Papa uputio poruku povodom 400. obljetnice pronalaska zemnih ostataka sv. Rozalije
Biskupska konferencija

Papa uputio poruku povodom 400. obljetnice pronalaska zemnih ostataka sv. Rozalije

U poruci nadbiskupu Palerma Corradeu Loreficeu, papa Franjo se 8. srpnja prisjeća 400. obljetnice pronalaska zemnih ostataka sv. Rozalije i oslobođenja te sicilijanske prijestolnice od kuge. U Palermu se taj događaj ove godine slavi od 10. do 15. srpnja, piše Vatican News.

Svetica je napustila bogatstva svijeta, vodeći se riječima „Za ljubav Gospodina moga“. „Život kršćanina, kako u vremenu u kojem je živjela naša pustinjačka djevica, tako i u današnje vrijeme, neprestano je obilježen križem; Kršćani su oni koji uvijek ljube, ali često u okolnostima u kojima se ljubav ne razumije ili čak odbacuje“, piše u poruci Papa. Danas je to također izbor koji ide protiv struje, jer oni koji slijede Krista pozvani su prigrliti logiku Evanđelja koja je nada, koja odlučuje u srcu napraviti mjesta za ljubav kako bi ju dala drugima, žrtvovati ju za brata, podijeliti ju onima koji ju nisu doživjeli zbog „pošasti“ koje pogađaju čovječanstvo, napominje Sveti Otac.

Štovatelji sv. Rozalije njeni su „duhovni nasljednici“, te ih Papa poziva da njeno svjedočanstvo vjere i ljubavi prema drugima pretoče u evanđeoski stil života. „U školi svete Rozalije, odričući se suvišnog, ne ustručavajte se velikodušno davati sebe drugima. Imajte hrabrosti u suočavanju s izazovima koji još uvijek koče preporod ovoga grada čiji je put opterećen brojnim problemima, od kojih su neki i vrlo bolni”. Potiče mještane Palerma da „hrabro gledaju u Onoga koji je milosrđe”, u čijim očima patnje Njegovog naroda nisu nevidljive. „On poznaje naše boli i spreman je izliti melem utjehe koji liječi i daje novi poticaj”, piše.

„S Rozalijom, ženom nade, potičem vas: Crkvo u Palermu, ustani! Budi svjetionik nove nade, budite živa zajednica koja, preporođena krvlju mučenika, daje istinito i svijetlo svjedočanstvo za Krista našega Spasitelja“, potiče Sveti Otac i dodaje: „Narode Božji na ovom blagoslovljenom pojasu zemlje, ne gubite nadu i ne predajte se malodušju“. Poziva ih neka ponovno otkriju radost zadivljenosti pred Ocem koji ih poziva k sebi i vodi stazama života kako bi okusili „plodove sloge i mira“.

Rozalijanska jubilarna godina dolazi svome kraju, a Papa izražava nadu da je ona „prije svega pogodovala duhovnom procvatu“. „Stoga vas pozivam da pokorno slušate Duha Svetoga kako biste mogli ostvariti obilno pastoralno razdoblje, spremni širiti miris prihvata i milosrđa”.

Na kraju poruke, papa Franjo poziva vjernike da povjere njihovoj zaštitnici želje i težnje koje nose u srcu. „Zamolite ju, ženu molitvene šutnje, da odagna strahova i nadvlada potištenosti koje guše korijene dobra, kako bismo bili odvažni učenici Učitelja i graditelji nade”, zaključuje, povjeravajući ih zaštiti Blažene Djevice Marije. (kta/rv)

Hvaljen Isus i Marija 👋
Drago nam je što Vas vidimo!

Pretplatite se na naš bilten s vijestima!

Ne šaljemo neželjenu poštu!

Povezani članci

Svetkovina Duhova proslavljena u Geislingenu i Göppingenu

Katoličke vijesti

Biskup Majić u prvom pohodu župi sv. Ilije Proroka u Glamoču

Katoličke vijesti

Riječki nadbiskup mons. Mate Uzinić posjetio Memorijalni centar Srebrenica

Katoličke vijesti
Katoličke vijesti