Predstavljena knjiga (zbornik radova) „Život i djelo kardinala Franje Kuharića“
Biskupska konferencija

Predstavljena knjiga (zbornik radova) „Život i djelo kardinala Franje Kuharića“

Predstavljanje Zbornika radova sa znanstvenog teološkog simpozija „Život i djelo kardinala Franje Kuharića“ održano je u Nadbiskupijskom pastoralnom institutu Zagrebačke nadbiskupije u ponedjeljak 17. lipnja 2024., izvijestila je IKA.

Zbornik radova sa znanstvenog teološkog simpozija „Život i djelo kardinala Franje Kuharića“, održanoga 1. i 2. srpnja 2022. godine, sadrži ukupno 23 priloga te pozdravne govore koje su na simpoziju održali kardinal Josip Bozanić, mons. Giorgio Lingua, apostolski nuncij u Republici Hrvatskoj, mons. Želimir Puljić, tadašnji predsjednik Hrvatske biskupske konferencije i zadarski nadbiskup, te domaćin simpozija dekan Katoličkoga bogoslovnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu prof. dr. sc. Josip Šimunović.

Predstavljači Zbornika su njegovi recenzenti: prof. dr. sc. Josip Oslić, prof. dr. sc. Željko Tanjić i izv. prof. dr. sc. Tomislav Anić.

Pozdravni govor održao je mons. dr. Dražen Kutleša, nadbiskup zagrebački i Veliki kancelar Katoličkoga bogoslovnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu koji je između ostaloga posvjedočio da su „jednostavnost i poniznost kardinala Kuharića bili primjer svima. Nije tražio priznanja ni slavu, već je svoje srce i dušu posvetio služenju Bogu i narodu. Njegova teologija nije bila apstraktna i udaljena od svakodnevnog života, već ukorijenjena u stvarnosti, usmjerena prema potrebama vjernika i izazovima s kojima su se suočavali. Vjerujem da ćemo, čitajući radove Zbornika, prepoznati tu konkretnost kršćanske poruke u Kardinalovu životu i djelu te dublje razumjeti na koji je način oblikovao našu vjerničku zajednicu. Njegov život i djelovanje svjedoče o nepokolebljivoj vjeri, hrabrosti i predanosti uzvišenim idealima“, rekao je mons. Kutleša te poručio da na srce stavlja „kako Katoličkom bogoslovnom fakultetu i Odjelu povijesti Hrvatskog katoličkog sveučilišta, tako i svim ljudima dobre volje kojima je stalo do sluge Božjega kardinala Kuharića, da nastave zdušno proučavati njegov lik i djelo. Neka studije i istraživanja na našim teološkim i povijesnim ustanovama ne budu samo akademska vježba, već duhovno putovanje koje će inspirirati nove generacije vjernika. Proučavanje života kardinala Kuharića treba biti poticaj vjernicima da u svojoj svakodnevici raspiruju gorljivost i želju da mu se utječu molitvom, tražeći njegov zagovor i slijedeći njegov primjer kreposna i sveta života“.

Pozdravni govor uputio je i prof. dr. sc. Josip Šimunović, dekan Katoličkoga bogoslovnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu naglasivši da je Zbornik koji se predstavlja kaleiodoskop misli o životu i djelu kardinala Franje Kuharića koji je “jedan je od najvećih sinova Katoličke crkve u Hrvatskoj u 20. stoljeću. Bio je ključna pastirska figura u prijelomnim povijesnim trenutcima Katoličke crkve i hrvatskoga naroda u drugoj polovici 20. stoljeća, a posebno početkom devedesetih godina 20. stoljeća tijekom Domovinskoga rata i osamostaljenja Republike Hrvatske. Dobro nam je poznata i fama sanctitatis koju je kardinal Kuharić uživao i još uvijek uživa među hrvatskim katoličkim pukom. Nadamo se da će ovaj zbornik radova, koji na jednom mjestu daje dobar, iako ne iscrpan i konačan, prikaz Kuharićeva života i djela, ne samo kardinala Kuharića otrgnuti našem zaboravu nego aktivno i konstruktivno pridonijeti da njegov život i djelo jednoga dana, a po volji i odluci višnje Providnosti, zablistaju sjajem priznate svetosti.”

Prof. dr. sc. Josip Oslić između ostaloga je istaknuo stav kardinala Kuharića za vrijeme hrvatskoga proljeća 1971. u kojem on izražava osobitu zabrinutost za položaj vjernika i Hrvata te drži hrvatsku težnju za ravnopravnošću unutar jugoslavenske federacije opravdanom. „Zatim, njegov angažman oko proslave jubileja trinaest stoljeća kršćanstva u Hrvata, njegov stav i držanje za vrijeme Domovinskog rata i osamostaljenja Republike Hrvatske. Istaknut je osobito Kuharićev kontinuirani i snažni antiratni angažman, promicanje zaštite temeljnih ljudskih prava i sloboda svih građana Hrvatske, njegovo pozivanje na načela ekumenizma te svakodnevno vođenje duhovne i materijalne skrbi o ratnim stradanjima.”

Prof. dr. sc. Željko Tanjić rekao je da je „Franjo Kuharić bio je čovjek i biskup kojemu je u srcu, umu i djelovanju na prvome mjestu bilo služenje jedinstvu Crkve i na Evanđelju temeljeno njeno djelovanje u „konkretnim povijesnim okolnostima u hrvatskom narodu i njegovoj bremenitoj povijesti druge polovice XX. stoljeća, postkoncilskoj obnovi i procesu stvaranja neovisne Hrvatske države. Snagu i postojanost u takvom djelovanju crpio je vjeran Tradiciji i Učiteljstvu, u snažnoj duhovnosti prožetoj posebno pobožnošću prema Presvetoj Bogorodici i odanosti životu i mučeničkoj smrti svoga zareditelja – bl. kardinala Alojzija Stepinca”.

Izv. prof. dr. sc. Tomislav Anić naglasio je da „nijedna sinteza hrvatske povijesti XX. stoljeća ne može zaobići lik i djelo kardinala Kuharića koji je duboko utkan u suvremenu hrvatsku povijest, a Zbornik koji je pred nama velika je potvrda njegovog značaja i važnosti. Zbornik će presijati jednako tako nezaobilaznu polaznu točku u svim budućim istraživanjima koja se neće baviti isključivo likom i djelom kardinala Kuharića već i društvenom, socijalnom, crkvenom te u konačnici i političkom poviješću druge polovice XX. stoljeća”.

Zahvalu na kraju programa uputio je dr. sc. Stjepan Brebrić, direktor i glavni urednik Kršćanske sadašnjosti, suizdavača Zbornika poručivši da je u Kršćanskoj sadašnjosti bila iznimna čast i velika radost što su mogli sudjelovati u izdanju ove knjige. „ Dvadeset i sedam godina nadbiskup Kuharić, kao zagrebački ordinarij, ostavljao je neizbrisiv trag u povijesti KS-a, a njegovo značenje za razvoj pa i opstanak ustanove tijekom sedamdesetih, osamdesetih, ali i devedesetih godina prošloga stoljeća, čine ga jednom od najvažnijih osoba u povijesti njezina djelovanja”.

U glazbenom dijelu programa (molitveni uvod i skladba na kraju) sudjelovao je Zbor bogoslova Nadbiskupskoga bogoslovnog sjemeništa. Program je vodila zamjenica glavnog urednika Kršćanske sadašnjosti Maja Petranović, dipl. theol. (kta/ika)

Hvaljen Isus i Marija 👋
Drago nam je što Vas vidimo!

Pretplatite se na naš bilten s vijestima!

Ne šaljemo neželjenu poštu!

Povezani članci

Održan tečaj priprave za sakramentalni brak u Travniku

Katoličke vijesti

Kanonski pohod redovnicama u Hrvatskoj katoličkoj misiji Köln

Katoličke vijesti

Hodočašće u organizaciji Župnog ureda Uzašašća Gospodinova – Novi Travnik u Neum-Dubrovnik-Kotor

Katoličke vijesti
Katoličke vijesti