Papina rodna kuća izlaže blago iz ostavštine Benedikta XVI.
Biskupska konferencija

Papina rodna kuća izlaže blago iz ostavštine Benedikta XVI.

Nakon smrti Benedikta XVI./Josepha Ratzingera (1927.-2022.), papina rodna kuća u mjestu Marktl am Inn u Gornjoj Bavarskoj dobila je neke posebne predmete iz njegove ostavštine. Odabir se sada može pogledati u posebnoj izložbi od 7. travnja do 3. listopada, izvijestio je „Passauer Bistumsblatt“, prenijela je 1. travnja 2024. KNA.

Novi eksponati, među ostalim, su Benediktova papinska sutana s prsnim križem (pektoralom) i bijelim solideom, portreti Ratzingerova brata Georga (1924.-2020.), sestre Marije (1921.-1991.) i roditelja ovih troje braće i sestara.

Prema informacijama, poseban eksponat je rukom pisano pismo Georga Ratzingera za bratov 80. rođendan. Također je vrijedna pažnje fotografija Ivana Pavla II. (1920.-2005.) s njegovom rukom pisanom posvetom tadašnjem kurijalnom kardinalu Ratzingeru u studenom 1980. godine. Izložba će uključivati i slike i gravure s kršćanskim motivima ili sliku rodne kuće Benedikta XVI. koja je krasila njegov dom u Rimu. Tu je i križ napravljen od drveta iz blizine kuće njegovih roditelja u Hufschlagu blizu Traunsteina, što je bila jedna od mnogih faza u životu obitelji Ratzinger.

Nakon mnogo godina u Marktl am Inn vratio se i plišani medvjedić koji je pratio Josepha Ratzingera od djetinjstva i za kojeg se kaže da je do kraja imao mjesto na sofi u njegovoj radnoj sobi. Georg Ratzinger rekao je da se zimi 1928. njegov mlađi brat više puta divio medvjediću ispred izloga trgovine. Kad je igračka malo prije Božića iznenada nestala, gorko je zaplakao. Radost je bila još veća kada je dječak na Badnjak ispod božićnog drvca pronašao upravo tog medvjedića.

Joseph Ratzinger (1927.-2022.) rođen je u mjestu Marktl am Inn 16. travnja 1927., na Veliku subotu, kao treće dijete žandara Josepha i njegove supruge Marije u 4.15 ujutro. Samo nekoliko sati kasnije kršten je u župnoj crkvi svetog Osvalda. I ove godine, na 97. obljetnicu Benediktova rođenja i krštenja, u Papinoj rodnoj kući održat će se jutarnja molitva u četiri sata ujutro, izvijestila je KNA. (kta/ika)

Hvaljen Isus i Marija 👋
Drago nam je što Vas vidimo!

Pretplatite se na naš bilten s vijestima!

Ne šaljemo neželjenu poštu!

Povezani članci

KŠC u Žepču proslavio nebeskog zaštitnika

Katoličke vijesti

Ukrajina, Papa: Nađimo malo humanosti za diplomatsko rješenje

Katoličke vijesti

Sveti Otac Franjo primio biskupe Biskupske konferencije BiH tijekom pohoda „ad limina“ (Foto: Vatican Media)

Katoličke vijesti
Katoličke vijesti