Predstavljena knjiga o pravom duhu Olimpijskih igara
Biskupska konferencija

Predstavljena knjiga o pravom duhu Olimpijskih igara

Knjiga „Igre mira. Duša Olimpijade i Paraolimpijade“, kojoj je proslov napisao papa Franjo, predstavljena je u ponedjeljak 17. lipnja u Rimu, ususret Olimpijskim i Paraolimpijskim igrama koje će ovoga ljeta biti održane u Parizu, javlja Vatican News.

Knjiga urednika Vincenza Parrinella objavljena je u izdanju Vatikanske izdavačke kuće (Libreria editrice vaticana – LEV) i Sportskog udruženja „Athletica Vaticana“. Na predstavljanju u Dvorani uprave rimskog Olimpijskog stadiona sudjelovali su prefekt Dikasterija za kulturu i obrazovanje kardinal José Tolentino de Mendonça te talijanski športski djelatnici, olimpijci i paraolimpijci.

Sveti Otac u proslovu izražava podršku inicijativi Ujedinjenih naroda za prestanak nasilja u duhu nadolazećih Igara te kao primjer izdvaja športaše s invaliditetom i izbjeglice. Iz Papinog proslova izdvajamo nekoliko misli:

“U posebno mračnom povijesnom trenutku koji živimo, Olimpijske i Paraolimpijske igre u Parizu prilika su za mir. Ujedinjeni narodi predložili su da Olimpijsko primirje počne tjedan dana prije početka Olimpijskih igara i završi tjedan dana po zatvaranju Paraolimpijskih igara. Pravi olimpijski i paraolimpijski duh je protuotrov za tragediju rata i prilika da se iskupimo prekidom nasilja. Nadam se da olimpijski i paraolimpijski športovi – sa svojim uzbudljivim ljudskim pričama o iskupljenju i bratstvu, žrtvi i odanosti, momčadskom duhu i uključivosti – mogu biti originalni diplomatski kanal za svladavanje naizgled nepremostivih prepreka”, ističe Papa.

Olimpijska povelja ističe načelo središnjeg mjesta osobe u njezinom dostojanstvu i obvezuje se pridonijeti izgradnji boljeg svijeta, bez ratova, obrazovanjem mladeži kroz šport, koji se prakticira bez diskriminacije, u duhu prijateljstva i solidarnosti. Duša športa je ujedinjavanje a ne razdvajanje, a pet isprepletenih krugova, simbol i zastava Olimpijskih igara, predstavljaju duh bratstva koji bi trebao biti obilježje olimpijskog događaja i športskog nadmetanja općenito”, dodaje Sveti Otac i nastavlja:

Napose cijenim to što je Međunarodni olimpijski odbor 2021. odlučio dodati „Communiter“, što znači „Zajedno“, kao četvrtu riječ poznatog olimpijskog gesla (Brže, više, jače“), koje je sročio francuski dominikanac Henri Didon.

Communiter! Šport je za sve i pripada svima: on je pravo. Istinski sport – satkan od besplatnosti i amaterizma – velika je „štafeta“ u „maratonu života“, s palicom koja prelazi iz ruke u ruku, pazeći da nitko ne bude ostavljen.

“Blizina” je prvi prijedlog koji, kao „trener srca“, uvijek predlažem udruženju „Athletica Vaticana“, Kada se zajedno bavite športom, nije važno odakle osoba dolazi, njezine jezik, kultura ili vjera. Ovo je također pouka za naš život i poziva nas na bratstvo među ljudima, onkraj njihovih fizičkih, ekonomskih ili društvenih sposobnosti. Osobito potičem nastojanje da se svim športašima prizna jednako dostojanstvo, bez obzira na broj osvojenih medalja i natjecateljski poredak.

Uvijek sam zadivljen gledajući nastupe i slušajući športaše s invaliditetom. Cilj paraolimpijskog pokreta nije samo proslaviti veliki događaj, nego i pokazati što ljudi – unatoč tomu što su ozbiljno ranjeni u životu – mogu postići kada im se pruži prilika. Ako to vrijedi za šport, mora još više vrijediti za život. Sa športom možemo – i moramo – njegovati svijest o promijeni doživljavanja invaliditeta u svakodnevnom životu, u obiteljima, školama i na radnim mjestima.

Papa osobno i Sveta Stolica potiču i podupiru olimpijski i paraolimpijski pokret. Tako je od mog prethodnika svetog Pija X. koji je primio Pierrea de Coubertina i pokrenuo međunarodna športska događanja u Vatikanu između 1905. i 1913., uz sudjelovanje mladih s invaliditetom, amputacijom i slijepih osoba. To je isti pristup koji Dikasterij za kulturu i obrazovanje, kojemu sam povjerio brigu o športu i Athletica Vaticana provode u međunarodnim okvirima, predlažući bratski, uključiv i podržavajući vidik športa. Iskustvo „blizine“ koje može dati živahan amaterski doprinos održavanju i njegovanju plamena olimpijskog i paraolimpijskog duha, sa športašima iz cijelog svijeta u nadolazećim izdanjima”, zaključuje u svom proslovu nove knjige papa Franjo. (kta/rv)

Hvaljen Isus i Marija 👋
Drago nam je što Vas vidimo!

Pretplatite se na naš bilten s vijestima!

Ne šaljemo neželjenu poštu!

Povezani članci

Održana plenarna sjednica Vijeća franjevačkih zajednica u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini

Katoličke vijesti

Nadbiskup Rajič krizmao 19-ero Hrvata u kanadskom Hamiltonu

Katoličke vijesti

Biskup Majić u prvom pohodu župi sv. Ilije Proroka u Glamoču

Katoličke vijesti
Katoličke vijesti