Predložena mjera o pobačaju u Arkansasu je ‘ekstremna’, ‘nesigurna’, upozoravaju kritičari
Europa

Predložena mjera o pobačaju u Arkansasu je ‘ekstremna’, ‘nesigurna’, upozoravaju kritičari

Osoblje CNA, 8. srpnja 2024. / 14:50

Pro-life zagovornici nazivaju predloženu mjeru pobačaja u Arkansasu “ekstremnom”, rekavši da bi poništila zakone o pristanku roditelja i druge zaštitne mjere ako se usvoji, dajući abortusima “slobodne ruke” u drugom tromjesečju trudnoće.

Glasačka mjera predlaže amandman kojim bi se pobačaj uvrstio u državni ustav kao pravo za prvu polovicu trudnoće. Grupa koja se zalaže za pobačaj predala je potreban broj potpisa u petak, što čini vjerojatnim da će Arkansijci glasovati o toj mjeri u studenom ove godine.

Arkansans za ograničenu vladu, skupina koja je organizirala glasanje, objavila je u Facebook objavi od 5. srpnja da je prikupio više od 100.000 potpisa registriranih birača u 75 različitih županija i predao mjeru državi na provjeru.

Zakonodavno tijelo Arkansasa zahtijeva oko 90.700 potpisa iz 50 okruga do krajnjeg roka 5. srpnja kako bi mjeru stavilo na glasački listić.

The predložio “Amandman o pobačaju iz Arkansasa” dopuštao bi pobačaje do 18 tjedana – oko četiri i pol mjeseca – nakon oplodnje i u raznim drugim slučajevima nakon te oznake, uključujući kada se nerođenom djetetu dijagnosticira “fatalna fetalna anomalija” ili “za zaštitu trudna žena od tjelesnog poremećaja, tjelesne bolesti ili tjelesne ozljede.”

Amandmanom bi se također dopustio pobačaj u slučaju silovanja ili incesta.

Arkansas trenutno dopušta abortus samo ako je majčin život u opasnosti. Državni odjel za zdravstvo nedavno je izvijestio da ih je bilo nema pobačaja u Arkansasu 2023. Odvjetničko društvo za život Amerikanci ujedinjeni za životsa sjedištem u Washingtonu, DC, naveo je Arkansas kao “državu koja najviše podržava život u Americi” u posljednje četiri godine.

Predloženi amandman o pobačaju proglasio bi “ništavnim” sve zakone koji su u suprotnosti s njim, uključujući zahtjeve za pristanak roditelja i informirani pristanak.

Kritičari amandmana opisuju ga kao “ekstremnog” i “nesigurnog” jer zabranjuju vladi da na bilo koji način ograničava pobačaj čak iu drugom tromjesečju.

Pro-life skupina Family Council sa sjedištem u Arkansasu nazvala je amandman “ekstremnijim od Roe protiv Wadea” u petak priopćenje za javnostnapominjući da bi “spriječio državu Arkansas da ograniči pobačaj tijekom prvih pet mjeseci trudnoće” ako bude usvojen.

A izvješće Amerikanci Ujedinjeni za život kritizirali su amandman zbog podvrgavanja nerođene djece “bolnim postupcima pobačaja”, ukidanjem zaštitnih mjera za žene i maloljetnike, i “giv[ing] abortusima slobodno djelovati bez ikakvih zdravstvenih i sigurnosnih ograničenja.”

Čelnik Arkansas Right to Life, pro-life organizacije koja se bori protiv glasovanja, rekao je da Arkansas uspješan pro-life pokret čini “metom” za pobačaj.

“Poništenjem slučaja Roe protiv Wadea 24. lipnja 2022. Arkansas Right to Life znao je da će ova borba doći na prag svake od 50 država, a Arkansas neće biti iznimka”, izvršna direktorica Arkansas Right to Life Rose Mimms rekao je u izjavi od 5. srpnja.

“Znali smo da ćemo biti meta budući da smo broj 1 pro-life država u zemlji”, rekla je.

“Ako mjera naposljetku dođe na izbore u studenom, glas ‘protiv’ zaštitit će trudnice i djevojke od nesigurnih, nedozvoljenih postupaka pobačaja koji će oduzeti život njihovom nerođenom sinu ili kćeri te ih pritom moguće ozlijediti ili ubiti, “, dodao je Mimms.

Grupa Arkansans for Limited Government angažirala je više od 150 prikupljača peticija, trošeći stotine tisuća dolara na kampanju, prema Family Councilu.

Mjere da pobačaj postane ustavom zaštićeno pravo su na glasanju u Coloradu, Marylandu, Floridi, Južnoj Dakoti i Nevadi, dok su skupine predale potpise i čekaju odobrenje za slične mjere u Arizoni, Arkansasu, Missouriju, Montani i Nebraski.

Kate Quiñones

Kate Quiñones je dopisnica za Catholic News Agency i suradnica College Fixa. Objavljivali su je Wall Street Journal, Denver Catholic Register i CatholicVote, a diplomirala je na koledžu Hillsdale. Živi u Coloradu sa suprugom.

Hvaljen Isus i Marija 👋
Drago nam je što Vas vidimo!

Pretplatite se na naš bilten s vijestima!

Ne šaljemo neželjenu poštu!

Povezani članci

Blinken i Putin čestitaju papi Franji 11. obljetnicu izbora

Katoličke vijesti

Francuski svećenik i stručnjak za holokaust suprotstavlja se pokušajima iskorištavanja Isusa za antiizraelske ciljeve

Katoličke vijesti

Robert F. Kennedy Jr. govori o katoličkoj vjeri, pobačaju, naslovu IX u ekskluzivnom intervjuu za EWTN

Katoličke vijesti
Katoličke vijesti