno, organizatori ove pokladne priredbe su HKC „Bunjevačko kolo“ iz Subotice i Katoličko društvo „Ivan Antunović“ također iz Subotice. O ljepoti događaja svjedoče brojne fotografije načinjene u centru grada Subotice, u franjevačkoj crkvi sv. Mihovila i svečanoj dvorani HKC-a. Sudionicima, osim fotografija, ostaju i lijepe i neizbrisive uspomene koje ih iz godine u godinu iznova okupljaju na „Prelu sićanja“ za koje je jedina ulaznica odijevanje svečane zimske bunjevačke narodne nošnje.

Četrnaesto „Prelo sićanja“ održano je u nedjelju 11. veljače 2024. godine. Nakon okupljanja kraj spomenika Presvetog Trojstva u centru grada Subotice, sudionici su se zaputili u franjevačku crkvu sv. Mihovila. Ondje su sudjelovali na svečanoj svetoj misi i procesiji prigodom završetka devetnice u čast Lurdskoj Gospi. U „Staroj crkvi“, kako je Subotičkani zovu, okupilo se nekoliko stotina vjernika. Misno slavlje predvodio je novi subotički gvardijan fra Ivan Miklenić u koncelebraciji s vlč. Mihaelom Sokolom katedralnim župnikom iz Beograda, o. Stjepanom Vidakom priorom karlmelskog samostana iz Sombora i vlč. Josipom Štefkovićem predsjednikom KD „Ivan Antunović“. Sudionici „Prela sićanja“ aktivno su sudjelovali na ovom slavlju, čitali su misna čitanja a u procesiji sa svijećama nosili kip Gospe Lurdske.

Pokladna zabava organizirana je u prostorijama HKC-a „Bunjevačko kolo“. Uz tamburaški ansambl „San“, okupljeni su uživali u tradicionalnim plesovima i pjesmama te prijateljskom razgovoru i druženju. Na prelu je bilo oko stotinu sudionika odjevenih u svečane zimske bunjevačke narodne nošnje. Posebno raduje, što je i na ovogodišnjem „Prelu sićanja“ sudjelovao velik broj mladih. (kta/j.š.)

Hvaljen Isus i Marija 👋
Drago nam je što Vas vidimo!

Pretplatite se na naš bilten s vijestima!

Ne šaljemo neželjenu poštu!

Povezani članci

Održana konferencija za medije povodom obilježavanja 79. obljetnice Bleiburške tragedije i Križnog puta

Katoličke vijesti

Čestitka svećenika Požeške biskupije novom biskupu Martinoviću

Katoličke vijesti

Započeo 34. godišnji susret misionara Crkve u Hrvata

Katoličke vijesti
Katoličke vijesti