Papa: Vratiti kruh ljubavi među ruševine svijeta koji je u ratu
Biskupska konferencija BiH

Papa: Vratiti kruh ljubavi među ruševine svijeta koji je u ratu

Rat, sebičnost i ravnodušnost koji su pred našim očima, pretvaraju u hrpe ruševina ulice, kojima se možda nekada širio miris ljubavi. Slaveći svetkovinu Tijelova u bazilici svetoga Ivana Lateranskoga, koja se u Italiji i nekim drugim zemljama slavila 2. lipnja 2024., Papa je uputio apel: našem je svijetu potreban mirisom svježe pečenoga kruha, kruha zahvalnosti, slobode i blizine, predragocjenoga dobra da bi ga se odbacilo.

Hitno je potrebno vratiti u svijet dobar i svjež miris kruha ljubavi, kako bismo se nastavili nadati i neumorno iznova graditi ono što mržnja uništava.

Sve je dar

Euharistija nas uči uvijek blagoslivljati, prihvaćati i ljubiti Božje darove – napomenuo je rimski biskup – i to ne rasipajući stvari i talente koje nam je Gospodin dao, te opraštajući i pridižući one koji su pali zbog grijeha, jer sve je dar i ništa ne može biti izgubljeno. Svatko mora imati priliku ustati i nastaviti svoj put. To su „euharistijski stavovi“ koje imamo usvojiti.

Uvijek pomozi onomu koji je pao: samo se u jednoj situaciji u životu može osobu pogledati s visoka: kad joj se pomaže da ustane.

Sjećanje

Blagosloviti kruh – nastavio je Sveti Otac – znači “spominjati se”, proživjeti Kristovo uskrsnuće, njegovu muku i uskrsnuće, kojima nas je oslobodio od grijeha i smrti i pokazao nam da samo u služenju i darivanju možemo živjeti kao slobodni ljudi. Sjećati se svojeg života, svojih uspjeha, svojih pogrešaka, te ispružene ruke Gospodnje koja nam uvijek pomaže ustati; sjećati se prisutnosti Gospodinove u svojem životu.

Ima onih koji kažu da su slobodni oni koji misle samo na sebe, oni koji uživaju u životu i oni koji ravnodušno, a možda i bahato, rade sve što žele drugima za inat. Ali to nije sloboda: to je skriveno ropstvo, ropstvo koje nas čini još većim robovima.

Sloboda se nalazi u cenakulu gdje se, ne vodeći se nijednim drugim motivom osim ljubavlju, priginjemo nad braćom kako bi im ponudili svoju službu, svoj život – istaknuo je papa Franjo. (kta/rv)

Hvaljen Isus i Marija 👋
Drago nam je što Vas vidimo!

Pretplatite se na naš bilten s vijestima!

Ne šaljemo neželjenu poštu!

Povezani članci

Bugojno: Duhovna obnova za obitelji

Katoličke vijesti

Obilježeno 100 godina Franjevačkog biblijskog instituta

Katoličke vijesti

Sveta Stolica: Potreban univerzalni instrument kako bi se prekinuli zločini protiv čovječnosti

Katoličke vijesti
Katoličke vijesti