Počinje restauracija baldahina u Bazilici sv. Petra
Biskupska konferencija BiH

Počinje restauracija baldahina u Bazilici sv. Petra

Kardinal Mauro Gambetti najavio je u četvrtak, 11. siječnja 2024. početak restauratorskih radova na pozlaćenom brončanom Baldahinu Bazilike svetog Petra, objavila je agencija SIR.

Na konferenciji za tisak održanoj u Tiskovnom uredu Svete Stolice predsjednik institucije Fabbrica di San Pietro, kardinal Gambetti obnovu Baldahina, koja će završiti u prosincu ove godine, neposredno prije otvaranja Svetih vrata, okarakterizirao je kao „zahtjevnu i nužnu, ali i od posebnog značaja jer se poduzima u perspektivi sada već skorog jubileja 2025. godine.

“Ovaj nužni zahvat poduzima se – prvi put na sustavan i potpun način – 250 godina nakon važnih restauracija iz osamnaestog stoljeća i točno 400 godina nakon početka radova na Baldahinu”, naglasio je Papin generalni vikar za Grad Vatikan, podsjećajući da je “Urban VIII., u ljeto 1624. godine, povjerio nadzor nad radom 26-godišnjem Gianlorenzu Berniniju, arhitektu i kiparu od njegova povjerenja, koji međutim nije bio sam u ovom pothvatu: pomagali su mu Francesco Borromini i velika skupina talentiranih kipara, ljevača, tesara i specijaliziranih radnika“.

„Restauracija Baldahina Bazilike svetog Petra predstavlja složen i artikuliran posao zbog važnosti dokumentacije, logistike, arhivskog istraživanja, znanstvenih istraživanja, postavljanja skela, organizacije gradilišta s liturgijskim činima i životom bazilike i, naravno, raznim konzervatorskim zahvatima“, pojasnio je kardinal. Zajamčio je da „privremeni i građevinski radovi neće onemogućiti papinska slavlja na glavnom oltaru. Zapravo, kao što se dogodilo tijekom izgradnje Bazilike, na Petrovu grobu će se i dalje moći slaviti sveta misa.“

Fabbrica di San Pietro je institucija Svete Stolice kojoj je povjerena rekonstrukcija, kao i konzervacija, održavanje i korištenje bazilike sagrađene na grobu apostola Petra u Vatikanu. (kta/ika)

Hvaljen Isus i Marija 👋
Drago nam je što Vas vidimo!

Pretplatite se na naš bilten s vijestima!

Ne šaljemo neželjenu poštu!

Povezani članci

Proslavljena Kraljica Mira u župi Hrasno

Katoličke vijesti

Papa na Dan posvećenog života: „Dajmo se pokrenuti Duhom poput Šimuna i Ane”

Katoličke vijesti

Dani biskupa Ivana Antunovića 2024.

Katoličke vijesti
Katoličke vijesti