Poniznost je ‘vrata do svih vrlina’, kaže papa
Kršćanski život

Poniznost je ‘vrata do svih vrlina’, kaže papa

Iako se ne nalazi na klasičnom popisu kardinalnih ili teoloških vrlina, poniznost leži “u temelju kršćanskog života”, rekao je papa Franjo.

“Dok oholost i oholost nadimaju ljudsko srce, čineći da se činimo više nego što jesmo, poniznost vraća svemu pravu dimenziju”, rekao je. Ljudska bića su “divna stvorenja, ali smo ograničeni, s kvalitetama i manama.”

Tijekom opće audijencije na Trgu svetog Petra 22. svibnja, Papa je završio svoj niz govora o manama i krepostima raspravljajući o poniznosti, za koju je rekao da je “vrata do svih vrlina”.

U blaženstvima Isus je pohvalio “siromahe duhom” i rekao “njihovo je kraljevstvo nebesko”, rekao je. “To je prvo blaženstvo jer je u osnovi onih koji ga slijede: blagost, milosrđe (i) čistoća srca proizlaze iz tog unutarnjeg osjećaja malenosti.”

“Blago ljudima koji u srcu čuvaju osjećaj vlastite malenosti”, rekao je. “Ovi ljudi su zaštićeni od ružnog poroka: arogancije.”

Poniznost je prisutna u cijelom Evanđelju, čak i na njegovim početnim stranicama, rekao je, istaknuvši kako anđeo Gabrijel naviješta Isusovo nadolazeće rođenje ne u Jeruzalemu, nego u gradiću Nazaretu u Galileji, “ali upravo odande svijet se ponovno rađa.”

Slično tome, osoba odabrana da donese Sina Božjega na svijet “nije kraljica koja je odrasla umažena, nego nepoznata djevojka: Marija.”

Bog je privučen “malenošću” u Mariji, “koja je prije svega unutarnja malenost”, rekao je Papa. “On je također privučen našoj vlastitoj malenosti kada prihvatimo tu malenkost.”

Iako se Marija možda suočavala s teškim razdobljima “u kojima je njezina vjera napredovala u tami”, Franjo je rekao da Marijina “čvrsta kao stijena” poniznost nikada nije posustala.

Marijina poniznost, rekao je, “njezina je nepobjediva snaga; ona je ta koja ostaje u podnožju križa dok se iluzija o pobjedničkom Mesiji razbija.”

Franjo je dodao kako je poniznost ono što nas “spašava od đavla i od opasnosti da postanemo njegovi suučesnici”.

“Poniznost je izvor mira u svijetu i u Crkvi”, rekao je. “Gdje nema poniznosti, ima rata, ima nesloge, ima podjela.”

Franjo je završio svoju audijenciju zamolivši kršćane da mole za mir u svijetu koji je progutan ratom.

“Nemojmo zaboraviti mučeničku Ukrajinu, Palestinu, Izrael, da ovaj rat može završiti; nemojmo zaboraviti Mianmar; nemojmo zaboraviti mnoge zemlje u ratu”, rekao je. “Braćo i sestre, moramo moliti za mir u ovo vrijeme svjetskog rata.”

Hvaljen Isus i Marija 👋
Drago nam je što Vas vidimo!

Pretplatite se na naš bilten s vijestima!

Ne šaljemo neželjenu poštu!

Povezani članci

Zašto stalno gledamo užasne slike?

Katoličke vijesti

7 bitnih svetaca za učenike koji polažu završni ispit

Katoličke vijesti

Marširanje za život u 11: Tweenovo gledište o tome da budemo za život

Katoličke vijesti
Katoličke vijesti