Predsjednik bavarske vlade Söder dirnut susretom s Papom, protivi se strogoj odijeljenosti Crkve i države
Biskupska konferencija BiH

Predsjednik bavarske vlade Söder dirnut susretom s Papom, protivi se strogoj odijeljenosti Crkve i države

Papa Franjo primio je u subotu 11. svibnja u privatnu audijenciju predsjednika bavarske vlade Markusa Södera, koji je nakon toga naglasio kako se Bavarska protivi punoj odijeljenosti Crkve i države, piše Informativna katolička agencija.

Nakon razgovora koji je trajao oko pola sata, protestant Söder novinarima je izjavio kako je duboko dirnut susretom s Papom, koji je opisao izrazito srdačnim.

Kad je riječ o sadržaju susreta, on se između ostaloga ticao državnih dotacija za Crkve u Njemačkoj. Söder je pritom podsjetio da je Bavarska protiv potpune odijeljenosti Crkve i države. Državne dotacije Crkvi u Njemačkoj nisu upitne, to je naglašeno i unutar dijaloga među njemačkim saveznim zemljama, istaknuo je.

Državne dotacije za većinu katoličkih dijeceza i evangeličkih zemaljskih Crkava predstavljaju svojevrsnu odštetu za posljedice takozvane sekularizacije 1803. Tada su mnogi crkveni posjedi nacionalizirani tijekom administrativnog preustroja zemlje. Državne dotacije Katoličkoj i Evangeličkoj crkvi trenutačno iznose više od 600 milijuna eura godišnje. Oko 60 posto toga iznosa namijenjeno je evangeličkim zemaljskim Crkvama.
Već dulje vrijeme najavljuje se da bi te dotacije trebale biti zamijenjene jednokratnom završnom isplatom. Crkve su otvorene za tu opciju, a vladajuća koalicija u Berlinu namjerava pripremiti odgovarajući zakonski okvir.

Međutim, savezne zemlje koje u njemačkom federalnom modelu imaju važnu ulogu i na koje bi pao teret isplate, skeptične su prema toj namjeri. Pritom se pozivaju poglavito na troškove koji bi dosegli dvoznamenkasti iznos u milijardama eura.
Söder je tijekom privatne audijencije darovao Papi kulinarsku košaru, u kojoj je bilo i bavarsko pivo koje je za Bavarce važan element identiteta.

Time je, piše Kathpress, Söder ispravio grešku iz 2018., kad je tijekom audijencije također Papi predao košaru s bavarskim proizvodima. U njoj međutim tada nije bilo piva što je, kako tvrde svjedoci, Papu navelo na komentar: „Iz Bavarske, a bez piva?“
Söder je papi Franji predao i medaljicu s likom „Marije razrješiteljice čvorova“, poznate slike iz Augsburga. Slika prikazuje Bogorodicu kao rješiteljicu složenih problema. Kopiju slike, koja se časti i u Argentini, papa Franjo čuva u svojim odajama u Vatikanu.
Predsjednik bavarske vlade, kojemu je ovo nakon 2018. druga privatna audijencija kod Pape, posjetio je i grob pokojnog pape Benedikta XVI. ispod Bazilike svetog Petra. Dan ranije sastao se s predsjednicom talijanske vlade Giorgijom Meloni. (kta/ika)

Hvaljen Isus i Marija 👋
Drago nam je što Vas vidimo!

Pretplatite se na naš bilten s vijestima!

Ne šaljemo neželjenu poštu!

Povezani članci

Njemački kancelar Olaf Scholz u audijenciji kod pape Franje

Katoličke vijesti

Sveta Stolica: Vjerska sloboda se krši u trećini zemalja svijeta

Katoličke vijesti

Provincijal Franjevačke provincije Bosne Srebrene i reis Kavazović razgovarali o izgradnji povjerenja i zajedničkim istraživačkim projektima

Katoličke vijesti
Katoličke vijesti