Pravoslavni patrijarh očekuje posjet pape Franje Turskoj za obljetnicu Nicejskog sabora
Europa

Pravoslavni patrijarh očekuje posjet pape Franje Turskoj za obljetnicu Nicejskog sabora

Washington, DC Newsroom, 17. svibnja 2024. / 18:04

Papa Franjo bi sljedeće godine mogao putovati u Tursku na 1.700 prvi sabor u Nicejiprema istočno-pravoslavnom patrijarhu Carigrada Bartolomeju u komentarima koje je dao u četvrtak.

Iako Sveta Stolica nije potvrdila nikakve planove putovanja, ekumenski je patrijarh rekao skupini novinara da se osniva odbor koji će organizirati posjet, prema Orthodox Timesu. Spomenuti sabor održan je u drevnom gradu Nikeji 325. godine nove ere u bivšem Rimskom Carstvu, što je sada današnji grad İznik u Turskoj.

“Njegova svetost papa Franjo želi da zajedno proslavimo ovu važnu obljetnicu”, rekao je Bartolomej.

Nikejski sabor bio je prvi ekumenski sabor u Crkvi. Prihvaćaju ga Katolička crkva, Istočna pravoslavna crkva, Istočna pravoslavna crkva i druge kršćanske zajednice koje prihvaćaju valjanost ranih crkvenih sabora. Ono prethodi Kalcedonskom raskolu — koji je odvojio istočnu pravoslavnu zajednicu od Rima — više od 100 godina i prethodi Velikom raskolu — koji je odvojio Istočnu pravoslavnu crkvu od Rima — više od 700 godina.

Tijekom sabora biskupi su osudili hereza arijanizma, koji je tvrdio da je Sina stvorio Otac. Arije, svećenik koji se suočio s ekskomunikacijom zbog propagiranja hereze, nije prihvatio da je Sin bio suvječan s Ocem.

Prema koncilu, Isus Krist je “rođen; nije napravljen” i “od iste je tvari s Ocem”. Potvrđuje da je Sin vječan s Ocem i osuđuje bilo koje krivovjerje koje tvrdi da je “Sin Božji stvoren, promjenjiv ili podložan promjeni” i krivovjerje koje tvrdi da je “bilo vrijeme kada [Christ] nije [in existence].”

Sabor je sazvao car Konstantin Veliki, koji se štuje kao svetac u nekim istočnokatoličkim, istočnopravoslavnim i istočnjačkim pravoslavnim tradicijama.

Tyler Arnold

Tyler Arnold je zaposlenik izvjestitelja za Katoličku novinsku agenciju, sa sjedištem u uredu EWTN News u Washingtonu. Prethodno je radio za The Center Square i objavljivao je u raznim novinama, uključujući The Associated Press, National Review, The American Conservative i The Federalist.

Hvaljen Isus i Marija 👋
Drago nam je što Vas vidimo!

Pretplatite se na naš bilten s vijestima!

Ne šaljemo neželjenu poštu!

Povezani članci

Papa Franjo imenovao je novog biskupa u biskupiji Knoxville

Katoličke vijesti

Papa Franjo imenuje mladog biskupa da vodi nadbiskupiju Agaña u Guamu nakon teških godina

Katoličke vijesti

Biskup propisuje navodna ukazanja Djevice Marije u Italiji

Katoličke vijesti
Katoličke vijesti