Patrijarh je rekao da će papa posjetiti Tursku 2025. kako bi obilježili godišnjicu Nikeje
Kršćanski život

Patrijarh je rekao da će papa posjetiti Tursku 2025. kako bi obilježili godišnjicu Nikeje

Pomozite nam prikupiti 225.000 dolara za NCR!

Podigli smo 189 146 dolara od 1.140 simpatizera. Mi smo 84% na putu do našeg cilja!

Pravoslavni ekumenski patrijarh Bartolomej iz Carigrada rekao je da će ugostiti papu Franju 2025. i da će zajedno ići u Iznik u Turskoj na proslavu 1700. obljetnice Nicejskog sabora.

Prema Radio Renascença, radijskoj postaji u vlasništvu portugalskih biskupa, patrijarh je najavio putovanje tijekom posjeta Lisabonu 15. svibnja kako bi sudjelovao na međureligijskom susretu. Vatikan nije potvrdio putovanje.

Patrijarh je rekao novinarima, “Njegova svetost papa Franjo želi zajedno proslaviti ovu važnu obljetnicu i planira doći u našu zemlju kako bi posjetio Carigradsku patrijaršiju, a zatim ćemo zajedno nastaviti u Nikeju,” koja je današnji Iznik, “za važna povijesna proslava ove obljetnice.”

Franjo je u svom dokumentu kojim je službeno proglasio Svetu godinu 2025. skrenuo pozornost na činjenicu da se jubilej podudara s slavljem nikejske obljetnice.

Vijeće, koje se počelo sastajati u svibnju 325. godine, iznjedrilo je Nicejsko vjerovanje, potvrdilo potpuno Kristovo božanstvo i postavilo formulu za određivanje datuma Uskrsa.

Kako prenosi Radio Renascença, Bartolomej je rekao da se formira organizacijski odbor katolika i pravoslavaca koji će planirati proslavu i da će se uskoro sastati.

Hvaljen Isus i Marija 👋
Drago nam je što Vas vidimo!

Pretplatite se na naš bilten s vijestima!

Ne šaljemo neželjenu poštu!

Povezani članci

Ljetni popis knjiga Aleteia 2024.: beletristika i publicistika za odrasle

Katoličke vijesti

Kako se pristojno ispričati nekome koga ste uvrijedili

Katoličke vijesti

Odgajajte otpornu djecu uz The Rolling Stones i Aquina

Katoličke vijesti
Katoličke vijesti