Papa Verbitesu: ‘Budite mirotvorci i proroci nade’
Papa

Papa Verbitesu: ‘Budite mirotvorci i proroci nade’

U svom obraćanju Družbi Božje Riječi (SVD), papa Franjo potiče Verbites da slijede “put Duha” stopama svog utemeljitelja i da budu proroci nade u svijetu razorenom ratom.

Autor: Lisa Zengarini

Papa Franjo obratio se u petak Misionarima Božje Riječi (SVD), poznatima i kao Verbites, okupljenima za njihov Generalni kapitul dok se pripremaju za proslavu 150.th obljetnice osnutka džemata 2025. godine.

Božja Riječ stvara

Papa je u svom govoru istaknuo poseban značaj teme koja je odabrana za kapitul: “Vaše svjetlo mora sjati pred drugima (Mt 5,16): vjerni i kreativni učenici u ranjenom svijetu.”

Rekao je da tema naglašava korijene njihove karizme i misije: širenje Isusove Riječi spasenja, življenje Božjeg poziva da se slijedi Njegove stope, davanje primjera Njegovog života, kao što su to činili Njegovi učenici.

“Božja Riječ stvara, daje život, nadahnjuje i motivira; to je središnja točka vaše misije”

Biti vjerni i kreativni misionarski učenici

Osvrćući se na dva aspekta istaknuta ovom temom, papa Franjo je podsjetio da je „iskusiti ljubav Trojstva i održati živim plamen Duha od vitalne važnosti za naš rast kao učenika misionara i redovnika“.

„Taj nas plamen svakodnevno obnavlja; pročišćava nas i preobražava dok kročimo našim hodočasničkim putem, uvijek svjesni svojih grijeha, usred blaćenja ovoga svijeta, ali hrabri i uvjereni u Božje milosrđe koje uvijek oprašta“, rekao je.

“Uvijek moramo opraštati. Nikada ne poriči odrješenje: uvijek oprosti.”

Papa je dalje primijetio da izvor „dobre i zdrave” misionarske kreativnosti Verbitesa „dolazi od Riječi i Duha, to jest od Krista koji živi u vama, koji vas čini dionicima, po Duhu Svetom, u Njegova misija.”

Napomenuo je da se njihova misija naviještanja Evanđelja, u kojoj je “Duh ‘glavni junak’, provodi “više širenjem radosti nego nametanjem obveza”.

„Kreativno misijsko djelovanje rađa se iz ljubavi prema Riječi Božjoj; a kreativnost se rađa iz kontemplacije i razlučivanja.”

Budite mirotvorci i proroci nade za svaku kulturu

Papa Franjo je zatim istaknuo neka hitna aktualna pitanja s kojima se danas suočavaju Misionari Božje Riječi, počevši od potrebe da budu mirotvorci u svijetu „ožiljanima sukobima, ratovima, uništavanjem okoliša, nasilnim djelima protiv ljudskog života i dostojanstva, fundamentalističke ideologije i mnoge druge rane.”

S tim u vezi, pozvao je Verbite da poslušaju vapaj za ustanak od naroda svijeta: “Poslušajmo ovu molbu i postanimo mirotvorci!” On je rekao.

Papa je potom ukazao na potrebu da budemo “proroci nade za svaku kulturu”.

Istaknuvši da su Verbites, koji rade u 79 zemalja diljem svijeta, postali „stručnjaci za inkulturaciju“, pozvao je na razbor pred novim izazovima koje postavljaju internet i društveni mediji koji „nekritički pristupajući utječu na ljude“. životni stil i vrijednosti.”

Budite misionari sinodalnosti

Naposljetku, papa Franjo pozvao je Verbite da budu “misionari sinodalnosti”, istaknuvši da “Crkva danas mora rasti u sinodalnom pristupu, slušajući svakoga, razgovarajući sa svima i razlučujući u Duhu koje je njezino poslanje”.

Nadalje ih je potaknuo da “budu osjetljivi na način na koji se Duh kreće: nježno, među jednostavnima i na najudaljenijim mjestima”.

Zaključujući svoje obraćanje, papa Franjo je izrazio nadu da će primjer njihovog utemeljitelja, svetog Arnolda Janssena, koji je “znao razlučiti Božju volju i voditi Društvo putem Duha” mogao voditi njihovo zajedničko razlučivanje i pomoći im “da poduzmi hrabre korake naprijed.”

Hvala vam što ste pročitali naš članak. Možete biti u toku pretplatom na naš dnevni bilten. Samo kliknite ovdje

Hvaljen Isus i Marija 👋
Drago nam je što Vas vidimo!

Pretplatite se na naš bilten s vijestima!

Ne šaljemo neželjenu poštu!

Povezani članci

Papa Franjo susreo se s dominikanskim predsjednikom

Katoličke vijesti

Papa će održati bilateralne razgovore sa svjetskim čelnicima na summitu G7

Katoličke vijesti

Papa na audijenciji: Duh Sveti čini Sveto pismo živim i djelatnim

Katoličke vijesti
Katoličke vijesti