Peruanski biskup Escudero daje iscrpnu kritiku blagoslova neregularnih parova
Svijet

Peruanski biskup Escudero daje iscrpnu kritiku blagoslova neregularnih parova

Djelatnici ACI Prensa, 4. siječnja 2024. / 18:20

Iznoseći energičnu i temeljitu kritiku Fiducia Suplicans biskup Rafael Escudero iz Perua naredio je svojim svećenicima da “ne vrše nikakav oblik blagoslova” za istospolne parove ili parove u neregularnoj situaciji.

“Na dan svog biskupskog ređenja svečano sam prisegnuo ‘čuvati polog vjere u čistoći i cjelovitosti, u skladu s tradicijom koja se uvijek i posvuda drži u Crkvi od vremena apostola. Iz tog razloga savjetujem svećenike Prelature Moyobamba da ne vrše nikakav oblik blagoslova za parove u neregularnoj situaciji ili za istospolne parove,” objasnio je biskup peruanske teritorijalne prelature Moyobamba u pastoralna poruka objavljeno na web stranici Prelature.

Kako Escudero vidi, dokument dikasterija “šteti zajedništvu Crkve, budući da su takvi blagoslovi izravno i ozbiljno u suprotnosti s Božjom objavom i doktrinom i neprekinutom praksom Katoličke Crkve, uključujući i nedavno učiteljstvo pape Franje, zbog čega nema citati u cijeloj deklaraciji koje je poduprlo prethodno učiteljstvo.”

“U svojoj 2021.Responsum,’ Kongregacija za nauk vjere nam je rekla s potpisom Svetog Oca da ‘Crkva nema i ne može imati moć blagoslivljati zajednice osoba istoga spola’, istaknuo je Escudero.

Fiducia Suplicans, objavljen prošlog 18. prosinca, dopušta “spontane” pastoralne blagoslove za “istospolne parove” i druge parove u “nepravilnim situacijama”. Ne dopušta liturgijske blagoslove za homoseksualne parove i utvrđuje da se pastoralni blagoslovi ne smiju dijeliti “u skladu s obredima građanske zajednice, pa čak ni u vezi s njima. Niti se može izvesti bilo kojom odjećom, gestama ili riječima koje su prikladne za vjenčanje.”

Deklaracija je brzo izazvala reakcije i dobrodošlice i odbijanja biskupa diljem svijeta. Prema Escuderu, tekst je doveo do “neviđene zbrke” među “svećenstvom i mnogim vjernicima” u njegovoj jurisdikciji.

Nakon nekoliko dana molitve i razmišljanja, prelat je zaključio da je blagoslov ovakvih parova „teška zlouporaba presvetog imena Božjeg, koje se zaziva na objektivno grješnu zajednicu bluda, preljuba ili još gore, homoseksualne. aktivnost.”

„Nadalje, na kraju treba naglasiti da su ‘homoseksualni činovi neuredni i, prije svega, protivni prirodnom zakonu’ (Katekizam Katoličke Crkve, br. 2357). Bog nikada ne blagoslivlja grijeh. Bog ne proturječi sam sebi. Bog nam ne laže. Bog, koji uvijek bezuvjetno ljubi grješnika, stoga traži da se on pokaje, obrati i živi”, rekao je biskup.

Prema Escuderu, “blagosloviti par” isto je što i “blagosloviti zajednicu koja postoji između njih”, jer “ne postoji logičan, pravi način da se jedna stvar odvoji od druge. Zašto bi inače tražili blagoslov zajedno, a ne dva odvojena blagoslova?”

Za biskupa Moyobambe problem je još ozbiljniji, budući da su neki biskupi i svećenici, „suprotstavljajući se objektivnom moralu Svetoga pisma i svete tradicije, već dugo vremena zbunjivali Božji narod neselektivnim blagoslovom ovih objektivno neuredne i stoga grešne zajednice, čineći užasno svetogrđe.”

Escudero nije samo naredio svojim svećenicima da ne daju blagoslov parovima istoga spola ili u neregularnoj situaciji, nego ih je također potaknuo da nastave “slijediti neprekinutu dosadašnju praksu Crkve, a to je blagosloviti svaku osobu koja traži blagoslov.”

„Izbjeći ćemo svaku sablazan, zabunu, navođenje na grijeh, a ujedno ćemo nastaviti iskazivati ​​milosrđe koje je Crkva uvijek iskazivala svakom grešniku koji joj se približi, prije svega nudeći obraćenje, oprost, milosni život. i život vječni. Crkva blagoslivlja grešnike, ali nikada njihov grijeh ili njihov grešni odnos”, istaknuo je.

Stoga, nastavio je Escudero, svećenstvo iz “dušobrižničke ljubavi” ima dužnost pozvati na obraćenje one koji su u grješnoj situaciji.

„Svaki grešnik koji se iskreno kaje i ima čvrstu namjeru da prestane griješiti i okonča svoju javnu situaciju grijeha (kao što je, na primjer, suživot izvan kanonski važećeg braka ili istospolne zajednice), može dobiti blagoslov i još bolje , sakramentalnog odrješenja i svete pričesti”, objasnio je.

Escudero je također zamolio svećenike i laike da ne umanjuju “destruktivne i kratkotrajne posljedice koje proizlaze iz ovog nastojanja nekih crkvenih hijerarha da ozakone takve blagoslove”.

Na kraju je „srdačno i očinski potaknuo one osobe koje osjećaju istospolnu privlačnost ili žive u homoseksualnoj ili neregularnoj zajednici da se približe Kristu molitvom, slušanjem Riječi, postom, pokorom i pomoću Djevice Marije s pogled na obraćenje, da iskoriste priliku za obraćenje koju im Bog nudi za sretniji život i zadobivanje života vječnog.”

“Isto tako, potičem svećenike i vjernike Prelature da nastave njegovati svoje sinovsko jedinstvo sa sadašnjim poglavarom svete Crkve Božje, papom Franjom, s onima koji su mu prethodili i s onima koji će doći poslije njega. Ovo zajedništvo je ono što me pokreće” da napišem ovo pastirsko pismo, zaključio je.

Ova priča je prvi put objavljen od strane ACI Prensa, CNA-ovog partnera za vijesti na španjolskom jeziku. Preveo ga je i prilagodio CNA.

Diego Lopez Marina

Diego Lopez Marina diplomirao je komunikacijske znanosti sa specijalizacijom iz novinarstva na Sveučilištu San Martín de Porres (Peru). Profesionalnu karijeru započeo je 2015. godine kao urednik rubrike Novinarski arhiv Diario El Comercio. 2016. počinje raditi kao pisac za ACI Prensa, a od 2018. radi kao web urednik.

Hvaljen Isus i Marija 👋
Drago nam je što Vas vidimo!

Pretplatite se na naš bilten s vijestima!

Ne šaljemo neželjenu poštu!

Povezani članci

Božić bez rata i gladi.

Katoličke vijesti

Biskupija Rapid Cityja objavljuje smrt biskupa Petra Muhicha

Katoličke vijesti

Vjera na djelu: suosjećajna pomoć Crkve za migrante u Španjolskoj – Vatican News

Katoličke vijesti
Katoličke vijesti