Poziv biskupa na rješavanje ‘krize zdravlja majki’ naglašava stopu smrtnosti majki u SAD-u
Europa

Poziv biskupa na rješavanje ‘krize zdravlja majki’ naglašava stopu smrtnosti majki u SAD-u

Osoblje CNA, 28. svibnja 2024. / 06:00 ujutro

Američki biskupi ovog su mjeseca pozvali Kongres da se pozabavi “krizom zdravlja majki” u Sjedinjenim Državama, naglašavajući da se američke žene “suočavaju s visokom stopom smrtnosti majki” u odnosu na druge zemlje.

Dugo uzrok uzbune među liječnicima i zagovornicima žena, stopa smrtnosti majki u SAD-u redovito se smatra mnogo višom nego u sličnim razvijenim zemljama. Podaci iz CIA-ine Svjetske knjige činjenicana primjer, pokazuje da je “omjer smrtnosti majki u SAD-u” na 100.000 rođenih više nego dvostruko veći od zemalja poput Francuske i Grčke, te gotovo trostruko veći od zemalja poput Švicarske.

U njihovom pismo Kongresu ranije ovog mjeseca, američki su biskupi ukazali na “podatke koji pokazuju da je stopa smrtnosti majki porasla u posljednja dva desetljeća”.

“Žene moraju … dobiti zdravstvenu skrb za majke koja obuhvaća cjeloviti pogled na njihovo urođeno dostojanstvo i vrijednost izraženu u jedinstvenoj i od Boga danoj ulozi majčinstva,” rekli su prelati.

“Žene se suočavaju s mnogim preprekama u dobivanju kvalitetne zdravstvene zaštite majki”, napisali su biskupi, ukazujući i na rasne razlike u podacima o smrtnosti majki, pri čemu se nebijele žene suočavaju s višim stopama majčinske smrti u cijeloj zemlji.

Biskupi su pozvali Kongres da “razmotri politiku koja, u skladu s našim dugogodišnjim načelima zdravstvene skrbi, pruža zdravstvenu skrb formuliranu da zadovolji potrebe majki iz svih slojeva života.”

Smrtnost majki izračunata prema nekoliko faktora

Klasificiranje maternalnog mortaliteta u SAD-u dugo je bilo nešto kao patchwork afera zbog autonomije koju države imaju u određivanju takvih statistika.

Jonathan Scrafford, akušer ginekolog s Ascension Via Christi u Wichiti, Kansas, rekao je za CNA da se ishodi zdravlja majki u vrijeme trudnoće “prate na nekoliko načina” u SAD-u.

“’Maternalna smrt’ je pojam koji opisuje smrt pacijentice koja se dogodi bilo tijekom trudnoće, ili unutar šest tjedana nakon završetka trudnoće, i od uzroka povezanih s trudnoćom, ali isključujući čisto slučajne uzroke,” rekao je.

S druge strane, “omjer smrtnosti majki” opisuje “broj umrlih majki u određenom vremenskom razdoblju, na 100 000 živorođenih”, što statističari smatraju pouzdanim pokazateljem ukupne smrtnosti majki.

Varijacije u klasifikaciji tih smrti mogu rezultirati različitim skupovima podataka između zemalja, pa čak i američkih država, rekao je Scrafford.

“Većina smrtnih slučajeva majki u SAD-u događa se tijekom postporođajnog razdoblja”, rekao je. “Otprilike 1 od 5 dogodi se u nekom trenutku prije poroda; a oko 1 od 4 javlja se između dana poroda i prvog tjedna nakon toga.”

“Što se tiče posebnih stanja povezanih s trudnoćom koja pridonose smrti majki, krvarenje i infekcija vodeći su uzroci iu SAD-u iu svijetu”, rekao je. Kardiovaskularne bolesti također igraju značajnu ulogu u statistici.

Općenito, smrt majki u SAD-u “najčešće se događa u nekoliko tjedana nakon poroda, često tijekom odvojene hospitalizacije, au mnogim slučajevima zbog uzroka koji se obično ne smatraju povezanima s trudnoćom”, rekao je.

‘Razumjeti i riješiti visoke stope smrtnosti majki’

Američki podaci bili su predmet rasprava među statističarima i medicinskim stručnjacima posljednjih godina. Nedavno, u ožujku ove godine, istraživači u Kanadi i SAD-u ustvrdili su da su “visoke i rastuće stope smrtnosti majki u Sjedinjenim Državama posljedica promjena u praćenju smrtnosti majki”.

Istraživači su ukazali na relativno novu upotrebu “potvrdnog okvira za trudnoću” na smrtovnicama izdanim od strane američkih saveznih država, za koju su istraživači rekli da je dovela do “povećanja pogrešno klasificiranih smrti majki”.

“Identificiranje smrti majki zahtijevanjem spominjanja trudnoće među višestrukim uzrocima smrti pokazuje niže, stabilne stope smrtnosti majki i smanjenje smrti majki od izravnih opstetričkih uzroka”, rekli su istraživači.

Zagovornici tvrde da su stope smrtnosti majki u SAD-u ipak previsoke, osobito među određenim demografskim skupinama. Kanadski istraživači, na primjer, primijetili su da su stope smrtnosti “bile nesrazmjerno veće među crnkinjama koje nisu Hispanjolci”.

Biskupi SAD-a su u međuvremenu na sličan način naglasili “rasne razlike koje utječu na obojene žene, posebno crne i domorodačke žene”, a prelati su tvrdili da “siromaštvo i ekonomski stresovi, rasizam, diskriminacija, raspad obitelji i drugi oblici nepravde” utječu žene i majke u cijeloj zemlji.

“Žene moraju imati pristup odgovarajućem liječenju za poremećaje zlouporabe supstanci, mentalne bolesti i izazove mentalnog zdravlja, osobito postporođajnu depresiju,” napisali su biskupi, “i moraju se uložiti napori da se razumiju i pozabave visokim stopama smrtnosti i morbiditeta majki.”

Treba se pozabaviti zdravstvenim navikama, siromaštvom, strukturom obitelji

Lester Ruppersberger, umirovljeni ginekolog i bivši predsjednik Katoličke liječničke udruge, rekao je za CNA da bi žene trebale dati prednost savjetovanju s liječnicima prije i tijekom trudnoće kako bi osigurale zdrav ishod.

(Priča se nastavlja u nastavku)

Pretplatite se na naš dnevni bilten

“Nakon trudnoće, rani pristup i posjeti akušerima i ginekolozima važni su za procjenu/procjenu zdravlja majke i identificiranje čimbenika rizika te savjetovanje o tome kako imati zdravu trudnoću i porod”, rekao je.

“Imamo stalno rastuću populaciju s prekomjernom težinom u usporedbi s prije 20 godina”, rekao je. “Korištenje/zlouporaba droga i alkohola, uključujući marihuanu, još uvijek je problem.”

“Stope majčinske smrtnosti su 2,5 puta veće za afroameričke žene i tri puta više za latinoameričke žene”, primijetio je.

Scrafford je u međuvremenu rekao da se “mnogi ili čak nedvojbeno većina slučajeva smrtnosti majki mogu spriječiti.”

Mnogi vodeći zdravstveni autoriteti, istaknuo je, odlučuju se za ekstremne mjere poput pobačaja i sterilizacije kako bi smanjili stopu smrtnosti. Ove mogućnosti same po sebi mogu stvoriti loše zdravstvene probleme, primijetio je, dok sam pobačaj stvara “daleko više slučajeva smrtnosti među nerođenim ljudskim bićima nego što smanjuje među ženama”.

Tvrdio je da bi se “obnavljanje temelja zdravlja – na individualnoj i obiteljskoj razini – pokazalo učinkovitijom strategijom za smanjenje smrtnosti majki od gore spomenutih pristupa koji su već desetljećima neuspješni.”

“Za pojedince, poboljšanje prehrane, smanjenje sjedilačkog načina života i smanjenje stresa ključne su komponente za smanjenje čimbenika poput pretilosti, dijabetesa i hipertenzije, koji povećavaju rizik smrtnosti majki”, tvrdi Scrafford.

„Siromaštvo i loš pristup zdravstvenoj skrbi već su prepoznati kao prepreke tim promjenama; međutim, važnost netaknute nuklearne obitelji u prevladavanju tih prepreka mora biti istaknutija u javnoj politici.”

„Po mom mišljenju, razorena obiteljska dinamika koja je mučila SAD tijekom proteklih nekoliko desetljeća potaknula je mnoge demografske promjene, kao i trendove u odgođenom rađanju, što se pokazalo faktorima rizika za smrtnost majki, a ipak je malo učinjeno zaštititi obitelj kao bitnu odrednicu zdravlja”, rekao je.

Liječnici mogu pomoći, ustvrdio je, “naglašavanjem pojedincima važnosti prehrane i tjelovježbe za održavanje dobrog osnovnog zdravlja”, “poticanjem žena da razmotre rađanje u dobnim rasponima u kojima je njihov rizik najmanji” i promicanjem “važnosti intaktne obitelji kao odrednice zdravlja.”

Daniel Payne

Daniel Payne je viši urednik Katoličke novinske agencije. Prethodno je radio za College Fix i Just the News. Živi u Virginiji sa svojom obitelji.

Hvaljen Isus i Marija 👋
Drago nam je što Vas vidimo!

Pretplatite se na naš bilten s vijestima!

Ne šaljemo neželjenu poštu!

Povezani članci

Francuska se obračunala sa svećenikom koji je homoseksualne odnose nazvao grešnim

Katoličke vijesti

FOTOGRAFIJE: Gotovo 5000 hrabrih za najveću euharistijsku procesiju u povijesti Denvera

Katoličke vijesti

FOTOGRAFIJE Od podzemne željeznice do svetišta: Brooklynsko euharistijsko oživljavanje koje oduzima dah

Katoličke vijesti
Katoličke vijesti