Potpisan Ugovor o pohrani, skrbi i korištenju arhivskog gradiva Riječke Nadbiskupije s Državnim Arhivom u Rijeci. – Riječka nadbiskupija
Riječka nadbiskupija

Potpisan Ugovor o pohrani, skrbi i korištenju arhivskog gradiva Riječke Nadbiskupije s Državnim Arhivom u Rijeci. – Riječka nadbiskupija

U srijedu 20. prosinca u prostorijama Ordinarijata Riječke nadbiskupije susreli su se riječki nadbiskup Mate Uzinić i ravnatelj Državnog arhiva u Rijeci, Markus Leideck i potpisali Zapisnik o primopredaji Ugovora o pohrani, skrbi i korištenju arhivskog gradiva Riječke Nadbiskupije s Državnim Arhivom u Rijeci. Ugovor je zaključen 15. prosinca 2023. na rok od pet godina, do 15. prosinca 2028. godine.

Rezultat je to višemjesečnih razgovora i pregovora između osoblja Sekcije za matice Riječke nadbiskupije pod ravnanjem Antonia Vučkovića, kancelarijskog bilježnika i Josipa Pendea, sadašnjeg vicekancelara Riječke nadbiskupije, a koji su uz suradnju nadbiskupijskog arhivara  Marka Medveda ostvarili kontakte i pregovore na području kulturno-povijesne baštine između ove dvije institucije koje su nositeljice i čuvarice identiteta ovoga primorsko-goranskoga kraja.

Ravnatelj Državnog arhiva u Rijeci inicijator je ove vrste međuinstitucionalne suradnje kojom Riječka nadbiskupija, kao privatni vlasnik zbirki, ustupa matične knjige preuzete od matičnih ureda u svibnju 2021. kao i drugu povijesnu građu na čuvanje Državnom arhivu u Rijeci, zadržavajući pravo vlasništva kao i druge specifičnosti definirane Ugovorom.

Državni arhiv u Rijeci ostvarivat će u narednim godinama ovim Ugovorom daljnju suradnju s Riječkom nadbiskupijom kroz digitalizaciju matičnih knjiga, ali i preuzimanje obrade podataka i zahtjeva pučanstva za podacima što je dosad bilo u nadležnosti Sekcija za matice Riječke nadbiskupije.

Ravnatelj Državnog arhiva u Rijeci istaknuo je da ovakva suradnja i međusobno povjerenje Arhiva i Riječke nadbiskupije može biti poticaj i drugim (nad)biskupijama za ovakav tip međuinstitucionalne suradnje kojom se Arhiv i privatne zbirke stavljaju na raspolaganje široj javnosti, ali i privatnim vlasnicima da se sa stručnim znanjima i kompetencijama pomaže u očuvanju i održavanju građe na prikladan način. Na ovaj se način ujedno educira same vlasnike zbirki o prikladnom raspolaganju s građom. Nadbiskup Uzinić istaknuo je važnost suradnje u duhu dijaloga i otvorenosti prema drugima te važnost Crkve koja u svim, pa i ovim potrebama ide ususret čovjeku današnjice kao i to da je ovakva suradnja potrebna jer jača međuinstitucionalno povjerenje s ciljem rada svih ljudi na zajedničkom dobru. Riječka nadbiskupija ostaje i kroz druge projekte otvorena za daljnju suradnju s Državnim arhivom u Rijeci te su nastavljeni pregovori i dogovori oko rada na drugoj građi i projektima na razini župa.

Ovim važnim povijesnim događajem preuzimanja matičnih knjiga od strane Državnog arhiva u Rijeci, Sekcija za matice Riječke nadbiskupije nastavlja funkcionirati kao tijelo zaduženo za obradu manjeg dijela matica koje se još nalaze na župama i koje još nisu predane na čuvanje Državnom arhivu u Rijeci. Svi novi zahtjevi za podacima upućivat će se od 2024. godine Državnom arhivu u Rijeci, umjesto Sekciji za matice Riječke nadbiskupije, a osoblje sekcije nastavljaju daljnju suradnju na drugim dodirnim područjima s osobljem Državnog arhiva u Rijeci što uključuje daljnju sistematizaciju i uređenje vrijedne kulturno-povijesne građe na teritoriju Riječke nadbiskupije.

Objavljeno: 20. prosinca 2023.

Hvaljen Isus i Marija 👋
Drago nam je što Vas vidimo!

Pretplatite se na naš bilten s vijestima!

Ne šaljemo neželjenu poštu!

Povezani članci

„Uloga vjernika laika u katehetskim naporima župne zajednice“ – Riječka nadbiskupija

Katoličke vijesti

Predstavljeni rezultati i aktivnosti održanog projekta „Moja obitelj ili mobitel“ – Riječka nadbiskupija

Katoličke vijesti

Predstavljen Odsjek za sport Riječke nadbiskupije i najavljene 1. Sportske igre mladih Sv. Vida 2024. – Riječka nadbiskupija

Katoličke vijesti
Katoličke vijesti