Pasija u Petrinji – Sisačka biskupija
Sisačka biskupija

Pasija u Petrinji – Sisačka biskupija

U izvedbi molitvene zajednice Marijina Legija Petrinja, u nedjelju 24. ožujka, ispred crkve sv. Lovre u Petrinji izveden je glazbeni scenski prikaz Isusove muke, smrti i uskrsnuća, ove godine pod nazivom „Mislio si na mene u svojoj agoniji“. Ovo je već tradicionalni prikaz Pasije, a svake godine u prikazu se naglasi jedan događaj ili jedna misao iz Svetog pisma.

„Sam naslov Pasije ove godine kaže Mislio si na mene u svojoj agoniji. To mi je došlo jer sam se sjetio jednog trenutka mog života nakon mog obraćenja, čitajući Pascala, kako je baš izrekao tu rečenicu. Ta me je rečenica jako pogodila u onom smislu obraćenja i nekako sam to doživio da uprizorimo ove godine. To da je Isus tada mislio na mene, to su emocije, da se zato krvlju i znojem znojio, za tebe, za mene, za svakoga od nas. Ta njegova ljubav me tada dotaknula i sve više me obuzima kroz život jer bez ljubavi Kristove moj život ne bi imao smisla kao niti svakoga od nas. To je bila ideja. A kako je raditi s ovim ljudima, prekrasno je raditi kada radimo za Božju stvar i kada imamo podršku Župe i Grada, kao i Boga u prvom redu s ovim vremenom“, kazao nam je vjeroučitelj Vlado Sučec koji potpisuje tekst i režiju Pasije.

 Gotovo šezdesetak glumaca ovaj glazbeno-scenski prikaz izvelo je nedavno i u Lipiku, a poziv su dobili u Bjelovar kao i u Žepče. Upravo iz Žepča prikaz Pasije pratio je iz publike Vjeko Jukica koji trenutno radi u Petrinji na obnovi.

„To što sam vidio vaš program je stvarno super, vidio sam dosta ljudi kako plače. Ne znam kako ste uspjeli toliko realni prikazati sve, predobro je prikazano i želim da dođete k nama u Žepče ovakvo nešto uraditi. Nema veze koliko košta, ali ovo je predivno. Ovo je meni prvi puta da gledam ovakvo nešto, ali je super“, kazao je Jukica nakon prikaza.

 Prikaz je pratio i velečasni Krešimir Bulić, povjerenik za pastoral crkvenih pokret, zajednica i udruga Sisačke biskupije. „Prvi puta gledam, pratio sam ali nisam cjelovito vidio do sada. Inače osobno ne volim Pasiju, nisam ni film Pasija gledao, ne volim taj realizam Isusove muke koji je prikazan, čovjek to emotivno doživi, taj dio spasenja koji je muka, dakle križ. Ja uvijek križ doživljavam kao dio vazmenog otajstva, odnosno spasenja. Isus je više ljubio nego trpio“, rekao je između ostaloga Bulić.

rganizaciju prikaza podržao je Grad Petrinja, a svim sudionicima Pasije na izvedbi je čestitala Ana Aleksić Pezelj, pročelnica Upravnog odjela za društvene djelatnosti i imovinu.

„Grad Petrinja zaista prati i vrednuje rad, jednako tako i financijski pomaže u projektima Marijine legije. Ono što mogu reći da je zaista nakon večerašnjeg uprizorenja muke i uskrsnuća Isusa Krista, siguran sam da su svi posjetitelji ostali pod velikim i jakim dojmom i da će svi otići svojim domovima sa snažnom porukom vjere, nade i ljubavi u bolju budućnost. Hvala Marijinoj legiji što i dalje promiče kršćanske vrijednosti. Neka nam ovo uskrsno vrijeme bude vrijeme zajedništva, nade i obnove“, zaključila je Aleksić Pezelj.

Glazbeno-scenski prikaz Pasije je način na koji Marijina legija upotpunjuje blagdan Uskrsa u Petrinji, a istu izvode još od 2011.godine. I ovoga puta Pasija u Petrinji okupila je nekoliko stotina gledatelja.

Hvaljen Isus i Marija 👋
Drago nam je što Vas vidimo!

Pretplatite se na naš bilten s vijestima!

Ne šaljemo neželjenu poštu!

Povezani članci

Blagoslovljena kapelica Presvetog Srca Isusova u Popovači – Sisačka biskupija

Katoličke vijesti

Vatrogasci proslavili blagdan svog zaštitnika – Sisačka biskupija

Katoličke vijesti

Marijini legionari u Petrinji izveli prikaz Isusova rođenja – Sisačka biskupija

Katoličke vijesti
Katoličke vijesti