Papa traži od katolika laika da se pripreme za ‘proročansku’ fazu sinode
Kršćanski život

Papa traži od katolika laika da se pripreme za ‘proročansku’ fazu sinode

Najvažniji ishod aktualne Biskupske sinode o sinodalnosti je sam sinodalni proces, a ne goruće teme o kojima se raspravlja, rekao je papa Franjo.

Uz drugu skupštinu sinode zakazanu za listopad, papa je rekao da se sinodski proces približava svojoj “najizazovnijoj i najvažnijoj” fazi – točki u kojoj mora postati “proročanska”.

“Sada je riječ o prevođenju rada prethodnih faza u izbore koji će dati poticaj i novi život poslanju Crkve u našem vremenu”, rekao je članovima laičke udruge Talijanske katoličke akcije u prepunoj crkvi sv. Trg 25. travnja.

No istaknuo je da je “najvažnija stvar ove sinode sinodalnost, predmeti i teme (o kojima se raspravlja) su tu da unaprijede ovaj izraz Crkve koji je sinodalnost”.

Za to su potrebni ljudi iskovani u Duhu, za ‘hodočasnici nade’, rekao je Franjo, ‘muškarci i žene sposobni zacrtati nove i izazovne putove i hodati njima.’

U ožujku je Franjo odlučio da će neka od najkontroverznijih pitanja koja su bila pokrenuta na prvoj sinodskoj skupštini “zahtijevaju dubinsko proučavanje” biti ispitana po studijskim skupinama; grupe trebaju izdati preliminarna izvješća sinodskoj skupštini u listopadu i predati svoja konačna izvješća papi do lipnja 2025.

Deset tema koje će istraživati ​​studijske grupe uključuju smjernice za svećeničku formaciju, ulogu žena u Crkvi i njihovo sudjelovanje u vodstvu zajednice, slušanje siromašnih i kriterije za odabir biskupa.

Dok neka pitanja zahtijevaju dublje proučavanje, Franjo je okupljenima poručio da „budete sportaši i zastavonoše sinodalnosti u biskupijama i župama čiji ste dio, za potpunu provedbu dosadašnjeg (sinodalnog) puta“.

Vatikan je priopćio da se na i oko Trga svetog Petra na susretu udruge s Papom okupilo 60.000 djece, mladih i odraslih.

Talijanska katolička akcija laička je katolička udruga čiji korijeni sežu u 1867. Godine 2021. Vatican News izvijestio je da grupa ima više od 270 000 članova.

Gledajući u mnoštvo okupljeno u rukama Berninijeve kolonade, Papa ih je zamolio da promiču mir tako što će biti svjedoci ljudskog zagrljaja.

U ishodištu ratova često su propušteni ili odbačeni zagrljaji, nakon čega slijede predrasude, nerazumijevanja, sumnje, sve do doživljavanja drugoga kao neprijatelja, rekao je. Sve nam je to nažalost ovih dana pred očima u previše dijelova svijeta.

Franjo ih je također potaknuo da se prepuste zagrljaju Božje ljubavi koja se očituje u Euharistiji iu Kristu na križu.

“Braćo i sestre, dajmo mu se zagrliti, kao djecu”, rekao je. “Svatko od nas u srcu ima nešto djetinje što treba zagrljaj. Neka nas Gospodin zagrli, tako u Gospodinovom zagrljaju učimo druge grliti.”

Hvaljen Isus i Marija 👋
Drago nam je što Vas vidimo!

Pretplatite se na naš bilten s vijestima!

Ne šaljemo neželjenu poštu!

Povezani članci

Radništvo sprječava rađanje djece

Katoličke vijesti

Kolumna iz Bugarske: Kršćani mole za mir u Izraelu

Katoličke vijesti

Proglas sudionika programa „Mladi i demokracija“

Katoličke vijesti
Katoličke vijesti