Patron župe Veliki Prnjavor – Mala Sočanica
Biskupska konferencija

Patron župe Veliki Prnjavor – Mala Sočanica

Župa Veliki Prnjavor-Mala Sočanica proslavila je u četvrtak 13. lipnja svog nebeskog zaštitnika Sv. Antu Padovanskog, izvijestila je Nedjelja.

Misno slavlje predvodio je župnik u Globarici vlč. Ivan Ravlić uz koncelebraciju domaćeg župnika vlč. Josipa Batinića koji je na početku pozdravio okupljene vjernike, njih više od 200.

Nakon svetopisamskih čitanja, vlč. Ravlić je u homiliji progovorio o veličini Sv. Ante koji nije tražio zemaljska dobra nego nebeska. „Sve je bio spreman dati za čovjeka, da istom olakša život i koliko toliko učini ga duhovno sretnim. Njegovi roditelji bili su plemićkog roda, no kako su bili pravi bogobojazni kršćani više su cijenili kreposti nego plemstvo, bogatstvo. Dočim, mi ljudi današnjice cijenimo više bogatstvo nego kreposni život. Krepost je pravo duševno bogatstvo koje nas sve više čini sličnima Bogu. Mladi Ferdinand, kako mu je bilo na krštenju ime, u ranoj mladosti učio se znanju i nabožnom životu uz svećenika stolne lisabonske crkve. Tako je u samostan u Lisabonu pristupio već u 15. godini“, ispripovjedio je vlč. Ravlić život ovoga svetca.

Svoju propovijed zaključio je objašnjenjem kako se i danas mnogi mladi mole i utječu Sv. Anti jer je „Gospodin njegove riječi i djela pratio čudesima“.

Inače, župa Veliki Prnjavor-Mala Sočanica utemeljena je 1967. odvajanjem pojedinih naselja od župa Foča i Cer. Župna crkva Sv. Ante Padovanskoga sagrađena je 1972., a župna kuća građena je od 1971. do 1972.

U drugoj polovici 1992., srpski su ekstremisti župnu crkvu i kuću demolirali, a Hrvate katolike protjerali te danas ova zajednica okuplja šest vjernika. (kta/nedjelja.ba)

Hvaljen Isus i Marija 👋
Drago nam je što Vas vidimo!

Pretplatite se na naš bilten s vijestima!

Ne šaljemo neželjenu poštu!

Povezani članci

Papa izrazio sućut zbog stradanja civila u Ukrajini i Gazi

Katoličke vijesti

U Gradišću siromaštvo pogađa pretežito žene

Katoličke vijesti

Papa verbitima: Budite graditelji mira, slušajte vapaj naroda

Katoličke vijesti
Katoličke vijesti