Papinsko sveučilište Gregoriana najavljuje spajanje s biblijskim, istočnim institutima
Europa

Papinsko sveučilište Gregoriana najavljuje spajanje s biblijskim, istočnim institutima

Osoblje CNA, 19. ožujka 2024. / 10:30

Povijesno Papinsko sveučilište Gregoriana koje vode isusovci ovog je tjedna objavilo svoje službeno spajanje s Papinskim biblijskim institutom i Papinskim orijentalnim institutom.

Gregorijanac objavio je u ponedjeljak na svojoj web stranici da će, prema dekretu isusovačkog generalnog poglavara oca Artura Sose, novi generalni statut sveučilišta “trajno uključiti” dva instituta s Gregorijanskim u jednu korporativnu strukturu.

Spajanje triju škola sa sjedištem u Rimu stupit će na snagu u nedjelju na Duhove, 19. svibnja. Institucije će se spojiti “i dalje zadržavajući vlastita imena i misije”, priopćilo je sveučilište.

Gregorian trenutno ima oko 2700 studenata, od kojih 70% dolazi izvan Italije. Stoljećima je bio glavni centar katoličkog obrazovanja i intelektualne misli, obučavajući studente u raznim disciplinama za uloge u svećeništvu, vjerskom životu i laičkim službama. Oko 20% njegovih studenata su laici i laikinje.

Među svojim studentima broji brojne svece i pape, kao i dobro poznate živuće svećenike poput kardinala Raymonda Burkea i kardinala Giovannija Battiste Rea.

Dva instituta, u međuvremenu, podučavaju otprilike 300 studenata svaki i nude diplome na diplomskoj razini u temama kao što su kanonsko pravo i Sveto pismo.

Biblijski institut je 1909. godine ustanovio papa Pio X. Papa je u svom apostolskom pismu Vinea Electa zadužio institut da “brani, promiče i promiče zdravu doktrinu Svetih knjiga” i da “što je moguće učinkovitije promiče biblijsku doktrinu i sve povezane studije u skladu s duhom Katoličke Crkve”.

posebna misija” Orijentalnog instituta, u međuvremenu, je “služiti Istočnim Crkvama” provodeći “objektivna istraživanja, poučavanje i publikacije” u vezi s tim Crkvama, što također čini kao sredstvo da se “napravi [their] bogatstva dostupna latinskom zapadu.”

Sva tri zavoda vode isusovci. Kao “pontifikalne” institucije, one su pod autoritetom Svete Stolice.

Gregorian je u svojoj objavi istaknuo da je do spajanja došlo “nakon kirografa koji je papa Franjo potpisao 17. prosinca 2019.”, u kojem je Sveti Otac “naložio da se Papinski biblijski institut i Papinski istočni institut pridruže Sveučilištu Gregoriana. .”

Tri su škole već gotovo stoljeće povezane kroz Gregorijanski konzorcij nakon motu propria iz 1930. Quod Maxime izdao papa Pio XI.

Daniel Payne

Daniel Payne je viši urednik Katoličke novinske agencije. Prethodno je radio za College Fix i Just the News. Živi u Virginiji sa svojom obitelji.

Hvaljen Isus i Marija 👋
Drago nam je što Vas vidimo!

Pretplatite se na naš bilten s vijestima!

Ne šaljemo neželjenu poštu!

Povezani članci

Izrael

Katoličke vijesti

Katoličko sveučilište zatvoreno nakon smrtonosne pucnjave na postaji podzemne željeznice u Washingtonu, DC

Katoličke vijesti

Svetohranište netaknuto u župi Oklahoma pogođeno snažnim tornadom

Katoličke vijesti
Katoličke vijesti