Posvjedočenja o završenoj svećeničkoj formaciji dodijeljena osmorici đakona – Riječka nadbiskupija
Riječka nadbiskupija

Posvjedočenja o završenoj svećeničkoj formaciji dodijeljena osmorici đakona – Riječka nadbiskupija

Osmorica đakona: Apolinar Barbiš, Silvije Jakšetić, Zdenko Lendl, Zoran Maričević, Alen Markić, Kristijan Pandl, Dalibor Peričić i Karlo Špoljarić, primili su 15. ožujka Posvjedočenja o završetku svećeničke formacije i time se na korak približili skorom svećeničkom ređenju. Posvjedočenje o uspješnom završetku đakonske godine dobili su nakon završnog razgovora s voditeljima i prredavačima Šeste pastoralne godine sa Metropolitanskog pastoralnog instituta u Rijeci Mariom Tomljanovićem, Mariom Gerićem i Nikolom Vranješom.

Svečanom činu dodjele posvjedočenja sudjelovao je i riječki nadbiskup Mate Uzinić koji je đakonima uputio riječi podrške i čestitke. Zahvalio im je na odazivu Božjem pozivu i potaknuo ih na nastavak intelekualne kao i duhovne i pastoralne izgradnje. Tražite nove načine pastoralnog djelovanja i budite kreativni, poručio im je nadbiskup.

Osobito ih je potaknuo na solidarnost s braćom svećenicima i uočavanje tuđih problema te stavljanje na raspolaganje za pomoć. Ne ostavljajte nikoga samoga. U nekim trenucima brat svećenik vas može najbolje razumijeti i pomoći. Ne bojte se pitati za pomoć, poručio je nadbiskup dodavši da im je njegov, kao i brojevi telefona njihovih profesora i odgojitelja, uvijek na raspolaganju. Ususret Velikom četvrtku, podsjetio je na gestu Isusovog pranja nogu učenicima te ih potaknuo da poput Petra, dopuste i drugima da im ‘noge operu’.

Nadbiskup je đakone potaknuo da kao svećenici ne propuštaju sudjelovanje u programima trajnog obrazovanja, kao i redovite susrete svećenika, kako na biskupijskoj tako i na dekanatskoj razini.

Šestorica đakona Riječke nadbiskupije za svećenike će biti zaređeni 20. travnja pod misom u 11 sati u crkvi sv. Ivana Nepomuka u Vrbovskom, đakon Krčke biskupije (Zoran Maričević) bit će zaređen 8. svibnja a đakon Gospićko-senjske biskupije (Karlo Špoljarić) 29. lipnja o.g.

Objavljeno: 15. ožujka 2024.

Hvaljen Isus i Marija 👋
Drago nam je što Vas vidimo!

Pretplatite se na naš bilten s vijestima!

Ne šaljemo neželjenu poštu!

Povezani članci

Hodočašće vjeroučitelja na Trsat – Riječka nadbiskupija

Katoličke vijesti

Postanimo Isusovo utjelovljenje u ljubavi prema svim ljudima – Riječka nadbiskupija

Katoličke vijesti

Papa Franjo ljudima našeg vremena daje svjedočanstvo za Isusa. – Riječka nadbiskupija

Katoličke vijesti
Katoličke vijesti