Papa: Stariji su ‘čvrsti temelj’ budućnosti
Papa

Papa: Stariji su ‘čvrsti temelj’ budućnosti

U svojoj poruci za Četvrti svjetski dan baka i djedova i starijih osoba, koji će se održati 28. srpnja 2024., papa Franjo prepoznaje situaciju u kojoj se danas nalaze mnoge starije osobe i uvjerava ih: „Bog nikada ne napušta svoju djecu, nikada.“

S. Francine-Marie Cooper, ISSM

“Ne odbaci me u starosti mojoj” (usp. Ps 71,9): Ova iskrena molba, preuzeta iz psalma 71, tema je Četvrtog svjetskog dana baka i djedova i starijih osoba, koji će se održati 28. srpnja. 2024.

Papa Franjo odabrao je Temu dana koju organizira Dikasterij za laike, obitelj i život.

U njegovom Poruka za četvrti svjetski dan baka i djedova i starijih osobapapa Franjo je uvjerio primatelje da “Bog nikada ne napušta svoju djecu, nikada”.

Starce je nazvao “čvrstim temeljem” na koji se može oslanjati “novo” kamenje, kako bi se pridružili podizanju duhovne građevine (usp. 1 Petrova 2:5).”

Strah od samoće

Kako “sigurnost Božje blizine u svakom životnom razdoblju, tako i strah od napuštenosti, osobito u starosti i u razdobljima boli”, mogu se pronaći u Bibliji, piše papa Franjo. A ove riječi “odražavaju potpuno očitu stvarnost”.

“Prečesto je samoća turobni pratilac naših života kao starijih osoba i baka i djedova.”

“Prečesto je samoća turobni pratilac naših života kao starijih osoba i baka i djedova”, priznaje papa Franjo.

„Mnogi su razlozi za ovu usamljenost“, nastavlja Papa, „na mnogim mjestima, prije svega u siromašnijim zemljama, stariji su sami jer su njihova djeca prisiljena emigrirati.

On opisuje situaciju starijih osoba koje su ostale u njihovim ratom razorenim zemljama kao “jedine znakove života u područjima gdje se čini da napuštenost i smrt dominiraju”.

Papa također osuđuje vjerovanja nekih lokalnih kultura u kojima se starije osobe “osumnjiče da koriste vještičarstvo kako bi crpile vitalnu energiju mladih” i stoga se okrivljuju za udarce sudbine koji pogađaju mlade.

Dalje kaže kako je “ta optužba da stariji ‘otimaju budućnost mladima’ danas posvuda prisutna. Pojavljuje se pod drugim krinkama čak iu najnaprednijim i najmodernijim društvima.”

Zavjera oko života starijih osoba

“Gore citirani psalam”, piše Papa, “govori o zavjeri koja okružuje živote starijih osoba.”

I objašnjava da „napuštanje starijih osoba nije slučajno ili neizbježno, već plod odluka – političkih, ekonomskih, društvenih i osobnih odluka – koje ne priznaju beskrajno dostojanstvo svake osobe, ‘izvan svake okolnosti, stanja ili situacije s kojom se osoba ikada može susresti’.”

Prijelaz od ‘nas’ do ‘ja’ jedan je od najočitijih znakova našeg vremena.”

Sveti Otac žali da “danas mnoge žene i muškarci traže osobno ispunjenje u životu što neovisnijem i odvojenijem od drugih ljudi”. “Prijelaz od ‘nas’ do ‘mene’ jedan je od najočitijih znakova našeg vremena,” piše on.

“Samoća i napuštenost postali su elementi koji se ponavljaju u današnjem društvenom krajoliku”, priznaje Papa.

Idući Ruthinim stopama

Sveti Otac navodi priču o Naomi iz Knjige o Ruti.

Naomi, koja je ostarjela, nagovarala je svoje dvije kćeri da je napuste i vrate se u svoje rodne gradove i svoje domove. Naomi sebe vidi kao teret i smatra da je bolje odstupiti.

Jedna od njezinih kćeri učini kako majka sugerira. Druga, Ruth, “ne napušta Naominu stranu i, na njezino iznenađenje, govori joj: ‘Nemoj me prisiljavati da te ostavim’ (Ruth 1,16), piše Sveti Otac. “Ruth se ne boji osporiti običaje i urođene obrasce mišljenja.”

Poruka Svetog Oca završava pozivom: “Umjesto egocentričnog stava koji vodi u usamljenost i napuštenost, pokažimo otvoreno srce i radosno lice muškaraca i žena koji imaju hrabrosti reći ‘Neću napustiti te’ i krenuti drugim putem.”

I prenosi svoj blagoslov i molitve, “svima vama, dragi djedovi, bake i starije osobe, i svima koji su vam bliski”.

Hvala vam što ste pročitali naš članak. Možete biti u toku pretplatom na naš dnevni bilten. Samo kliknite ovdje

Hvaljen Isus i Marija 👋
Drago nam je što Vas vidimo!

Pretplatite se na naš bilten s vijestima!

Ne šaljemo neželjenu poštu!

Povezani članci

Papa Franjo blizak obiteljima i žrtvama smrtonosnog požara u Valenciji

Katoličke vijesti

Papa traži od međunarodne zajednice pomoć Afganistanu pogođenom poplavama – Vatican News

Katoličke vijesti

Papa potiče marksiste i kršćane na borbu protiv korupcije i podupiranje vladavine prava

Katoličke vijesti
Katoličke vijesti