Papinska akademija za život izdaje ‘leksikon’ za rasprave o kraju života
Europa

Papinska akademija za život izdaje ‘leksikon’ za rasprave o kraju života

Osoblje CNA, 5. srpnja 2024. / 13:10

Papinska akademija za život izdala je vodič za koji kaže da će pomoći vjernicima u raspravi o “vjerskim i moralno-etičkim implikacijama” vezanim uz eutanaziju, potpomognuto samoubojstvo i druge kontroverzne teme o kraju života.

Vatikanska izdavačka kuća izdala je kratku knjižicu 2. srpnja, Konferencija katoličkih biskupa SAD-a (USCCB) stoji u priopćenju za javnost. Papinska akademija je “dijelila knjižicu svakom biskupu u Italiji”, a knjiga je još uvijek dostupna samo na talijanskom jeziku.

Vatikanski izdavač na svojoj web stranici opisuje dokument kao “mali leksikon o kraju života”, onaj koji nudi “niz objašnjavajućih i detaljnih unosa” kako bi poticao “jezik razumljiv čak i neupućenima” u vezi s pitanjima kraja života.

Dokument je namijenjen “[help] oni koji pokušavaju razmrsiti ta pitanja”, djelomično izbjegavajući “onu komponentu neslaganja koja ovisi o netočnoj uporabi pojmova impliciranih u diskursu”.

Teme su “predstavljene kroz objektiv katoličkog razumijevanja i povezane su s nekoliko temeljnih načela, poput kršćanskog značenja života, smrti, slobode, odgovornosti i brige”, navodi USCCB u svom priopćenju.

Biskupi su rekli da vodič pokriva različita pitanja, uključujući komu, palijativnu skrb, liječenje boli, eutanaziju, doniranje organa i “umjetnu prehranu i hidrataciju”, između ostalog.

Nadbiskup Vincenzo Paglia — koji služi kao predsjednik Papinske akademije za život — pozvao je vjernike na “iskren i dubinski dijalog” o životnim pitanjima, a ne na “unaprijed zapakirane i stranačke ideologije”.

Katolička crkva posljednjih je godina zauzela oštre stavove protiv vladine politike poput eutanazije koja obezvrjeđuje ljudski život.

Biskupi u Francuska, Irskai sad pozvali su na poraz brojnih prijedloga za eutanaziju i potpomognuto samoubojstvo.

Papa Franjo je na sličan način pozvao na poštivanje života umjesto eutanazije, pozivajući vjernike “pratiti ljude u smrt, ali ne provocirati smrt ili omogućiti potpomognuto samoubojstvo.”

Hvaljen Isus i Marija 👋
Drago nam je što Vas vidimo!

Pretplatite se na naš bilten s vijestima!

Ne šaljemo neželjenu poštu!

Povezani članci

Sveti Irenej Lyonski: nasljeđe oca prve Crkve i učitelja jedinstva

Katoličke vijesti

Filipinska katolička crkva predstavlja službeni portret 13-godišnje djevojčice koja se smatra svetom

Katoličke vijesti

Republikanci su odbacili amandman na zakon o potrošnji koji ograničava pristup pilulama za pobačaj

Katoličke vijesti
Katoličke vijesti