Papa studentima: Recite kako je Krist osvojio vaše srce – Vatican News
Papa

Papa studentima: Recite kako je Krist osvojio vaše srce – Vatican News

Papa Franjo želi dobrodošlicu studentima Katoličkog odbora za kulturnu suradnju s Pravoslavnim Crkvama i Istočnim Pravoslavnim Crkvama i potiče ih da dijele jedni s drugima kako je Krist “osvojio vaša srca i preuzeo vaše živote” povodom 60. obljetnice Osnivanje povjerenstva.

Od Deborah Castellano Lubov

„Studirajući ovdje u Rimu, imate izvrsnu priliku podijeliti jedni s drugima tko je Krist za vas, gdje ste ga susreli, kako je osvojio vaša srca i zauzeo vaše živote, te raznolikosti tradicija kojima ga slavite i priznaj Ga svojim Gospodarom.”

To je bila srž govora pape Franje u petak ujutro u Vatikanu studentima Katoličkog odbora za kulturnu suradnju s pravoslavnim crkvama i istočnim pravoslavnim crkvama u povodu 60. obljetnice osnutka odbora.

Papa je izrazio oduševljenje što ih pozdravlja u danima koji prethode slavlju Tjedna molitve za jedinstvo kršćana i na početku ove nove godine, koja obilježava ključnu obljetnicu Odbora.

Papa Franjo pozdravlja prefekta Dikasterija za promicanje jedinstva kršćana, kardinala Kurta Kocha

Papa Franjo pozdravlja prefekta Dikasterija za promicanje jedinstva kršćana, kardinala Kurta Kocha

Služenje jednom Tijelu Kristovu

Odbor pruža studentima iz Pravoslavne i Istočne pravoslavne Crkve priliku da završe svoju formaciju na katoličkim akademskim institutima, kako bi se potom vratili u svoje zajednice i podijelili stečeno znanje i iskustvo.

Na taj način, u ime cijele Katoličke Crkve, rekao je Papa, oni nude “konkretnu i nepristranu službu” koja koristi sestrinskim Crkvama Istoka i pridonosi pripremi klera i laika koji, “zahvaljujući svojim studijama , služit će poslanju jednog Tijela Kristova.”

Vitalan i izravan kontakt s konkretnim zajednicama, u kojima “svi dijele istu želju slijediti jednoga Učitelja, Gospodina Isusa Krista, i služiti Njegovoj Crkvi”, istaknuo je papa Franjo, “pomaže ne samo pravoslavnim i istočnjačkim pravoslavnim studentima, nego tako i katoličke, kako bi nadvladali predrasude, srušili zidove i izgradili mostove dijaloga i prijateljstva.”

“Ovo je tako važno!” rekao je Papa.

Različiti, ali ujedinjeni

Papa je rekao da ga to tjera na razmišljanje o ranim kršćanskim zajednicama, onim prvim učenicima koji su postali apostoli, a od kojih naše tradicije vuku svoje podrijetlo.

“Ako ih pažljivo pogledamo, vidimo da su bili prilično različiti: učenici Krstitelja, zeloti, ribari i skupljači poreza; jako različiti po podrijetlu, karakteru i simpatijama! rekao je. “Ipak, teško je zamisliti skupina koja je bila ujedinjenija.”

“Oni su pronašli svoju kohezivnost u Isusu”, nastavio je objašnjavati. “Hodajući Njegovim stopama, putovali su jedni uz druge.”

“Svoju kohezivnost su pronašli u Isusu. Hodajući Njegovim stopama, putovali su jedni uz druge.”

Krist je osvojio naša srca

Njihovo jedinstvo u ljubavi, rekao je Papa, učvrstio je Duh Sveti, koji ih je poslao nadaleko i naširoko, te ih tako još jače povezao jedne s drugima. Rekao je svojim “prijateljima” da slijede isti put, dok zajedno putuju Kristovim stopama, vođeni istim Duhom.

Tijekom svog akademskog mandata u Rimu, rekao je Papa, trebali bi maksimalno iskoristiti dijeljenje toga kako je Krist preobrazio njihove živote.

Pozvao ih je da podijele jedni s drugima: “Tko je Krist za vas, gdje ste ga susreli, kako je osvojio vaša srca i zauzeo vaše živote, i raznolikost tradicija po kojima ga slavite i priznajete kao svog Gospodar.”

“Na temelju vašeg bratskog dijeljenja ovog iskustva”, rekao je Papa, “vjerujem da se naše prošlosti, pokvarene pogreškama i nerazumijevanjem, grijesima i stereotipima, mogu postupno iscijeliti, utoliko što se iznova razmatraju kao dio puno veće priče, one o vjernosti Kristu, koji je ‘ljubio Crkvu i predao se za nju’.”

Proročanstvo milosrđa, rasadnik jedinstva

“Nadam se”, rekao je, “da će se, na hvalu i slavu Gospodinovu, ove godine pokazati kao, kroz uzajamno prihvaćanje i bratsko poštovanje, dijalog i dijeljenje, proročanstvo milosrđa i rasadnik jedinstva .”

To će, sugerirao je, učiniti veliko dobro za kršćane diljem svijeta, kao i za sam svijet, “koji jako treba vidjeti procvat novog sjemena mira i zajedništva”.

Papa Franjo zaključio je zahvalivši im na posjetu i potaknuvši ih „na nastavak [their] uči plodno, bez ikakvog zanemarivanja [their] duhovne i pastoralne aspekte, koji su bitni za formaciju.” Sveti Otac im je također zajamčio svoje molitve, te ih zamolio da ga se sjećaju u svojima.

Papa Franjo pozdravlja pojedince koji su sudjelovali u audijenciji

Papa Franjo pozdravlja pojedince koji su sudjelovali u audijenciji

Hvaljen Isus i Marija 👋
Drago nam je što Vas vidimo!

Pretplatite se na naš bilten s vijestima!

Ne šaljemo neželjenu poštu!

Povezani članci

Papa Franjo: Sveti Pio X. bio je papa blizak ljudima koji pate – Vatican News

Katoličke vijesti

Papa Franjo poručuje mladima u Rimu da budu vjerni sebi – Vatican News

Katoličke vijesti

Papa mladima u Veneciji: Skinite se s telefona i obratite pozornost na druge – Vatican News

Katoličke vijesti
Katoličke vijesti