Predavanje – Zašto su arhaizmi potrebni današnjem čitatelju |
Đakovačko-osječka nadbiskupija

Predavanje – Zašto su arhaizmi potrebni današnjem čitatelju |

OSIJEK (TU) – Odjel za kulturu hrvatskoga jezika Hrvatskoga filološkoga društva pokrenuo je krug predavanja pod nazivom Jezikom do kulture i u četvrtak, 6. lipnja 2024., u prostoru Nadbiskupijskoga vikarijata u Osijeku, u suradnji s osječkom Udrugom katoličkih intelektualaca, upriličio je drugo ovogodišnje predavanje. Dr. sc. Irena Krumes, docentica na  Odjelu društveno-humanističkih znanosti Sveučilišta u Slavonskome Brodu, održala je izlaganje pod naslovom Zašto su arhaizmi potrebni današnjem čitatelju – o jeziku Ivane Brlić-Mažuranić.

Nazočne je u ime UKI-ja pozdravila predsjednica te udruge prof. dr. sc. Ružica Pšihistal, a voditeljica Odjela za kulturu hrvatskoga jezika HFD-a izv. prof. dr. sc. Dubravka Smajić predstavila je život i rad predavačice.

Doc. dr. sc. Irena Krumes živi i radi u Slavonskome Brodu. Svoj je znanstveni rad usmjerila prema ranom učenju i podučavanju hrvatskoga kao materinskoga jezika te lingvodidaktici, a bavi se i poviješću jezika, leksikologijom, leksikografijom i terminologijom. Autoricom je više od šezdeset stručnih i znanstvenih radova, koje je izlagala u zemlji i inozemstvu.

U izlaganju je doc. Krumes pojasnila ulogu i vrste arhaizama u književnoumjetničkim djelima, problematizirala je pitanje koliko su arhaizmi obilježje jezičnoga identiteta i koliko zasićenost teksta arhaizmima utječe na razumijevanje književnoga djela – a sve to na primjeru proze Ivane Brlić-Mažuranić. Slušateljstvo je posebno zanimalo pridonose li arhaizmi leksičkoj kompetenciji najmanjih čitatelja. Dubravka Smajić

Hvaljen Isus i Marija 👋
Drago nam je što Vas vidimo!

Pretplatite se na naš bilten s vijestima!

Ne šaljemo neželjenu poštu!

Povezani članci

Bosonoge karmelićanke priredile križni put za mladež |

Katoličke vijesti

Sinteza jedanaestog pastoralno-katehetskog kolokvija za svećenike |

Katoličke vijesti

Zahvalnica u Slavonskom Brodu |

Katoličke vijesti
Katoličke vijesti