Predstavljanje knjige fra Bazilija Pandžića „O Trebinjskoj-mrkanskoj biskupiji“
Biskupska konferencija

Predstavljanje knjige fra Bazilija Pandžića „O Trebinjskoj-mrkanskoj biskupiji“

Hercegovačka franjevačka provincija Uznesenja BDM i Franjevačka knjižnica Mostar u ponedjeljak, 19. veljače 2024. u 19 sati u Biskupijskom centru Sarsenterum u Stocu organiziraju predstavljanje knjige dr. fra Bazilija Pandžića „O Trebinjskoj-mrkanskoj biskupiji“, piše Crkva na kamenu.

Na početku programa obratit će se mons. Petar Palić, biskup mostarsko-duvanjski i apostolski upravitelj trebinjsko-mrkanski i fra Jozo Grbeš, provincijal Hercegovačke franjevačke provincije. O knjizi će govoriti dr. don Ivica Puljić, svećenik Trebinjsko-mrkanske biskupije, dr. fra Robert Jolić, arhivar Hercegovačke franjevačke provincije i dr. sc. prof. Jadranka Bagarić.
Na kraju programa kratko će se obratiti i fra Ante Marić, knjižničar i urednik edicije RECIPE.
Glazbene točke izvodit će se pod vodstvom maestra don Dragana Filipovića.

Dr. fra Bazilije Pandžić preminuo je u franjevačkom samostanu na Humcu 16. travnja 2019. u 102. godini života, 84. godini redovništva i 78. godini svećeništva. Iza sebe je ostavio iznimno zapažen znanstveni opus, osobito vezano za povijest i arhivistiku. Desetljećima je djelovao u Rimu kao generalni arhivar Franjevačkog reda. Na samome početku svoga znanstvenoga opusa objavio je zapaženo djelo o Trebinjsko-mrkanskoj biskupiji, o kojoj do tada nije postojala nijedna cjelovita znanstvena studija. Knjiga je tiskana u Rimu 1959. godine na jeziku na kojem je i napisana, na latinskome.

Prošlo je gotovo 65 godina dok ta studija nije prevedena i na hrvatski jezika kako bi bila dostupna široj znanstvenoj zajednici, kao i ljubiteljima povijesti – jer ju na latinskom jeziku danas može jedva tko čitati i razumjeti. Knjigu je na hrvatski preveo pokojni Jozo Maretić, vrstan poznavatelj latinskog jezika, a prijevod je otkupila Hercegovačka franjevačka provincija i knjiga je tiskana u tiskari FRAM-ZIRAL u Mostaru. (kta/cnak.ba)

Hvaljen Isus i Marija 👋
Drago nam je što Vas vidimo!

Pretplatite se na naš bilten s vijestima!

Ne šaljemo neželjenu poštu!

Povezani članci

Nadbiskup Vukšić predvodio Euharistijsko slavlje u okviru Međudekanskog susreta u Travniku

Katoličke vijesti

Stotine mladih hrvatskih katolika na Mladifestu u kanadskom Norvalu

Katoličke vijesti

Biskupi Biskupske konferencije BiH pohodili Papinski svećenički zavod Campo Santo Teutonico u Vatikanu

Katoličke vijesti
Katoličke vijesti