Pastirski pohod župi Uznesenja Blažene Djevice Marije – Rogoznica
Šibenska biskupija

Pastirski pohod župi Uznesenja Blažene Djevice Marije – Rogoznica

Pastirski pohod župi Uznesenja Blažene Djevice Marije u Rogoznici bio je u petak, 9. veljače ove godine. U devet sati ujutro pred crkvom biskupa Rogića dočekali su vjernici i župnik don Filip Rodić sa suradnicima. Nakon srdačnih pozdrava i nekoliko riječi o Pastirskom pohodu, u crkvi smo izmolili Anđeo Gospodnji, a potom u procesiji krenuli do groblja pjevajući Smiluj mi se Bože. Kod centralnog križa nazočni su molili oprost za pokojne.

Uslijedio je posjet Općini Rogoznica, susret s Načelnicom Anitom Živković i suradnicima. U ugodnom razgovoru dotaknute su razne aktualne teme od razvoja mjesta i projekata koji su u tijeku, do turizma sa njegovim pozitivnim i negativnim posljedicama, demografije i školstva te suradnje sa župom.

Nakon Općine župnik i biskup posjetili su Osnovnu školu Rogoznica. Upriličeno je malo primanje u holu na čelu s ravnateljicom Dianom Goleš i vjeroučiteljicom Petrom Bralić. Učenica osmog razreda Katarina Medić vodila je kratki program. Iz svakog razreda došla su po dva učenika – predstavnika koja su nazočila programu, te trećaši – prvopričensnici. Učenice petog razreda, pripadnici dramske skupine, pod vodstvom prof. Sanje Cvitanović, izveli su ”Hvalospjev ljubavi” u obliku recitala. Biskup i svi okupljeni bili su oduševljeni izvedbom. Na samom kraju, učenice Marcela i Leonarda Lovrić u ime svih učenika i djelatnika naše škole, darivali su oca biskupa malim znakom pažnje, sliku naše umjetnice Marije Vidović, ujedno majke dviju učenica Marcele i Leonarde, koja prikazuje crkvicu sv. Ivana na punti Planki. Na samom kraju, otac biskup uputio je nekoliko misli i poticajnih riječi o ljubavi nadovezujući se na izvedbu dramske skupine. Ugodni razgovor i druženje s biskupom nastavili smo kratko u našoj zbornici.

Poslije pohoda osnovnoj školi uslijedio je obilazak Gospine kapelice na poluotoku, te potom vizitacija župnog ureda, matičnih knjiga, dnevnika i drugih uredskih dokumenata. Najviše je bilo riječi o redovitosti pastorala, pripravi na sakramente i pučkim pobožnostima koje su vrlo žive u ovoj župi.

Nakon ručka u župnoj kući župnika i biskupa povezao je g. Josip Palić u obilazak filijalnih crkvica i zajednica. Najprije su bili u Sapina Docu, pa u Podorljaku i na koncu u Dvornicama. Na sva tri mjesta pred crkvom je bila skupina vjernika koja je radosno dočekala biskupa, kratko upoznavanje i razgovor o mjestu, o župi,  biskupiji i značenju pastirskog pohoda. Na sva tri mjesta molio se oprost za pokojnike. Pred večernju misu koja je bila u 17 sati vratili su se u Rogoznicu.

Na svetoj misi okupio se lijepi broj vjernika iz cijele župe. Obred je počeo svečanim ulaskom, molitvom za biskupa, himnom Crkvi, a sveta misa je započela blagoslovom vode i sječenjem na krsnu milost. U homiliji biskup je progovorio o zajedništvu koje smo pozvani izgrađivati u svakoj župnoj zajednici, našoj biskupiji i sveopćoj Crkvi. Evanđelje je progovorilo kako je Isus izliječio gluhog mucavca, a propovjednik se osvrnuo na to da molimo Gospodina da i naše uši otvori da bolje čujemo njegovu riječ, te da nam razmrsi spone jezika da znamo svoju vjeru obrazložiti i posvjedočiti. Nakon homilije obnovljena su krsna obećanja. U prikaznoj povorci uz euharistijske darove župljani su prinijeli i plodove svoga rada, polja i mora. Nakon Pričesti četvero roditelja molili su za živu vjeru svih nazočnih uz upaljenu svijeću koju je pred oltarom držala krizmanica.

Na koncu mise u ime svih vjernika zahvalu je izrekla gospođa Vlasta Bego i župnik don Filip Rodić, te su za uspomenu poklonili biskupu sliku kapelice i lađe, rad domaćih umjetnika.

Na svetoj misi koncelebrirali su svećenici iz dekanata, a pohod je zaključen bratskom večerom svećenika Rogozničkog dekanata i nekolicine suradnika.

Hvaljen Isus i Marija 👋
Drago nam je što Vas vidimo!

Pretplatite se na naš bilten s vijestima!

Ne šaljemo neželjenu poštu!

Povezani članci

Misa večera Gospodnje u katedrali svetog Jakova.

Katoličke vijesti

Započeli pastirski pohodi u Rogozničkom dekanatau. Prva na redu je bila župa Grebaštica.

Katoličke vijesti

Proslavljena sveta Lucija kod sestara bensdiktinki.

Katoličke vijesti
Katoličke vijesti