Papa: Sport je mjesto susreta i bratstva
Papa

Papa: Sport je mjesto susreta i bratstva

Papa Franjo šalje poruku međunarodnoj konferenciji o sportu i duhovnosti u kojoj ponavlja svoje uvjerenje da “amaterski” duh nikada ne smije nedostajati u sportu jer on čuva istinske vrijednosti natjecanja.

Piše Vatican News

Papa Franjo uputio je poruku pozdrava i ohrabrenja sudionicima Međunarodne konferencije o sportu i duhovnosti koja se održava u Rimu od 16. do 18. svibnja.

Događaj organiziraju i promoviraju Vatikanski dikasterij za kulturu i Veleposlanstvo Francuske pri Svetoj Stolici u okviru Olimpijskih igara 2024. u Parizu.

Osvrćući se na činjenicu da živimo u svijetu u kojem sport igra sve središnju ulogu u društvu, Papa napominje da su se „disciplina i umjerenost sportaša, kao i zdravo natjecanje, često cijenili kao metafore kreposnog kršćanskog života“.

Čak i danas, nastavlja on, “ova metafora može biti učinkovita za sve one koji, na neki način, žele i teže ugoditi Bogu i biti Njegovi prijatelji.”

Doista, dodaje on, citirajući apostola Pavla koji je više puta usporedio duhovni život sa sportskom aktivnošću, sport se ne može prakticirati samo kao zabava, već i kao sredstvo za osobni razvoj i koheziju zajednice.

„Sport (…) je način provođenja slobodnog vremena koji budi interese i prilike za susrete, zbližava ljude, stvara zajednice, energizira život na uredan način i promiče snove, posebno kod mlađih generacija“, rekao je.

Očuvanje ‘amaterskog duha’

Papa razmišlja o tome kako je ključno očuvati “amaterski” duh u sportu, bez obzira na razinu natjecanja, duh koji se odlikuje svojom čistoćom i autentičnošću. Samo na taj način, kaže, moguće je sačuvati bit sportskog duha.

“U sportu, na svim razinama, ‘amaterskog’ duha nikada ne bi trebalo nedostajati, jer on čuva svoju izvornost”, kaže.

Prihvaćanje ovog duha, objašnjava, zahtijeva integraciju atletske snage i duhovnih vrijednosti, kako bi se osigurala istinska pobjeda koja ne leži samo u pobjedi već i na putu samootkrivanja i rasta.

Isus: Božji pravi sportaš

Papa Franjo također ističe da je osim potrebe pastorala sporta i obrazovanja važno da Crkva promišlja sportsko iskustvo i da ga primjereno valorizira u svom evangelizacijskom djelovanju.

Podsjećajući na homiliju svetog Ivana Pavla II. na Jubileju sporta 2000., rekao je: „Oni koji sudjeluju u ovoj službi pozvani su djelovati na način da Isusa predstavljaju kao ‘pravog Božjeg sportaša’”.

Dodaje da su nedavne papinske izjave obogatile promišljanje Crkve o sportu, stavljajući ga u njezin ljudski horizont, upozoravajući na rizike dehumanizacije i korupcije, promičući ga kao povlašteno mjesto susreta među ljudima i bratstva među narodima.

Odgovornost prema mladima

Papa je istaknuo da konferencija naglašava odgovornost odraslih – menadžera, trenera, tehničara i sportaša – da podržavaju etičke standarde i njeguju okruženja pogodna za cjeloviti razvoj djece i mladih.

„Njihova savjest oblikovana u ljudskim vrijednostima odlučujuća je za stvaranje zdravog i formativnog sportskog okruženja, sprječavanje bilo kakvog deedukacijskog stava i bilo kakvog oblika zlostavljanja, posebice prema maloljetnicima i najranjivijima“, kaže.

Na kraju, on poziva sudionike da odu izvan granica atletike i promišljaju o “sportu izvan sporta”, dajući vrijednost etičkim, društvenim, kulturnim, političkim i duhovnim dimenzijama sportskog duha i prepoznajući njegov potencijal kao pokretača pozitivnog društvenog promijeniti.

Hvala vam što ste pročitali naš članak. Možete biti u toku pretplatom na naš dnevni bilten. Samo kliknite ovdje

Hvaljen Isus i Marija 👋
Drago nam je što Vas vidimo!

Pretplatite se na naš bilten s vijestima!

Ne šaljemo neželjenu poštu!

Povezani članci

Nadbiskup Zalewski imenovan stalnim papinskim predstavnikom u Vijetnamu

Katoličke vijesti

Papa osuđuje korištenje nagaznih mina ‘koje nastavljaju gađati civile i djecu’ – Vatican News

Katoličke vijesti

Papa na Angelu Gospodnjem: Kad ste u iskušenju ili na krivom putu, zazovite Isusa – Vatican News

Katoličke vijesti
Katoličke vijesti