Papa studentima sveučilišta: ‘Ostanite vjerni svojim uvjerenjima i vjeri’ – Vatican News
Papa

Papa studentima sveučilišta: ‘Ostanite vjerni svojim uvjerenjima i vjeri’ – Vatican News

Preko prijenosa uživo, papa Franjo razgovara sa studentima u okviru inicijative “Gradimo mostove preko Azije i Pacifika” koju organizira Loyola University Chicago zajedno s Papinskim povjerenstvom za Latinsku Ameriku.

Od Deborah Castellano Lubov

Uvijek ostanite vjerni svojim uvjerenjima…. pa čak i ako ste u iskušenju živjeti mlaku vjeru jer vas drugi muče, ostanite vjerni svom identitetu i ostanite jaki poput kršćanskih mučenika koji su bili progonjeni…

Ova je poruka bila u središtu riječi pape Franje tijekom dijaloga sa studentima sveučilišta iz Azije. Sudjelovali su u događaju ‘Gradimo mostove preko Azije i Pacifika’, u četvrtak 20. lipnja, u organizaciji Sveučilišta Loyola u Chicagu i Papinskog povjerenstva za Latinsku Ameriku.

Sveti je Otac sudjelovao putem livestreama.

Sveučilište Loyola u Chicagu pokrenulo je Inicijativu za izgradnju mostova (BBI), niz događaja usmjerenih na studente i organiziranih od strane sveučilišta, nadahnut pozivom pape Franje na sinodalnost. Prvi susret dogodio se u veljači 2022. pod nazivom “Gradimo mostove sjever-jug”. Drugi, “Building Bridges Across Africa”, održan je u studenom iste godine i uključivao je studente iz cijele podsaharske Afrike. Ovaj događaj slijedio je sličan model, ali je pozdravio Papino sudjelovanje.

Među onima koji su sudjelovali u ovom posljednjem sinodalnom susretu bili su studenti različitih smjerova sa Sveučilišta Ateneo de Manila (Manila, Filipini); Australsko katoličko sveučilište (Brisbane, Australija); Katoličko sveučilište Fu Jen (Taipei, Tajvan); Sveučilište Sogang (Seul, Južna Koreja); Sveučilište Sofija (Tokio, Japan); Universitas Sanata Dharma (Yogyakarta, Indonezija). Sudjelovali su i studenti iz Singapura, Istočnog Timora i Papue Nove Gvineje, zemalja koje će Sveti Otac posjetiti tijekom svog apostolskog putovanja u Aziju i Oceaniju u rujnu.

Papa Franjo: Zamoli druge da ti pomognu u tvojoj ranjivosti

Papa Franjo pridružio se susretu, srdačno pozdravivši nazočne na španjolskom jeziku i ispričavši se što je malo zakasnio zbog neke zabune s njegovim dnevnim redom.

Papi su se predstavile studentske skupine i ponudile razmišljanja, na što je Sveti Otac zauzvrat ponudio svoje savjete, brige i prijedloge.

Prvoj skupini Sveti je Otac govorio o osjećaju pripadnosti društvu, te o tome kako naša ‘pripadnost’ povećava našu sigurnost u sebe i vlastito ljudsko dostojanstvo.

Svi ovi čimbenici, istaknuo je, “spasavaju nas od ranjivosti, jer danas su mladi vrlo ranjivi. Uvijek moramo braniti taj osjećaj pripadnosti kako bismo odagnali ranjivost”.

“Pogledajte gdje ste najranjiviji i zamolite nekoga da vam pomogne”, rekao je.

‘Veličina žena se nikada ne smije zaboraviti’

Papa je također govorio o mentalnom zdravlju, diskriminaciji, stigmama i identitetu te pozvao na svjedočenje i nastavak.

“Usredotočite se na vlastiti identitet”, poručio je potaknuvši sve nazočne da uvijek međusobno surađuju i budu zajedništvo.

Papa je osudio sve stigme koje omalovažavaju ljudsko dostojanstvo. Požalio se da se žene ponekad smatraju građanima drugog reda, što, podsjetio je, nije točno.

“Veličina žena ne smije se zaboraviti. Žene su bolje od muškaraca u pogledu svog uvida i sposobnosti da grade zajednice”, rekao je, pohvalivši posebne kvalitete i kompetencije svojstvene samo ženama.

Ne isključivanju i stigmama

Papa je pozvao studente na blizinu i ljubav prema drugima, te da nikada ne isključuju.

Podsjetivši na riječi studenta koji je govorio o spolu spominjući i visoku stopu HIV-a na Filipinima, Papa je rekao: “Moramo se pobrinuti da zdravstvo bude spremno liječiti i pomoći svim ljudima, bez izuzetka.”

Papa je također govorio o učinkovitom obrazovanju koje, po njegovom mišljenju, zahtijeva “odgoj” i “koordiniranje” naših “srca, umova i ruku”.

Tako trebamo odgajati mlade, rekao je, istaknuvši da se ta dinamika nikada ne smije zaboraviti.

Srca povezana s molitvom i drugima

Papa je također priznao kako mladim kršćanima može biti izazovno sudjelovati i “pripadati” društvu.

U svjetlu ove stvarnosti, potaknuo ih je da se drže svoje vjere i da drže svoja srca povezana s molitvom.

Čineći to, rekao je Papa, pomoći će vam u tom smislu i omogućiti vam da uvijek, učinkovitije, surađujete s drugima.

Odbacite razvodnjeno kršćanstvo i ostanite vjerni vjeri

Sveti se Otac zatim osvrnuo na činjenicu da se u nekim prilikama mladi ljudi rugaju ili osporavaju zbog svoje vjere.

“Uvijek budite čvrsto uvjereni u vlastita uvjerenja”, savjetovao je, istovremeno upozoravajući da ne postanete izolirani, što može dovesti do loših navika i problema.

S obzirom na to, Papa je istaknuo koliko je važno biti odgojen u vjeri, te biti autentični i “pravi” kršćani.

“Stvar je sljedeća: kršćani su progonjeni od samog početka”, rekao je, ističući da ta pojava nije ništa novo.

“Iako može biti primamljivo imati razvodnjeno, mlako kršćanstvo”, rekao je Papa, ne možemo mu se prepustiti. Umjesto toga, apelirao je, “moramo biti čvrsti i moramo živjeti neku vrstu mučeništva, u tom smislu.”

‘Ideološka bolest’

Naposljetku, Papa je pozvao na veću svijest o tragedijama iz prošlosti, na učenje pouka za budućnost i na rad za mir.

“Ideologija je bolest”, rekao je, pozivajući sve ljude na izgradnju sklada i promicanje dijaloga s drugim kulturama.

“Ne ratu”, rekao je, pozivajući na mir. “U očajnom, beznadnom svijetu, moramo se pozivati ​​na naše vrijednosti”, objasnio je, pozivajući prisutne studente da rade na tome prije nego što im je zahvalio na njegovom trudu.

Papa Franjo zaključio je zahvalivši studentima na njihovim razmišljanjima, rekavši im da su mu pomogla da ih razumije, posebno dok se priprema za put u njihovu regiju početkom rujna. Zaključio je dajući svoj blagoslov.

Gradnja mostova počinje sa svakim od nas

Inicijativi su pomogli različiti vatikanski uredi, uključujući Generalno tajništvo Sinode, Dikasterij za komunikaciju, Dikasterij za laike, obitelj i život, Dikasterij za obrazovanje i kulturu i Odjel Dikasterija za evangelizaciju za prvu evangelizaciju i novu partikularne Crkve.

Prije nego što se Sveti Otac pridružio dijalogu, događaj je započeo predstavljanjem organizatora, uključujući tajnika Papinskog povjerenstva za Latinsku Ameriku dr. Emilce Cuda, te video porukama kardinala Farrella, prefekta vatikanskog Dikasterija za laike, obitelj Život, a zatim biskupa Luisa Marína de San Martína, OSA, podtajnika Biskupske sinode.

Kardinal Farrell pozvao je studente da slijede Isusov primjer u izgradnji mostova te ih je podsjetio da dok žive povlaštenu stvarnost studenata, postoji svijet obilježen mržnjom, ratom i patnjom. S obzirom na to, pozvao je one koji slijede da prakticiraju ljubaznost, brigu i razumijevanje na osobnoj razini, prije svega, jer inače, požalio se, ne možemo očekivati ​​da oni na višim razinama čine isto.

Biskup Marín uputio je ohrabrujuće riječi u kojima je pozvao prisutne da, usred vremena nade i obnove, “stvaraju veze, ruše zidove i grade mostove”. Dok su sudionici čekali Papin dolazak, dr. Cuda je također pročitao pismo prefekta vatikanskog Dikasterija za kulturu i obrazovanje, kardinala Joséa Tolentina de Mendonçe, u kojem je priznao da izgradnja mostova može biti izazovna i može se suočiti s borbom i otpora, ali da se uvijek isplati, jer živi ljubav kojoj nas je Isus učio.

Hvala vam što ste pročitali naš članak. Možete biti u toku pretplatom na naš dnevni bilten. Samo kliknite ovdje

Hvaljen Isus i Marija 👋
Drago nam je što Vas vidimo!

Pretplatite se na naš bilten s vijestima!

Ne šaljemo neželjenu poštu!

Povezani članci

Papa: Isus nije samo govorio o vječnom životu, On nam ga je dao

Katoličke vijesti

Papa: Gospodnji će sud biti u korist siromaha

Katoličke vijesti

Ukrajinski predsjednik zahvaljuje papi na potpori mirovnim naporima u Ukrajini – Vatican News

Katoličke vijesti
Katoličke vijesti