Papa: Valja naučiti mlade da se zajedno suočavaju s izazovima, ne dopuštajući da ih oni slome
Biskupska konferencija BiH

Papa: Valja naučiti mlade da se zajedno suočavaju s izazovima, ne dopuštajući da ih oni slome

Papa Franjo je 10. svibnja primio u audijenciju ravnatelje koledža Merrimack iz Massachusettsa, koji su prije osamdeset godina osnovali augustinci, a koji se posvećuje odgoju mladih: mladi danas žive usred brojnih kritičnih problema, gospodarsko-financijskih, radnih, političkih, ekoloških i vrijednosnih, demografskih i migracijskih. Valja odgojiti nove generacije da teškoće doživljavaju kao prilike, piše Vatican News.

Odgajati mlade da se suočavaju s izazovima kako bi rasli u solidarnosti – tim je riječima papa Franjo ohrabrio rad Koledža Merrimack iz Massachusettsa, posvećenoga obrazovanju mladih od 1947. godine, kada su taj institut osnovali oci augustinci. Papa je 10. svibnja u Vatikanu primio izaslanstvo te institucije podsjećajući na kontekst u kojemu je započela njihova povijest, Drugi svjetski rat. Upravo su za vojnike koji su se vraćali iz rata augustinci željeli pokrenuti obrazovno djelo.

Očito tim mladim ljudima, koji su se vraćali iz traumatičnih iskustava, svjedocima ratnih strahota, nije bilo dovoljno ponuditi akademske studije; trebalo im je vratiti smisao, nadu i povjerenje za budućnost, obogaćujući njihov um, da, ali također ponovno rasplamsavajući njihova srca i dajući svjetlo njihovom životu.

Jezik uma, srca i ruku

Bilo je potrebno – napomenuo je Papa – ponuditi im, kroz studij i školsku zajednicu, put cjelovitog preporoda. Put uma, srca i od srca do ruku. Tri jezika – istaknuo je papa Franjo – Jezik uma, jezik srca i jezik ruku. Kako bi se mislilo ono što se osjeća i čini; kako bi se osjećalo ono što se misli i čini; i kako bi se činilo ono što se osjeća i misli.

Brojni problemi pred mladima

Čak i danas, nakon više desetljeća, naši mladi žive usred brojnih kritičnih problema; na gospodarsko-financijskoj, radnoj, političkoj, ekološkoj i vrijednosnoj, demografskoj, kao i migracijskoj razini – istaknuo je rimski biskup.

Važno je da se i njih, sada kao i u prošlosti, pouči suočavati se s izazovima zajedno, ne dopuštajući da ih oni slome, nego reagirajući tako da se svaka kriza, unatoč patnji, pretvori u priliku za rast.

Modeli osobnog i društvenog života obilježeni pravednošću i milosrđem

Rast u solidarnosti druga je Papina preporuka u govoru u kojemu je još jednom citirao Benedikta XVI. kada je napisao da „nije znanost ta koja otkupljuje čovjeka. Čovjek se otkupljuje kroz ljubav”. Stoga je riječ o osposobljavanju novih generacija da teškoće doživljavaju kao prilike, ne toliko da se pokrenu prema budućnosti punoj novca i uspjeha nego ljubavi; kako bi zajedno gradili humanizam. Drugim riječima, riječ je o poučavanju mladića i djevojaka da prepoznaju i usmjeravaju dostupne resurse, uz kreativno planiranje, prema modelima osobnoga i društvenoga života obilježenoga pravednošću i milosrđem. (kta/rv)

Hvaljen Isus i Marija 👋
Drago nam je što Vas vidimo!

Pretplatite se na naš bilten s vijestima!

Ne šaljemo neželjenu poštu!

Povezani članci

Nadbiskup Kutleša predvodio Misu posvete ulja

Katoličke vijesti

Caritasu Zagrebačke nadbiskupije dodijeljeno priznanje za doprinos u organizaciji „Konvoja ljubavi i mira“

Katoličke vijesti

Katolički bogoslovni fakultet Univerziteta u Sarajevu prelazi na eUNSA sustav

Katoličke vijesti
Katoličke vijesti