Pjevači Betlehemske zvijezde posjetili Nadbiskupski duhovni stol
Zagrebačka nadbiskupija

Pjevači Betlehemske zvijezde posjetili Nadbiskupski duhovni stol

Uoči svetkovine Bogojavljenja, djelatnike Nadbiskupskoga duhovnog stola posjetili su u petak 5. siječnja 2024. mali misionari – skupina Pjevača Betlehemske zvijezde iz Župe sv. Petra, Zagreb – Vlaška koju čine učenici OŠ Matka Laginje, pod vodstvom s. Ljubice Bosilj. Svojim nastupom pozivaju na molitveno i materijalno zajedništvo te solidarnost sa siromašnom djecom u misijskim krajevima.

S obzirom na to da su suradnici misija i članovi svjetskoga pokreta katoličke djece Papinskoga misijskoga „Djela svetog djetinjstva“, običaj pohoda zvjezdara, kako ih se još naziva, najveća je akcija solidarnosti djece djeci koja najpotrebnijima iz misijskih krajeva Afrike, Latinske Amerike, Azije i Oceanije nastoji omogućiti školovanje, prehranu, liječenje te sretnije odrastanje.

Njezini počeci sežu u 1954. kada je koruški Slovenac Janez Rovan, svećenik salezijanac iz Klagenfurta, predložio djeci da u manjim skupinama pođu čestitati Božić, pritom ne sakupljajući novčane priloge za svoje potrebe, nego za siromašne vršnjake u misijskim zemljama. Čestitanje se proširilo na sve austrijske krajeve te danas uključuje oko 100 tisuća djece koji kao kraljevi, anđeli i pastiri obilaze domove i ustanove, pozivajući na solidarnost sa siromašnom djecom u svijetu.

Samo četiri godine kasnije, akcija je započela i u Njemačkoj te danas okuplja oko 500 tisuća djece koja godišnje prikupe oko 35 milijuna eura za više od tri tisuće velikih projekata izgradnje škola, sirotišta, ambulanti i bolnica potrebnih u misijskim krajevima.

Hrvatski mali misionari – Pjevači Betlehemske zvijezde na putu su u organizaciji Nacionalne uprave Papinskih misijskih djela u Republici Hrvatskoj.

Tiskovni ured Zagrebačke nadbiskupije 

Hvaljen Isus i Marija 👋
Drago nam je što Vas vidimo!

Pretplatite se na naš bilten s vijestima!

Ne šaljemo neželjenu poštu!

Povezani članci

Peti dan devetnice uoči Stepinčeva u Krašiću

Katoličke vijesti

Zagrebački nadbiskup mons. Dražen Kutleša posjetio Hrvatsko katoličko sveučilište

Katoličke vijesti

Nuncij Lingua predvodio božićno misno slavlje u bazilici sv. Antuna Padovanskoga

Katoličke vijesti
Katoličke vijesti